Tips voor vliegen naar Lissabon

Lissabon is de thuishaven van de grote clubs SL Benfica en Sporting Lissabon. Beide clubs zijn al vanaf het allerbegin actief op het hoogste niveau van Portugal, in de Primeira Liga.

Naast voetbal is Lissabon een mooie en leuke stad voor een citytrip. De stad behoort zonder enige twijfel tot de meest interessante steden van Europa. Het heeft een rijke geschiedenis en veel kunst en cultuur. Vooral populair zijn de Belém toren en het Hiëronymietenklooster, die beiden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Als u een Voetbalreis gaat maken naar Lissabon is het dus goed om te beseffen dat er nog veel meer leuke dingen te doen zijn in deze stad. U kunt uw Voetbalreis daarom ook verlengen en combineren met een citytrip; zo heeft u twee vliegen in één klap! Wij voorzien u graag van de beste adviezen.
Reizen naar Lissabon via Lisbon Airport

Het vliegveld Lissabon Airport, ook wel bekend als Lissabon Portela Airport, is de belangrijkste internationale luchthaven in Portugal. De luchthaven bestaat uit twee terminals. Vanaf Schiphol zijn er een hoop opties om te vliegen naar Lissabon Airport. Op zaterdagochtend kunt u vanaf Schiphol vliegen met onder andere Transavia, TAP Air Portugal, EasyJet, Vueling en zelfs KLM. Vanwege het grote aanbod zijn de prijzen heel voordelig. Soms kan het zelfs nog voordeliger zijn om een dag eerder te vliegen. Ook vanuit Eindhoven en Rotterdam zijn vluchten te boeken naar Lissabon, via Transavia. Dit aanbod is niet net zo groot als vanaf Schiphol. Houd met het boeken van de vlucht rekening met de speeltijden van de voetbalwedstrijd op zaterdag.
Vanaf Brussel is het ook mogelijk meerdere vluchten te boeken met verschillende maatschappijen, zoals TAP Air Portugal, Ryanair en Brussels Airlines.

Een andere uitwijkmogelijkheid is naar Düsseldorf. Vanaf hier worden meerdere vluchten aangeboden van onder andere TAP Air Portugal en Eurowing.

Vanaf het vliegveld Lissabon Portela Airport naar het centrum
Lissabon Airport ligt op maar 7 kilometer afstand van het centrum van Lissabon. De snelste manier om naar het centrum van de stad te komen is met de taxi. Dit taxiritje duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van de drukte van het verkeer, en kost ongeveer € 15,-. U kunt vooraf een prijs afspreken, maar meestal is het via de meter goedkoper. Ook is het mogelijk vooraf een betrouwbare taxi te reserveren via TaxiTender.

Een andere snelle manier om in de stad te komen is met de metro. U kunt vanaf het vliegveld met de metro (roze metrolijn) reizen richting de stad in ongeveer 45 minuten. U moet daarbij wel één keer overstappen (op de groene metrolijn). Een enkeltje kost slechts € 1,45; een dagticket kost € 6,-. Als u van plan bent veel te reizen die dag is een dagticket een stuk voordeliger. U kunt deze namelijk ook gebruiken voor sommige treinen, trams en bussen.

Ook is het mogelijk om met de bus naar het centrum af te reizen. Er zijn drie soorten bussen die u hiervoor het beste kunt gebruiken: Aerobus 1, 2 & 3, de stadsbussen 705, 722, 744 en 783, en de nachtbus (208). Aerobus is de beste optie; u kunt uw bagage makkelijker meenemen en ze maken minder stops onderweg. In de andere buslijnen is bagage niet toegestaan. Aerobus 1 brengt u elke dag vanaf 7.00 uur naar het centrum van Lissabon en rijdt om de 20/25 minuten. Een ticket voor deze bus kost ca. € 4,-.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Lissabon

In het centrum van Lissabon kunt u gebruik maken van bijna alle middelen van openbaar vervoer: de tram, bus, metro, veerboot, kabeltrein en de taxi.

In Lissabon werkt men net als in Nederland met Ov-chipkaarten. Dit zijn kartonnen groene kaartjes die u kunt kopen voor slechts € 0,50 bij de kassa’s of automaten. Hier kunt u de kaartjes ook gelijk opladen. Het opgeladen tegoed kunt u gebruiken in de gele trams, de bussen, de Santa Junta-lift, en in de meeste treinen. Het klinkt misschien gek, maar reizen met de lift is heel gebruikelijk in Lissabon. Vele delen in de stad liggen hoger, en na een dag wandelen kan dit nogal een uitdaging zijn. U kunt hiervoor eventueel ook de tram pakken, maar dit duurt een stuk langer. De trams en liften gelden allebei als openbaar vervoer; dat betekent dat u met een dagkaart hier ook mee kunt reizen. Het is daarom veel voordeliger om een dagkaart aan te schaffen van € 6,30; één ritje met de lift kost al € 5,15.

Reizen met de taxi in Lissabon is heel goedkoop. Als u met meerdere personen bent is het vaak goedkoper om een taxi te pakken dan meerdere keren in te checken met een Ov-chipkaart.

Tip: Gaat u voor enkele dagen naar Lissabon en wilt u, naast gebruikmaken van het openbaar vervoer, ook profiteren van kortingen voor musea en andere bezienswaardigheden, dan is de Lisboa Card een echte aanrader. U kunt veel tijd en geld besparen met deze Lissabon Pas. 


Praktische informatie algemeen

  • In Portugal is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Het kraanwater is drinkbaar maar anders dan in Nederland; er kan dus een chloorsmaak aan zitten.
  • Als u een taxi neemt in Lissabon, zorg dan altijd dat de meter aanstaat. Gaat u buiten de stad, spreek dan eerst een vaste prijs af. Het kan voorkomen dat ze anders dubbel tarief rekenen.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn vaak geldig in bus, metro en tram.
  • De Santa Justa-lift brengt u van de Santa Justastraat naar het 45 meter hoger gelegen Carmoplein.
  • Als u weinig tijd heeft om de stad te verkennen is een ritje met tram 28 en de Elevador da Glória een echte aanrader. Deze trams brengen u via smalle straatjes en steile hellingen door de historische wijken van Lissabon.
  • Een leuke optie om de stad te verkennen is op de fiets. U kunt in Lissabon een georganiseerde fietstocht downhill doen, zoals de uitgebreide Lisbon Highlights Bike Tour

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.