Stadium of Light

Het mooie Stadium of Light van Sunderland, met een capaciteit van maar liefst 49.000, is niet altijd het thuisstadion van Sunderland geweest. Het is maar liefst de achtste plek waar de thuisclub Sunderland AFC voetbalt. Het eerste stadion van de club werd de Blue House Field genoemd. Hier voetbalde de club in 1897. Na dit stadion verhuisde Sunderland maar liefst zes keer, voordat de club zich in Roker Park vestigde. Hier was Sunderland duidelijk tevreden, want de club bleef bijna een hele eeuw actief in dit stadion. In 1997 was het tijd voor verandering, en dit was dan ook het jaar waarin The Stadium of Light de nieuwe thuishaven werd van Sunderland.

Het Stadium of Light

Roker Park kende een recordaanwezigheid van maar liefst 75.118 mensen tijdens een FA Cup-wedstrijd in 1933. Omdat wegens veiligheid mensen niet langer mogen staan in stadions in Engeland, werd deze capaciteit flink verminderd. Sinds de jaren negentig was er dus nog maar plek voor 22.500 toeschouwers in Roker Park. Met de oprichting van The Stadium of Light in 1997 werd de capaciteit voor de Sunderland-fans uitgebreid tot 49.000. Het nieuwe stadion bevond zich binnen een radius van slechts drie kilometer van Roker Park. De Stadium of Light werd geopend met een wedstrijd tegen Ajax, die eindigde in 0-0. 


Het verhaal achter het Stadium of LightThe Stadium of Light voetbalreis Sunderland

The Stadium of Light ligt aan de River Wear, een fantastisch plaatje vanaf het water. Toen het stadion in aanbouw was en nog geen officiële naam had, werd het ook wel 'Wearside Stadium' genoemd of 'New Roker Park'. Naast voetbal wordt het Stadium of Light ook voor andere evenementen gebruikt, waaronder concerten. Het Stadium of Light is feitelijk één van de meest gerespecteerde locaties in het Europese muziekcircuit. De structuur van het stadion werd geïnspireerd op Sunderlands industriële verleden. Bij de ingang van het stadion staat een Davy-lamp, het soort lamp dat de mijnwerkers altijd bij zich droegen. Ook de naam van het stadion is ontstaan ter ere van Sunderlands dappere mijnwerkers: omdat zij het grootste gedeelte van hun levens in het donker hebben gewerkt. Een prachtig gebaar.


Stadium of Light bezoeken?

Wil jij graag een voetbalwedstrijd in het Stadium of Light bezoeken? Het duurt ongeveer zes minuten om vanaf het centrum van Sunderland naar het Stadium of Light te rijden met de auto. Een wandeling duurt dan ook maar zo’n 18 minuten vanaf het centrum. Ga je toch liever met het openbaar vervoer? Pak dan de bus in het stadscentrum en dan arriveer je binnen zeven minuten bij het Stadium of Light. Bus 12, 13, 35A en 56 rijden allemaal langs het stadion. Boek jouw voetbalreis naar Sunderland FC en bezoek het indrukwekkende Stadium of Light!