Tips voor vliegen naar Rome

Rome is de hoofdstad en tevens de belangrijkste stad van Italië. Rome speelde al voor het begin van onze jaartelling een belangrijke rol binnen de westerse wereld en was zelfs de machtigste stad ter wereld. Dit kunt u vandaag de dag nog steeds terugzien wanneer u rondloopt in de stad; denk aan het Pantheon, Forum Romanum, het Colosseum en het Theater van Marcellus.

Wanneer u een Voetbalreis gaat maken naar Rome om een voetbalwedstrijd van Lazio Roma of AS Roma te bezoeken, is het goed om te weten wat u nog meer allemaal in deze prachtige stad kunt doen. Het is namelijk zeker de moeite om uw reis met een paar dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen.

Rome beschikt over twee vliegvelden. Het grootste vliegveld is Roma Fiumicino, ook wel Leonardo da Vinci Airport genoemd. Deze luchthaven ligt 30 kilometer verwijderd van het centrum. Een andere kleine luchthaven is Roma Ciampino. Dit vliegveld ligt slechts 16 kilometer verwijderd van het historische centrum van Rome. Vanwege de grootte heeft u meerdere opties als u op Roma Fiumicino vliegt.

U kunt een compleet verzorgde Voetbalreis boeken bij Number 1 Voetbalreizen, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw vlucht boeken.
Wij voorzien u graag van de beste adviezen!Rome Fiumicino Airport

Rome Fiumicino Airport

Afstand centrum Rome30 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Rome.

VervoerMinutenPrijs
Taxi40€ 50,00
Bus40€ 11,00
Bus55€ 7,00
Trein32€ 14,00
Rome Ciampino Airport

Rome Ciampino Airport

Afstand centrum Rome16 km

Onderstaand een indicatie van het vervoer vanaf de luchthaven naar het centrum van Rome.

VervoerMinutenPrijs
Taxi35€ 35,00
Bus40€ 5,90
Trein25€ 2,70
Metro40€ 2,70

Tips voor vliegen naar Italie via Rome Fiumicino Airport

Rome Fiumicino Airport is het grootste vliegveld van Rome. Meerdere maatschappijen vliegen vanaf Amsterdam Schiphol naar dit vliegveld, zoals KLM, Alitalia, Vueleing en EasyJet. Vanwege het grote aanbod zijn er meerdere voordelige opties om op zaterdagochtend te vliegen; zo bent u altijd op tijd voor uw voetbalwedstrijd. Vanuit Rotterdam is er zo nu en dan een mogelijkheid om met Transavia te vliegen. Deze opties zijn echter beperkt.

Vanuit Brussel zijn er ook verschillende opties, met onder andere Alitalia, Ryanair en Brussels Airlines. Een andere uitwijkmogelijkheid is naar Düsseldorf. Vanaf hier gaan ook meerdere vluchten op zaterdagochtend, met onder andere Eurowings of Alitalia.

Van vliegveld Rome Fiumicino Airport naar het centrum
Rome Fiumicino Airport is het grootste en drukste vliegveld van Italië en heeft vier terminals. Het vliegveld ligt 30 kilometer van het centrum. Met de taxi duurt het ca. 40 minuten om in het centrum te komen. Dit kost ongeveer € 50,-, afhankelijk van de verkeersdrukte. In de avonduren en ’s nachts is een taxirit duurder. U kunt eventueel een taxi van tevoren regelen via TaxiTender. Dan staat de taxi voor u klaar en heeft u altijd een vaste prijs.

Een veel goedkopere optie is om de bus te pakken. U kunt dan het beste gebruik maken van de Terravision bussen. Met deze bussen bent u gemiddeld 55 minuten onderweg naar het centrum van de stad. Terravision vertrekt iedere 45 minuten vanaf Terminal 3. Tickets kunt u van tevoren online kopen zodat u niet in de rij hoeft te staan. Tickets zijn ook verkrijgbaar op het vliegveld of in de bus, en kosten rond de € 7,-. 

Er is ook een shuttlebusservice aanwezig. Deze bussen rijden rechtstreeks naar Station Roma Termini. Ze rijden elke 30 minuten en doen er ongeveer 40 minuten over. De shuttlebussen vertrekken ook vanaf Terminal 3. Volg de ‘Regional Bus Station’ borden om hier te komen. U kunt deze tickets van tevoren online kopen of in de bus zelf. 

Een snellere, iets duurdere optie is de Leonardo Express tussen Rome Fiumicino Airport en de stad. Deze treinservice naar centraal station Roma Termini is elke dag beschikbaar, duurt slechts 32 minuten en heeft geen tussenstops. De trein vertrekt ieder 15 tot 30 minuten van het vliegveld. Tickets zijn online verkrijgbaar en op de stations, en kosten € 14,-. Vergeet niet uw ticket voor het instappen af te stempelen bij één van de groene stempelautomaten. Na het afstempelen is de ticket nog 90 minuten geldig. Online bestellen is iets goedkoper. Ga voor meer informatie en eventueel het bestellen van de tickets naar www.trenitalia.com.

De regionale trein FL1 biedt ook een frequente service van Rome Fiumicino Airport naar de stad maar heeft geen directe verbinding met Station Roma Termini. Deze tickets zijn € 8,-, maar om bij station Roma Termini te komen moet u nog wel overstappen op de metro. Dit is dus niet de beste optie.

