Barri Gòtic

BARRI GÒTIC BARCELONA

Het historische hart van de stad is gevormd naar de inzichten van de Romeinen die hun eerste kolonies hebben gesticht op de Taberberg in het jaar 12 voor Christus. Het is een wijk die gemakkelijk te voet te doorkruisen is op zoek naar de kathedraal en de prachtige middeleeuwse monumenten die de wijk rijk is. Naast de voornaamste bezienswaardigheden in de wijk zijn er ook minder opvallende overblijfselen uit de Romeinse tijd die minstens net zo mooi zijn. Hieronder vallen o.a. de mooi gekleurde muren van alle paleizen en woningen die de wijk zijn excentrieke uitstraling geeft. 

De Barri Gòtic wijk is gelegen tussen de Avinguda de la Catedral, de Placa Berenguer, de Placa de Sant just en de Carrer de Sant Honorat en wordt gekenmerkt door de architectonische eensgezindheid die door de eeuwen heen dezelfde homogeniteit heeft behouden. Dit is echter niet vanzelfsprekend aangezien het middeleeuwse stadsgedeelte in verval is geraakt nadat de hooggeplaatste burgers eind 19e eeuw allemaal zijn verhuisd naar L 'Eixample. Daarbij heeft de stadswijk veel ellende te verduren gehad tijdens de bezetting in 1714 waarin 2/3e van de stad is vernietigd en tijdens de bombardementen in de burgeroorlog. Ondanks deze tegenslagen heeft Barcelona toch een van de best bewaarde middeleeuwse binnensteden. 

De wijk Barri Gòtic is dezer dagen zeer toeristisch maar toch zeer pittoresk en zeker een plaats waarbij je het oude Spanje nog écht terug kan zien. Deze wijk laat u verdwalen in uw eigen indrukken en herinnering om nooit meer te vergeten. Een must-see wanneer u Barcelona bezoekt!

DALÍ BARCELONA

In Paleis Pignatelli is een permanente tentoonstelling te vinden die volledig gewijd is aan de kunstenaar Dalí. Bij deze tentoonstelling die twee verdiepingen groot is staan meer dan veertig sculpturen die de kunstenaar in de jaren 70 heeft gemaakt waaronder de Kosmische Olifant uit het jaar 1974. De collectie bevat tevens vele getekende aquarellen, studies, keramiek en talrijke foto's van Dalí en de maquette van de 'Falla' die initieel bedoeld waren om te verbranden tijdens de feesten in Valencia.

PLACA NOVA

De plaats waar de Romeinse hoofdweg door de stad begon. Deze was te bereiken via een poort die geflankeerd is door twee behouden gebleven torens. Het plein stamt uit 1355 toen de eerste uitbreiding van de stad werd aangelegd. Hedendaags wordt het plein gebruikt om op zon- en feestdagen de populaire Sardane te dansen.

PLA DE LA SEU

Pla de la Seu is een plein die de Avinguda de la Catedral verbindt met de Santa Lucia dat aan de voet ligt van de meest prominente kathedraal die deze wijk rijk is. Elk jaar vindt hier op 8 december de Fira de Santa Llucia plaats waar alles te koop is voor de kerststal.

KATHEDRAAL VAN BARCELONA (CATEDRAL SANTA EULÀLIA)

De gotische kathedraal van Barcelona dat gelegen is aan de Pla de la Seu is de hoofdkerk van het aartsbisdom van Barcelona en is gewijd aan de heilige Eulalia van Merida die in het jaar 304 stierf als Martelares als toenmalig co-patrones van de stad.

De oudste resten van de kathedraal werden onder de Carrer dels Comtes gevonden. Deze vroegste kathedraal die half verwoest is tijdens de invasie van Almanzor in 985 kreeg in de elfde eeuw een romaanse opvolger. Het huidige gebouw werd vanaf het eind van de 13e eeuw tijdens het bewind van Jacobus 2 op het terrein naast de Romaanse kerk opgebouwd en in 1450 voltooid. De voorgevel en torens zijn tijdens de 19e eeuw gebouwd maar het ontwerp stamt nog wel uit 1408 dat door de toenmalige meester Charles Galtes gemaakt is. Hetgeen verklaart de Franse versiering met knoppen, puntgevels en pinakels.

