Tips voor vliegen naar Londen

Londen is naast de hoofdstad van Engeland misschien ook wel dé voetbalhoofdstad van Europa. De stad huisvest maar liefst 14 clubs die op verschillende professionele niveaus uitkomen. De bekendste en belangrijkste clubs zijn onder andere Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, en West Ham United en komen allen uit in de Premier League. Naast deze topploegen bezit Londen ook clubs als Crystal Palace, Fulham, Brentford, Millwall, Queens Park Rangers en Watford. Voor al deze clubs is het mogelijk om bij ons een Voetbalreis naar keuze te boeken. 

Bij Londen denkt u natuurlijk niet alleen aan voetbal, maar ook direct aan al het andere dat deze wereldstad te bieden heeft, zoals de Tower of Londen, de Houses of Parliament en de Big Ben, de Tower Bridge, de London Eye, en ga zo maar door. Het is daarom ook zeker aan te raden om uw Voetbalreis naar Londen met een paar dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen. U kunt een compleet verzorgde Voetbalreis boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken. Wij voorzien u graag van de beste adviezen!

London Heathrow en London City Airport hebben de beste verbindingen met het centrum van de stad, maar zijn over het algemeen de duurste luchthavens om vanuit Nederland naartoe te vliegen. Vanuit Amsterdam kunt u meestal goedkoper vliegen naar Gatwick, Luton, Stansted en Southend Airport, maar deze luchthavens liggen wat verder buiten de stad. U bent dan al snel drie kwartier of langer onderweg. Als u echter op tijd boekt kunt u ook profiteren van goedkope trein- en/of busverbindingen naar het centrum, waardoor het in totaal vaak wel goedkoper uit kan komen. Dit kan dus zeker de moeite zijn.London Heathrow Airport

London Heathrow Airport

Afstand centrum Londen27 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi50£ 70,00
Trein15£ 18,00
Metro60£ 5,50
Bus55£ 4,00
London City Airport

London City Airport

Afstand centrum Londen13 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi40£ 30,00
Trein20£ 4,90
London Gatwick Airport

London Gatwick Airport

Afstand centrum Londen45 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi85£ 100,00
Trein30£ 18,90
Trein70£ 10,00
Bus90£ 3,00
London Luton Airport

London Luton Airport

Afstand centrum Londen55 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi65£ 100,00
Trein50£ 18,50
Bus85£ 2,50
London Stansted Airport

London Stansted Airport

Afstand centrum Londen63 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi70£ 100,00
Trein40£ 22,50
Bus100£ 14,00
London Southend Airport

London Southend Airport

Afstand centrum Londen68 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Londen.

VervoerMinutenPrijs
Taxi80£ 120,00
Trein60£ 16,90

Tips voor vliegen naar Engeland via London Heathrow Airport

Naar het vliegveld van Londen Heathrow vliegt u voornamelijk met KLM en British Airways. Beide maatschappijen hebben meerdere vluchten die vertrekken voor 10.30 uur, waardoor u altijd op tijd bent voor de wedstrijd. Op maandag zijn er talloze mogelijkheden om terug te vliegen met dezelfde maatschappijen.

Een goed alternatief zijn de vluchten vanaf Brussel Zaventem. Vanuit hier kunt u gebruik maken van de luchtvaartmaatschappijen British Airways en Brussel Airlines. Zij bieden ook meerdere vluchten aan die op zaterdagochtend vertrekken en op maandag zijn er meerdere mogelijkheden om weer terug te vliegen.

Dan is er ook nog een uitwijkmogelijkheid naar Düsseldorf. Vanaf hier vertrekken vluchten van Eurowings op zaterdagmorgen. Ook hierbij geldt dat er meerder opties voor de terugweg zijn.


Van London Heathrow naar het centrum
Het vliegveld London Heathrow ligt ongeveer 27 kilometer ten westen van het centrum. Een taxi van de luchthaven naar het centrum kost gemiddeld (afhankelijk van het verkeer) tussen de £ 45 en £ 75. Neem alleen een officiële taxi, geen ‘snorder’; de officiële ‘black cabs’ zijn altijd voorzien van een meter. U kunt ook van tevoren een taxi regelen via TaxiTender.

