Tips voor vliegen naar Parijs

Parijs is de thuisbasis van de grote Franse club Paris Saint-Germain, die zijn thuiswedstrijden al sinds 1970 in het stadion Parc des Princes speelt. Sinds 1974 speelt de Franse voetbalclub onafgebroken in de Ligue 1, de hoogste klasse van het Franse voetbal. Parijs is een stad die meestal niet direct met voetbal wordt geassocieerd. De Eiffeltoren, de Notre-Dame, het Louvre, de Arc de Triomphe en de Sacré-Coeur zijn nog maar een handvol van de wereldberoemde bezienswaardigheden die Parijs te bieden heeft. Het is dan ook zéker de moeite om, wanneer u een Voetbalreis boekt naar Parijs, uw reis te verlengen met een aantal dagen om optimaal te kunnen genieten van deze prachtige stad.

Als u naar Parijs gaat kunt u vliegen op twee vliegvelden, Parijs Charles de Gaulle Airport en Parijs Orly Airport. Parijs Charles de Gaulle is het op één na drukste vliegveld van Europa. Het vliegveld ligt ten noordoosten van Parijs en bestaat uit 3 terminals die u met de shuttle trein CDGVAL kunt bereiken. Het op één na drukste vliegveld van Frankrijk is Parijs Orly Airport, dat in de buitenwijken van Parijs ligt.

U kunt uw Voetbalreis volledig boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken. Wij voorzien u graag van alle informatie die u nodig heeft voor uw Voetbaltrip naar Parijs.Charles de Gaulle Airport

Charles de Gaulle Airport

Afstand centrum Parijs26 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Parijs.

VervoerMinutenPrijs
Taxi45€ 55,00
Trein30€ 10,00
Bus70€ 11,50
Parijs Orly Airport

Parijs Orly Airport

Afstand centrum Parijs20 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Parijs.

VervoerMinutenPrijs
Taxi30€ 40,00
Trein45€ 10,00
Tram45€ 9,90
Tram65€ 3,80
Bus82€ 3,90

Tips voor vliegen naar Frankrijk via Charles de Gaulle Airport

Op zaterdagochtend is het mogelijk om vanaf Amsterdam Schiphol naar Parijs Charles de Gaulle te vliegen met onder andere KLM en AirFrance. Er zijn legio vroege vluchten voor 10.00 uur die u kunt pakken zodat u, wanneer de wedstrijd op zaterdagmiddag is, altijd ruim op tijd bent. Vanaf Eindhoven en Rotterdam gaan er geen rechtstreekse vluchten naar deze luchthaven.

U kunt vanaf Brussel Internationaal ook op zaterdagochtend op Parijs Charles de Gaulle vliegen; twee vluchten van Brussels Airlines vliegen voor 10.00 uur. Een andere uitwijkmogelijkheid is Düsseldorf. Vanaf hier gaan diverse vluchten van onder andere AirFrance en Eurowings op zaterdagochtend naar Parijs.

Van vliegveld Parijs Charles de Gaulle naar het centrum
De afstand naar het centrum van Parijs is 26 kilometer. Bij de 3 terminals staan altijd taxi’s klaar die u voor rond de € 55,- naar het centrum brengen. Op zon- en feestdagen betaalt u een hoger tarief per kilometer. Omdat het altijd erg druk is op de wegen in en rondom Parijs moet u rekening houden met een lange reistijd, ongeveer 45 minuten of meer. U kunt vooraf een taxi gemakkelijk reserveren bij TaxiTender, dan heeft u altijd een vaste prijs en komt u niet voor verrassingen te staan.

De snelste en makkelijkste manier om vanaf het vliegveld naar het centrum van Parijs te reizen is door middel van de RER-treinlijn B. Deze treinen (van de blauwe lijn B) rijden 2 keer per uur non stop naar het Gare du Nord. De reistijd van het vliegveld naar het station met de meeste centrale ligging (Châtelet les Halles) is ongeveer 30 minuten. Op doordeweekse dagen vertrekt de RER-treinlijn B iedere 10 à 15 minuten. Een ticket kost € 10,00 voor volwassenen en € 7,00 voor kinderen tot 10 jaar en is te koop bij de verkoopautomaten op het perron. Dit ticket is geldig in de zones 1 t/m 5.