De kathedraal, een hallenkerk bestaande uit een hoofdbeuk met vier even hoge zijbeuken is onderverdeeld in 28 kapellen. Precies onder het hoogaltaar gelegen in de kerk bevindt zich de crypte van de heilige Santa Eulalia. Deze crypte bevat een markeren sarcofaag die vele relieken van de heilige met zich meedraagt. In het centrum van de kerk bevinden zich vijftiende-eeuwse koorbanken waarop de wapens van verschillende koningen uit Europa zijn geschilderd. Ook is er een witwarmeren koorhek aanwezig waarop scènes zijn afgebeeld die het martelaarschap van Santa Eulalia omschrijven.

In een van de zijkapellen (Capella del Santissim Sagrament) hangt de Christus van Lepanto met een kruisbeeld van een schip dat meegevochten heeft bij de slag van Lepanto. De Catalaanse legende beschrijft hierin een jezusfiguur die zich tijdens een van de gevechten een kanonskogel heeft weten te ontwijken door een miraculeuze wijze het schip naar rechts te kantelen.

De voornaamste bezienswaardigheden die deze kathedraal bezit zijn:

- De Crypte met de sarcofaag
- De bewerkte vijftiende-eewse kerkbanken
- De Capella del Santissim Sagrament
- Capella de sant Benet (het altaarstuk uit de 15e eeuw)
- Romaanse Capella de Santa Llúcia

PLACA DEL REI

Dit plein ligt dichtbij de bekende straat La Rambla en is het plein waar vaak concerten en theatervoorstellingen worden gegeven. Tevens is dit plein het hart van de gotische wijk Barri Gòtic. Het plein staat bekend om zijn geel-witte gevels en zijn hier een paar van de mooiste middeleeuwse gebouwen van Barcelona te zien. Het Conjunto Monumental de la Placa del Rei dat het koninklijk paleis, de kapel Santa Àgata, het paleis van de stadhouder en het Casa Clariana-Padellàs omvat. Het Casa Clariana-Padellàs is een fraai voorbeeld van de prachtige gotiek die Barcelona bevat. Dit is dan ook de reden dat hier tegenwoordig het historisch museum van de stad in gevestigd is.

MUSEU D'HISTÒRIA DE LA CIUTAT

Dit museum is een must-see wanneer u de wijk Barri Gòtic bezoekt. Het museum bevat een fascinerende ondergrondse wandeling die je het hele plein laat oversteen alvorens u bij het koninklijk paleis uitkomt. Onder het Placa del Rei gaan de Romeinse en gotische stad schuil. Een zonderlinge wandeling langs vele muurfragmenten, straatjes, winkeltjes, huizen en werkplaatsen uit de oude Romeinse tijd met onder meer een pekelfabriek, wasserij en het bisschoppelijk hoofdkwartier van het Visigotische Barcelona. De kelder komt uit op twee zalen met Romeins uiterlijk die hiervoor deel uitmaakten van het voormalig paleis van de graven.

PALAU DEL LLOCTINENT

Het paleis van de stadhouder werd tussen 1549 en 1557 gebouwd voor de plaatsvervangend koning oftewel de onderkoning van Catalonië. Het paleis bevat drie sobere gevels die aan het Placa del Rei grenzen. De hoofdingang geeft toegang tot de patio die grote bogen bevat die zich op de begane grond verbinden.

BASÍLICA DE NUESTRA SEÑORA DE LA MERCED

De mooiste basiliek die de wijk Barri Gòtic rijk is. De basiliek is een voorbeeld van de barokarchitectuur die in de tijd vaak werd toegepast. De basiliek is gewijd aan Mare de Déu de la Mercè die de beschermheilige van de stad is. Het gebouw stamt uit de 18e eeuw op de plaats van een eerdere middeleeuwse kerk. In 1918 heeft de toenmalige paus Benedictus de 15e de kerk Basilica Minor gegeven.

  • ideal
  • paypal
  • bancontact
  • creditcard