Met de trein, de Heathrow Express, reist u gemakkelijk en snel van de luchthaven naar de stad. De trein rijdt tussen ca. 05.15 uur en 23.23 uur van Terminal 1 & 3, Terminal 4 en Terminal 5 non-stop naar Paddington Station. De reisduur is ongeveer 15 tot 20 minuten. Een enkele reis kost £ 18 (online), £ 19 (automaat) of £ 24 (in de trein). Kinderen betalen ongeveer de helft.

Ook kunt u gebruik maken van de metro richting de stad. Dit duurt een stuk langer maar is daarentegen ook een stuk goedkoper. De Piccadilly-lijn rijdt tussen ca. 05.00 en 23.45 uur van Terminal 1 & 3 (= één station), Terminal 4 en Terminal 5 naar centraal Londen. De reisduur is ca. 1 uur en een kaartje kost £ 5,50.

Ook rijden er met regelmaat luxe bussen van National Express tussen Heathrow’s Central Bus Station en Victoria Coach Station. Deze bussen doen er ongeveer 55 minuten over. De kaartjes gaan vanaf £ 4 (enkeltje). De coaches rijden vanuit Heathrow van 05.00 tot 21.30 uur en vanuit Victoria Coach Station van 07.17 tot 23.30 uur. Tussen 00.00 en 05.30 uur rijdt er een gewone bus, de N9, tussen Heathrow en Trafalgar Square.

Tips voor vliegen naar Engeland via London City Airport

Er zijn ook veel mogelijkheden om op zaterdagochtend naar Londen City Airport te vliegen. Vanaf Schiphol zijn er meerde vluchten die ’s morgens vroeg vertrekken, voornamelijk van KLM en British Airways. Met British Airways kunt u eventueel ook een vroege vlucht pakken vanaf het vliegveld van Rotterdam.

Vanaf Düsseldorf vliegen is eventueel ook een optie. Deze is alleen wel prijziger en heeft op zaterdagochtend maar 1 optie. Op vrijdag zijn er vanaf Düsseldorf wel meerdere en een stuk voordeligere opties, met onder andere luchtvaartmaatschappijen British Airways en Flybe.
 

Van London City Airport naar het centrum
Londen City Airport ligt zo’n 13 kilometer van het centrum van Londen, vlakbij de zakendistricten City of London en Canary Wharf. Deze luchthaven wordt dan ook veel gebruikt voor zakenreizen. Een taxi naar het centrum kost circa £ 30 (± € 35,-). Eventueel kunt u van tevoren een taxi reserveren bij TaxiTender. Hiermee bent u verzekerd van een vaste ritprijs.

Het is goedkoper om te reizen met de Docklands Light Railway (DLR). Elke 8 tot 15 minuten rijden de treinen voor £ 4,90 in circa 20 minuten van City Airport naar Bank DLR Station in het stadscentrum.

Tips voor vliegen naar Engeland via London Gatwick Airport

Na Heathrow Airport is Gatwick de drukste luchthaven van de stad. Het voordeel hiervan is dat zowel grote lijndienstmaatschappijen, chartermaatschappijen als budgetmaatschappijen gebruik maken van het vliegveld.

Vanaf Schiphol is het mogelijk op zaterdagochtend goedkoop naar Gatwick vliegen. U kunt soms zelfs al voor € 60,- retour met EasyJet naar Gatwick Airport vliegen. U kunt meerdere vluchten boeken in de ochtend vóór 10:30; zo bent u altijd op tijd voor uw voetbalwedstrijd. Uiteraard zijn er ook legio mogelijkheden om op vrijdag te vliegen. Ook British Airways vliegt vanaf Schiphol naar Gatwick. Deze maatschappij biedt geen ochtendvluchten aan, maar heeft wel meerdere opties op vrijdag.

Vanaf andere Nederlandse luchthavens, België en Düsseldorf Airport zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Gatwick Airport.