Een andere populaire route tussen het vliegveld en de stad is de Roissybus. Opstapplekken vindt u bij terminals T1, T3, T2BD, T2AC en T2EF en een ticket kost € 11,50. De bussen rijden overdag 4x per uur tussen 05.15 uur en 00.30 uur. De reistijd bedraagt 60 tot 75 minuten.

Tips voor vliegen naar Frankrijk via Parijs Orly Airport

Vanaf Amsterdam Schiphol kunt u op zaterdagochtend voor 10.00 uur met Transavia naar Parijs Orly Airport vliegen. Wanneer u naar de voetbalwedstrijd van zaterdagmiddag gaat is deze vlucht geschikt om op tijd voor de wedstrijd te zijn. Wanneer u liever op vrijdag wilt vliegen is dit ook een optie: vrijdagochtend gaat er een Transavia-vlucht, maar ook vrijdagavond; dan hoeft u geen extra vrije dag te nemen. Vanaf Eindhoven en Rotterdam gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Parijs Orly Airport.

Ook vanaf België en Düsseldorf gaan er helaas geen rechtstreekse vluchten naar Parijs Orly Airport.

Van vliegveld Parijs Orly Airport naar het centrum

Het centrum van Parijs ligt op 20 kilometer afstand van het vliegveld. Als u met de taxi naar het centrum wilt, duurt dit ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte. Het ritje kost ongeveer € 40,-. U kunt vooraf een taxi gemakkelijk reserveren bij TaxiTender, dan heeft u altijd een vaste prijs en komt u niet voor verrassingen te staan.

De gratis shuttletreinen van Orlyval verbinden de terminals Orly Sud (zuid) en Orly Ouest (west) met station Antony; vanaf hier kunt u met de RER-treinlijn B naar het centrum reizen (naar de haltes Luxembourg, Châtelet les Halles en het Gare du Nord). De reistijd is ongeveer 45 minuten en een ticket kost gemiddeld € 10,-.

Vanaf Orly Sud heeft u ook nog de mogelijkheid om met tram 7 naar station Villejuif Louis Aragon af te reizen. De tram vertrekt iedere 6 minuten en de reistijd is ca. 35 minuten. De tram rijdt 7 dagen per week van 05.30 tot 00.30 uur. Een ticket voor deze tram kost slechts € 1,90. Vanaf Villejuif Louis Aragon kunt u metro 7 pakken naar hartje Parijs. Deze rit duurt ook ongeveer een half uur en kost € 1,90. 

Een andere goede manier om in het centrum van Parijs te komen is Orlybus van RATP, het openbaar vervoersbedrijf van Parijs. De bus rijdt van en naar het plein Denfert-Rochereau, de haltes van het vliegveld vindt u bij Terminal Sud en Terminal Ouest. Place Denfert-Rochereau heeft een bekend station (M4, M6 en RER lijn B). Hier kunt u van de bus overstappen op de metro of de RER trein lijn B en zodoende in het centrum van Parijs komen. Een kaartje voor de Orlybus kost € 8,00 en is verkrijgbaar bij de ticketautomaten, bij het instappen van de bus moet u het kaartje alleen nog valideren. Het metrokaartje dat u bij moet kopen kost € 1,90. Iedere 8 à 15 minuten tussen 05.35 uur en 00.30 uur vertrekt er een bus in de richting van de stad en het vliegveld. De reistijd is gemiddeld 30 minuten.

Bus 183 heeft 60 minuten nodig om u van de luchthaven naar station Porte de Choisy te brengen en dit ticket kost € 2,-. Vanaf hier kunt u metrolijn 7 pakken die u binnen 22 minuten naar het centrum van Parijs brengt (Centre Georges Pompidou). 

Le Bus Direct is een bus die rechtstreeks naar het centrum rijdt maar wel stopt bij populaire bezienswaardigheden. Als u direct bij één van de bezienswaardigheden wilt uitstappen is dit dus een goeie optie. De bus stop bij Gare Montparnasse, de Eiffeltoren, Trocadéro en de Champs-Élysées. Een ticket voor de bus kost € 12,50 en de reisduur is 30 tot 60 minuten. Let wel op! Er zijn meerdere Bus Direct-lijnen; de langste doet er 80 minuten over.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Parijs

Parijs is een grote stad. Met mooi weer is het heerlijk om door deze stad te slenteren, maar u zult in deze stad altijd tijd te kort hebben. Om zoveel mogelijk te kunnen bezichtigen in de tijd dat u in Parijs bent is de metro het handigste en snelste vervoersmiddel. Met een standaardticket van € 1,90 kunt u 1,5 uur reizen. U kunt ook een Paris Visite-dagkaart aanschaffen voor één of meerdere dagen waarmee u heel Parijs en omgeving per metro, bus, RER en trein kunt ontdekken, van Île-de-France tot Disneyland Parijs, Versailles en de luchthavens Paris-CDG en Paris-Orly (afhankelijk van de zones waarbinnen het vervoersbewijs geldig is). De verschillende kaartjes zijn verkrijgbaar op de belangrijkste metro-, RER- en treinstations van Ile-de-France, de luchthavens van Parijs en bij het Office du Tourisme (toeristenbureau).

