Stadium of Light

Het stadion van Sunderland heet The Stadium of Light en staat in Sunderland. Dit mooie stadion, met een capaciteit van maar liefst 49.000, is niet altijd het thuisstadion van Sunderland geweest. Het is maar liefst de achtste plek waar de thuisclub Sunderland AFC voetbalt. Het eerste stadion van de club werd de Blue House Field genoemd. Hier voetbalde de club in 1897. Na dit stadion verhuisde Sunderland maar liefst zes keer, voordat de club zich in Roker Park vestigde. Hier was Sunderland duidelijk tevreden, want de club bleef bijna een hele eeuw actief in dit stadion. In 1997 was het tijd voor verandering, en dit was dan ook het jaar waarin The Stadium of Light de nieuwe thuishaven werd van Sunderland.

Bezoek The Stadium of Light in Sunderland

Roker Park kende een recordaanwezigheid van maar liefst 75.118 mensen tijdens een FA Cup-wedstrijd in 1933. Omdat wegens veiligheid mensen niet langer mogen staan in stadions in Engeland, werd deze capaciteit flink verminderd. Sinds de jaren negentig was er dus nog maar plek voor 22.500 toeschouwers in Roker Park. Met de oprichting van The Stadium of Light in 1997 werd de capaciteit voor de Sunderland-fans uitgebreid tot 49.000. Het nieuwe stadion bevond zich binnen een radius van slechts drie kilometer van Roker Park. De Stadium of Light werd geopend met een wedstrijd tegen Ajax, die eindigde in 0-0. 


Het verhaal achter The Stadium of LightThe Stadium of Light voetbalreis Sunderland

The Stadium of Light ligt aan de River Wear, een fantastisch plaatje vanaf het water. Toen het stadion in aanbouw was en nog geen officiële naam had, werd het ook wel 'Wearside Stadium' genoemd of 'New Roker Park'. Naast voetbal wordt het Stadium of Light ook voor andere evenementen gebruikt, waaronder concerten. Het Stadium of Light is feitelijk één van de meest gerespecteerde locaties in het Europese muziekcircuit. De structuur van het stadion werd geïnspireerd op Sunderlands industriële verleden. Bij de ingang van het stadion staat een Davy-lamp, het soort lamp dat de mijnwerkers altijd bij zich droegen. Ook de naam van het stadion is ontstaan ter ere van Sunderlands dappere mijnwerkers: omdat zij het grootste gedeelte van hun levens in het donker hebben gewerkt. Een prachtig gebaar.