Tips voor vliegen naar Italie via Rome Ciampino Airport

Vanaf Amsterdam Schiphol gaan er geen rechtstreekse vluchten op Rome Ciampino. Vanaf Eindhoven kunt u echter wel met Ryanair rechtstreeks vliegen. De vluchten op zaterdag gaan pas laat in de middag, waardoor u zult moeten uitwijken naar de vrijdag. Indien de voetbalwedstrijd op zaterdagmiddag is, bent u zo in ieder geval op tijd. Vanaf Brussel Charleroi vliegt u op zaterdagochtend vroeg rechtstreeks naar Rome Ciampino. Deze  vlucht vertrekt om 06.45 uur en duurt krap 2 uur. Zo bent u altijd op tijd voor uw voetbalwedstrijd op zaterdag. Vanaf Düsseldorf Weeze kunt u op donderdag en zaterdag rechtstreeks vliegen met Ryanair. Dit vliegveld ligt net over de grens van Duitsland. De vlucht duurt iets langer dan 2 uur.

Van vliegveld Rome Ciampino Airport naar het centrum
Rome Ciampino Airport ligt 16 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Rome. Vanaf het vliegveld bent u met de taxi 30 tot 40 minuten onderweg. Een taxiritje kost ongeveer € 35, -. Er zijn meerdere opties om met het openbaar vervoer af te reizen naar het centrum.

Met de Terravision-bussen kunt u rechtstreeks naar het centrum van Rome. Buiten de terminal van Ciampino Airport loopt u naar links en dan rechtdoor tot het busstation van het vliegveld ziet. U stapt op de bus bij halte 3, en dient uit te stappen bij de halte Roma Termini op via Giovanni Giolitti 38. De reistijd is ongeveer 40 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte.  Een enkele ticket kost € 5,90, retour € 8,90.

U kunt ook één van de twee ATRAL Lazio bussen pakken naar treinstation Ciampino (5 minuten) of metrostation Anagnina (15 minuten). De bussen vertrekken iedere 20 tot 40 minuten voor de terminal, in het weekend rijden ze iets minder vaak. Vervolgens kunt u met de trein of metrolijn A het centraal station Roma Termini bereiken. Tickets voor de bus zijn goedkoop, naar Ciampino en Anagnina is de prijs € 1,20 per enkele reis (+ € 1,20 voor grote koffers). De reistijd met de trein is vervolgens 16 minuten; met de metro bent u nog 22 minuten onderweg. De combinatie bus en trein duurt inclusief overstappen ongeveer 25 minuten en  is sneller dan de combinatie bus en metro. Let wel op dat het ook een half uur langer kan duren als u net de trein mist. De reistijd loopt vanwege de overstap nogal uiteen.

Met de bus en de metro bent u een kwartier langer onderweg en zal het ongeveer 40 minuten duren voordat u in het centrum bent. Ook hier kan de reistijd vanwege de overstap uitlopen. Voor een enkele reis met zowel de trein als de metro betaalt u € 1,50. Het ticket is 100 minuten geldig. Als u op Roma Termini overstapt op metrolijn B kunt u binnen deze tijd nog gratis richting het Colosseum (2 stops verder richting Laurentina).


Vliegen op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Rome

In Rome kunt u gemakkelijk gebruik maken van de metro, bus en tram. Er zijn slechts twee metrolijnen, A en B. Deze lijnen rijden zeer frequent en hiermee komt u al een heel eind. De metro’s rijden vanaf ’s morgens vroeg en stoppen tegen middernacht. Kaartjes kunt u bij de losse automaten op de metrostations kopen.

Rome is groot en er is veel, maar eigenlijk komt u met lopen al een heel eind. Als u geen zin heeft om te lopen kunt u ook gebruik maken van de tram en bus. Kaartjes hiervoor zijn de koop bij kiosken en tabakswinkels.

Bent u tijdens uw verblijf in Rome van plan veel gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar ook bijvoorbeeld het Colosseum en de Sint-Pieterbasiliek te bezoeken? Dan is de Rome City Pass een echte aanrader. Hier zit ook een airporttransfer met Terravision bij inbegrepen, en bijvoorbeeld toegang tot de Hop-on Hop-off bus. Wanneer u de Rome City Pass online bestelt, kunt u hier ook de aankomstdatum en de luchthaven waar u aankomt selecteren.

Een andere goedkopere optie is de Roma Pass. Deze is geldig voor 2 bezienswaardigheden en u kunt met de pas 3 dagen reizen met het openbaar vervoer. Naast deze pas zijn er nog een aantal andere goedkopere opties. Als u van tevoren goed bedenkt wat u allemaal wilt gaan doen kunt u op deze manier veel geld besparen. Check alle verschillende opties van tevoren en ga goed voorbereid op reis.


Praktische informatie algemeen

  • Het kraanwater is drinkbaar maar anders dan in Nederland; er kan dus een chloorsmaak aan zitten.
  • Gebruik in Rome alleen de officiële witte taxi's. Alle andere taxi's opereren illegaal en staan bekend vanwege hun oplichtingpraktijken. Taxi's in Rome zijn niet goedkoop. De prijzen zijn te vergelijken met die in Nederland. Normaal gesproken rijden de taxi's op basis van de taximeter. Voor bagage en voor ritten tijdens de avond/nacht is er vaak een toeslag van toepassing.
  • De (dag)kaarten die u koopt voor het OV zijn vaak geldig in bus, metro en trein.
  • U kunt veel tijd besparen met het omzeilen van wachtrijen; koop uw kaartjes van tevoren.
  • Koop alleen tickets voor bezienswaardigheden via officiële sites. Reserveren via de website van bijvoorbeeld het museum zelf is altijd het veiligst en het voordeligst.
  • Het Vaticaans Museum en de Sixtijnse Kapel is op de laatste zondag van de maand gratis toegankelijk. U kunt het best vroeg heengaan want het is er erg druk.
  • De beste dag om in Rome te fietsen is de zondag. Sommige straten in de binnenstad zijn dan afgesloten voor auto’s. U kunt zelf een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Rome Highlights Bike Tour.

Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.