Een ander alternatief is de stadsbus van Parijs. De buslijnen binnen de stad hebben een nummer met twee cijfers; buiten de stad hebben de busnummers 3 cijfers.

Voor het bezoeken van grote bezienswaardigheden in Parijs is reizen met de Hop-on Hop-off bus een leuke optie. U kunt een ticket aanschaffen voor één of meerdere dagen en op die dagen in- en uitstappen wanneer u maar wilt. Er zijn meerdere bussen en routes. De haltes liggen vaak bij de grote bezienswaardigheden van Parijs.

Bedenk vooraf goed welke dingen u allemaal wilt gaan doen en bezoeken in Parijs en check binnen welke zones het valt. U kunt op deze manier een hoop geld (en tijd) besparen. De meeste belangrijke bezienswaardigheden in Parijs liggen binnen de zones 1-3; de luchthavens vallen hier echter buiten. Als u alleen buiten de eerste 3 zones wilt reizen om van en naar de luchthaven te gaan is het voordeliger hiervoor een los kaartje te kopen. Een 3-daagse kaart voor 1-3 zones kost € 23,40. U kunt dan binnen die drie dagen onbeperkt reizen. Wanneer u ook naar Versailles en Disneyland gaat is de Paris Visite 1-6 aan te raden.

Wanneer u niet alleen veel gebruik wilt gaan maken van het OV maar ook een hoop bezienswaardigheden wilt gaan bezichtigen is het aan te raden de uitgebreide Paris City Pass aan te schaffen. Een volledige metrokaart zit hierbij inbegrepen, skip-the-line-tickets voor het Louvre Museum en de Montparnasse, een luxe cruise over de Seine en nog een hoop andere kortingen.

Een iets minder uitgebreide versie die voornamelijk veel kortingen op musea geeft is de Paris Pass.


Praktische informatie algemeen

  • Taxi’s in Parijs zijn goedkoper dan in Nederland. U moet wel op zoek naar een taxistandplaats omdat ze nergens makkelijk kunnen stoppen en dit ook eigenlijk niet doen. De taxi’s hebben een bordje op het dak dat opgelicht is wanneer deze vrij is. Op het bordje staat ook een A, B of C opgelicht; A: € 1,10 per km. B: € 1,40 per km. C: € 1,60 per km. Let op: Parijse taxichauffeurs hebben geen passagiers op de voorstoel en dus maar ruimte voor 3 passagiers.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn vaak geldig in bus, metro en tram.
  • Voor alle informatie over het vervoersnetwerk in Parijs kunt u nog kijken op https://www.ratp.fr/en/visite-paris/nederlandse/op-bezoek-naar-parijs-en-omgeving.
  • Vraag aan de buschauffeur om een ‘Plan de poche’. Dit is een kaartje waar alle metrolijnen, buslijnen en RER-lijnen opstaan in zakformaat. Deze kaartjes hangen ook in bakjes aan de muur in de metrostations.
  • Download de RATP-reisplanner voor de metro en de bus ‘Next Stop Paris’ voor uw smartphone. Deze app werkt ook offline.
  • Gare du Nord heeft een netjes bagagedepot waar u uw koffers kunt achterlaten. Een kluisje voor 24 uur kost € 7,50.
  • U kunt veel tijd besparen met het omzeilen van wachtrijen; koop uw kaartjes van tevoren online.
  • Op de eerste zondag van de maand is de toegang tot grote musea zoals het Louvre gratis. Hierdoor is het extreem druk.
  • Koop alleen tickets voor bezienswaardigheden via officiële sites. Reserveren via de website van bijvoorbeeld het museum zelf is altijd het veiligst en voordeligst.
  • Een andere leuke en goedkope optie is om de stad op de fiets te verkennen. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Paris Highlights Bike Tour.

Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.