Van London Gatwick Airport naar het centrum
Gatwick Airport ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het centrum van Londen. Een taxi vanaf de luchthaven is duur; de rit duurt ruim een uur en kost gemiddeld £ 100. Beter kunt u reizen met het openbaar vervoer; u reist heel eenvoudig met de trein naar het centrum van Londen. De Gatwick Express is de snelste verbinding en rijdt overdag elke 15 minuten naar Victoria Station. ’s Avonds laat, ’s nachts en ’s morgens vroeg is de frequentie minder. De Gatwick Express rijdt van 04.35 tot 01.35 uur. Het treinstation bevindt zich op Gatwicks South Terminal. De rit duurt ongeveer 30 minuten naar het centrum en een enkele reis kost ± £ 16,85 (online), £ 18,90 (loket). Let op de speciale promotietarieven!

Er zijn ook ‘gewone’ treinen naar Londen met een iets langere reisduur. Zowel First Capital Connect als Southern rijden met een hoge frequentie op London Bridge en Victoria Station. De prijs is afhankelijk van het tijdstip van reizen en al vanaf £ 5 (enkel).

Tips voor vliegen naar Engeland via London Luton Airport

Vanaf Schiphol heeft u de mogelijkheden om met EasyJet, Vueling of zelfs Iberia naar Luton Airport te vliegen. De ticketprijzen voor deze vluchten zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan tickets naar Heathrow of London City Airport (maar vergelijkbaar met Gatwick en Stansted). Op zaterdagochtend heeft u meerdere opties om voor 10.30 uur vanaf Schiphol te vliegen. Zo bent u altijd op tijd voor de voetbalwedstrijd. Vanuit andere luchthavens in Nederland, België en Düsseldorf zijn er geen vluchten naar deze luchthaven.


Van London Luton naar het centrum
Luton Airport (LTN) ligt op 55 km ten noordwesten van centraal Londen. Een taxirit duurt een goed uur en kost gemiddeld £ 100. U kunt eventueel een taxi vooraf bestellen via TaxiTender.

Vanaf het vliegveld zijn er goede treinverbindingen richting het centrum. Er is geen station direct aan de terminal, maar voor elke trein is er een aansluitende shuttlebus naar Luton Airport Parkway Station. De busrit duurt ongeveer 7 minuten. Ook als u ’s avonds laat of zelfs ’s nachts aankomt rijdt de shuttlebus en de trein naar het centrum. De totale reistijd, inclusief busrit, is ongeveer 50 minuten.

De goedkoopste manier om van en naar centraal Londen te komen is met EasyBus. Deze low-cost high frequency airport transfer service rijdt non-stop tussen Londen en Luton. De bussen rijden elke 15 minuten (buiten piekuren minder frequent) van luchthaven naar Brent Cross, Finchley Road, Baker Street, Oxford Street/Marble Arch en London Victoria.

Tips voor vliegen naar Engeland via London Stansted Airport

Stansted Airport is bereikbaar vanaf Eindhoven met Ryanair (vaak de goedkoopste optie) en vanaf Schiphol met EasyJet. Op zaterdagochtend is er één vroege vlucht te boeken vanaf Schiphol zodat u zeker op tijd bent voor de wedstrijd. Bij Ryanair is dit niet het geval; wel bieden zij (evenals EasyJet) diverse vluchten aan op vrijdagmiddag en -avond.

Vanuit Bremen en Keulen kunt u eveneens voordelig met Ryanair of Eurowings naar Stansted vliegen. Vanuit België zijn er geen vluchten naar deze luchthaven.

Van Londen Stansted naar het centrum
Stansted Airport (niet te verwarren met Southend Airport) ligt 63 kilometer ten noordoosten van de stad en is Londens lowcost-luchthaven bij uitstek. Vliegveld Stansted heeft trein- en busverbindingen met het centrum van Londen. Een taxi naar het centrum kost al snel rond de £ 100.

De Stansted Express is de snelste verbinding met centraal Londen (Liverpool Street Station). De trein rijdt van 06.00 tot 00.00 uur, overdag elke 15 minuten, in daluren elke 30 minuten. De reisduur is ongeveer 40 minuten en een kaartje kost £ 22,50 (enkel). Er bestaan voordelige  Web Duo Tickets: retour 2 volwassenen £ 40 (= 36% korting), te boeken via internet. 

Diverse busmaatschappijen, waaronder Easybus en National Express, rijden 24 uur per dag tussen Stansted en Centraal Londen (Baker Street, Victoria Station. Liverpool Street Station). National Express biedt de meeste verbindingen en rijdt het vaakst. De reisduur is ongeveer 1 uur en 40 minuten. EasyBus is in principe het goedkoopst, maar rijdt minder geregeld.

Tips voor vliegen naar Engeland via London Southend Airport

Vanaf Schiphol kunt u meestal redelijk voordelig met EasyJet naar London Southend Airport vliegen. Er is met EasyJet maar 1 optie op de zaterdagochtend. Als u een wat ruimer reisschema wilt hebben is het verstandig om op vrijdag al te gaan vliegen. Op vrijdag zijn er veel verschillende opties, ook  ’s avonds, zodat u geen extra vrije dag hoeft te nemen. Deze vluchten zijn ook een stuk goedkoper waardoor u met een extra nacht in Londen niet duurder uitkomt. Voor reizigers uit het noorden van het land biedt Flybe interessante (vroege) vluchten op zaterdagochtend vanaf de luchthaven van Groningen.

Vanuit België of Düsseldorf zijn er geen rechtstreekse vluchten naar deze Southend Airport.


Van London Southend naar het centrum
Southend Airport (niet te verwarren met Stansted Airport) ligt 68 kilometer ten oosten van Londen-centrum, bij Southend-on-Sea. Een taxi vanaf de luchthaven kost tussen de £ 90 en £ 125.

Een betere optie is om te reizen met de trein. Door middel van een eigen treinstation is het vliegveld verbonden met het centrum van Londen. Op een kleine 200 meter afstand van de terminal kunt u op de rechtstreekse trein stappen richting het centrum (Liverpool Street Station). De reistijd met de trein vanaf het vliegveld is ongeveer 1 uur en kost ± £ 16.90. Vanaf maandag t/m zaterdag rijdt er iedere 20 minuten een trein, op zondag iedere 30 minuten. Vanaf Southend Airport worden er tussenstops gemaakt in Rochford, Hockley, Rayleigh, Wickford, Billercay, Shenfield, en London Stratford. 


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit nog voordeliger zijn. 


Openbaar vervoer in Londen

Als het om openbaar vervoer gaat heeft Londen alles: metro (London Underground), bus, lokale trein (London Overground), tram, riverboat en de Docklands Light Railway (DLR). En natuurlijk de beroemde London cabs.

Londen is, net zoals vele grote steden, opgedeeld in een aantal Travel Zones. Voor alle ritten binnen eenzelfde zone betaalt u hetzelfde tarief. Wanneer u een zonegrens overschrijdt wordt de prijs hoger. Het is natuurlijk mogelijk losse kaartjes te kopen voor elke rit die u met het openbaar vervoer maakt, maar meestal is het een stuk voordeliger met één van de twee typen OV-kaarten te reizen. Die twee typen OV-kaarten zijn de London Travelcard en de Oyster Card. Deze kunt u het beste vooraf online bestellen; zo hoeft u, eenmaal aangekomen in Londen, niet in de (soms lange) rij bij het loket te staan. Nadeel: u betaalt per bestelling € 6,- verzendkosten (€ 12,- als de kaart/kaarten aangetekend wordt/worden verzonden). Betaling geschiedt via creditcard.

Het best kunt u in Londen betalen met uw contactloze creditcard. U hoeft geen losse kaartjes of OV-kaart te kopen en betaalt nooit meer te veel. Dit Pay-as-you-Go systeem werkt heel simpel. U houdt uw creditcard tegen de poortjes van de bus, tram, metro of taxi en uw rit wordt automatisch afgeschreven van uw rekening.

De London Travelcard is een kartonnen kaart die óf 1 dag óf 7 (aaneensluitende) dagen geldig is. Tussenwegen bestaan niet (meer). De 1-Day Travelcard is ook verkrijgbaar in een ‘Off Peak’-versie (= geldig na 09.30 uur), de 7-Day Travelcard niet. Kinderen t/m 10 jaar krijgen korting, maar moeten dan wel in het gezelschap van een volwassene reizen. De Travelcard is naast online ook verkrijgbaar op metro- en treinstations en er mag mee gereisd worden in bus, lokale trein, metro, tram, riverboat en DLR (de Docklands Light Railway die in oostelijk Londen rijdt). Maar uiteraard alleen in de zones waarvoor u hebt betaald.

Voor een toerist betekent dat voornamelijk zone 1&2. Let op: een rit met de DLR vanaf London City Airport bedraagt 3 zones en vanaf Heathrow Airport 6 zones. U kunt hier dan beter kiezen voor een London Sightseeing Pass; hierbij is echter geen Travelcard inbegrepen.

De Londen City Pass is ideaal als u bijvoorbeeld London Eye en Buckingham Palace op uw Londen to-do lijstje heeft staan. U hoeft voor deze drukke bezienswaardigheden dan niet meer in de rij. De kortingskaart is inclusief een gratis airport transfer naar het centrum van de stad en een 24-uurs Hop-On Hop-Off bus ticket. U kunt bij de aanschaf van de kortingskaart kiezen vanaf welk vliegveld u de transfer wilt gebruiken. U hebt de keuzes uit de vliegvelden Gatwick Airport, Heathrow Airport, Luton Airport of Stansted Airport. Indien u voor de transfer vanaf Luton Airport of Stansted Airport kiest ontvangt u een retourticket voor de transfer naar het Victoria Station in hartje Londen. Kiest u voor Heathrow Airport is de airport transfer naar het Paddington Station. Dit is een enkeltje. Ook vanaf Gatwick krijgt u een enkele transfer; u komt hier aan op het Victoria Station. De Londen City Pass heeft nog meer kortingen en voordelen die u vooraf kunt checken op de website

De Oyster Card is een plastic ‘smartcard’, vergelijkbaar met onze eigen OV-kaart. U kunt deze kaart op elk metrostation opladen en checkt in en uit bij de toegangspoortjes. De Oyster Card garandeert u altijd het gunstigste tarief.

De metro is door zijn overzichtelijkheid en uitgebreide netwerk voor de meeste bezoekers de handigste vorm van openbaar vervoer. Veel reisgidsen bevatten een plattegrond met het netwerk van de underground. Op metrostations zijn ook plattegronden verkrijgbaar. Met de metro kunt u in korte tijd lange afstanden afleggen.

Als u niet zoveel haast hebt is het natuurlijk ook heel leuk om een ritje te maken met de beroemde rode dubbeldekker bussen. Zo ziet u veel meer en proeft u echt de sfeer van deze mooie stad.
Tip: neem bijvoorbeeld bus 24, die tussen Victoria Station en Hampstead Heath rijdt en u onder meer langs Leicester Square, Trafalgar Square, The Houses of Parliament/Big Ben en Westminster Abbey voert. Zo heeft u een mini-rondtoer voor een fractie van wat u voor een sightseeingtour betaalt.


Praktische informatie algemeen

  • De valuta in het Verenigd Koninkrijk is de Britse pond (GBP).
  • Wisselkoers: £ 1 = € 1,13.
  • Het is het beste om pas te pinnen als u in de binnenstad bent en niet gelijk op het vliegveld. De wisselkoersen zijn hier anders en niet gunstig waardoor u snel veel geld kwijt bent voor de transactie. Dit geldt ook voor geld wisselen vooraf.
  • In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Als u in Nederland woont heeft u dus een reisstekker nodig.
  • In Engeland is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Neem alleen een officiële taxi, geen ‘snorder’; de officiële ‘black cabs’ zijn altijd voorzien van een meter.
  • Als het weer het toelaat is het ook een goedkope en leuke optie om de stad op de fiets te verkennen. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide London Highlights Bike Tour.

Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.