Tips voor vliegen naar Porto

Porto is een mooie havenstad gelegen in het noordwesten van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Douro. Het is de één na grootste stad van Portugal dat bijna 250.000 inwoners telt.

Porto is de thuishaven van twee van de grootste voetbalclubs van Portugal. FC Porto, de grootste club, werd in 2018 voor de 28e keer kampioen van Portugal. De andere Portugese club, Boavista, won in het verleden ook meerdere prijzen en is de tweede club uit Porto. De afgelopen jaren is laatstgenoemde club een middenmoot in de Primeira Liga.

Naast voetbal zijn er nog een hoop andere dingen te beleven in Porto. Het havenstadje is de laatste jaren steeds meer veranderd in een cultureel, toeristisch plekje. In het historische centrum is het altijd levendig en kunt u prima terecht voor de vele bezienswaardigheden alsook voor de ontspanning.

Als u een Voetbalreis naar Porto gaat maken is het dus zeker de moeite om uw reis met een paar dagen te verlengen. Het kan voordelig zijn om buiten het weekend om te vliegen. Wij voorzien u graag van de beste adviezen.
Reizen naar Porto via Porto Airport

Als u vanaf Amsterdam Schiphol naar Porto wilt vliegen zijn er legio opties, onder andere met TAP Air Portugal, Transavia en KLM. U kunt op zaterdagochtend vliegen maar dient wel rekening te houden met de speeltijden van de voetbalwedstrijd op zaterdag en de totale reistijd; de vlucht alleen duurt 2 uur en 40 minuten.
Vanaf Eindhoven kunt u ook rechtstreeks op Porto Airport vliegen met Ryanair. Op zaterdag zijn er helaas geen rechtstreekse vluchten, maar op vrijdagavond gaat er een vlucht om 20.35 uur, zodat u geen extra dag vrij hoeft te nemen.
Vanaf Brussel Internationaal kunt u op zowel vrijdag als zaterdag rechtstreeks naar Porto Airport vliegen. Er zijn meerdere vluchten verspreid over de hele dag, met TAP Air Portugal, Brussels Airlines en Ryanair. Ook vanaf Brussel Charleroi kunt u rechtstreeks op Porto Airport vliegen, zowel op vrijdag als op zaterdag met Ryanair.

Een andere uitwijkmogelijkheid is om vanaf Düsseldorf te vliegen. Ryanair en Eurowings bieden rechtstreekse vluchten aan op zaterdagmiddag. Het kan zijn dat dit een te krap reisschema is. Het is dus beter, en ook goedkoper, om in die geval op vrijdag al te vliegen.

Vanaf het vliegveld Porto Airport naar het centrum
Porto Airport is de tweede luchthaven van Portugal, na Lissabon Airport. Het vliegveld wordt ook wel Francisco Sá Carneiro (OPO) genoemd. De luchthaven ligt ongeveer 12 kilometer verwijderd van het centrum van de stad. Als u een taxi neemt duurt het, afhankelijk van de verkeersdrukte, ongeveer 20 minuten om in de stad te komen. Een ritje kost ca. € 30,-. U kunt vooraf gemakkelijk een taxi reserveren van TaxiTender. Zo bent u altijd verzekerd van een taxi en een vast prijs.

Het openbaar vervoernetwerk is uitstekend geregeld in Porto. Het meeste gebruikte vervoersmiddel is de metro. De paarse metrolijn E rijdt elke 20 à 30 minuten van en naar het centrum. De reistijd is ongeveer 30 minuten. Een enkele reis kost € 2,45. Wanneer u op één dag van plan bent meer te reizen is een dagticket goedkoper. U kunt deze al aanschaffen voor € 6,90. Alle tickets zijn verkrijgbaar op het vliegveld en de metrostations in de daarvoor bestemde automaten. Vergeet niet uw ticket te activeren; hierna is het pas geldig. Kijk voor alle prijzen en verschillende zones op de officiële website van de Metro do Porto.

Met de busservices STCP en Resende kunt u naar meerdere delen van de stad reizen. Voor alle verschillende routes en tijden kunt u kijken op de websites van beide services. Een kaartje gaat al vanaf € 1,35 en de reistijd is ca. 25 minuten.

Vanaf het vliegveld van Porto rijden er ook shuttlebussen. De prijzen zijn afhankelijk van het aantal personen waar u mee reist en varieert van € 6,- tot € 9,- euro.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Porto

Het centrum van Porto is compact waardoor u veel te voet kunt doen. Om tijd te besparen is het natuurlijk altijd handig om gebruik te maken van het OV. In het centrum van Porto kunt u gebruikmaken van bijna alle middelen van openbaar vervoer: de bus, metro, treinen, ouderwetse trams, een kabelbaan, de tuk tuk, en gewoon de taxi. U kunt op deze manier ook reizen naar de buitenwijken en grote steden in de buurt.

Het meest efficiënte vervoersmiddel is de metro; alleen de metro heeft al meer dan 80 haltes in het hele centrum. De stadsbussen in Porto zijn van de eerder genoemde STCP-service. Busservice Resende ligt in een meer afgelegen gebied. Ook de bekende Hop-on Hop-Off-bussen rijden in Porto. Er rijden rode en gele bussen die allebei een andere route rijden.

Porto heeft drie treinstations, waarvan Station São Bento in het centrum van de stad ligt. De treinservice is handig als u steden buiten Porto wilt bezoeken.

In Porto rijden nog 3 oude tramlijnen, die eigenlijk meer als bezienswaardigheid dienen voor toeristen. De tramlijnen behoren tot het historische erfgoed van Porto. Een ritje met de tram is oprecht leuk om te doen; alsof u teruggaat in de tijd. Een kaartje voor een enkele reis kost € 3,- en kunt u kopen in de tram. Tramlijn 1 wordt het meeste gebruikt door toeristen.

De kabelbaan is in de zomer dagelijks geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Een enkeltje kost € 6,-.

Tip: Gaat u voor enkele dagen naar Porto en wilt u, naast gebruikmaken van het vele openbaar vervoer, ook profiteren van kortingen voor musea en andere bezienswaardigheden, dan is de Porto Card een echte aanrader. U kunt veel tijd en geld besparen met deze voordelige Porto Kaart. Kijk voor alle informatie en voordelen op de website en bestel de kaart online.


Praktische informatie algemeen

  • In Portugal is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Er zijn 2 soorten taxi’s in Porto; de oude zwarte met een groen dak en de moderne, lichtbeige taxi’s. Zorg dat de meter altijd aanstaat.
  • Op 23 en 24 juni wordt São João, de meest heilige van Porto, vereerd. De hele stad staat dan op zijn kop en overal wordt er gefeest.
  • De (dag)kaarten die u koopt zijn vaak geldig in bus, metro en tram.
  • Het kraanwater is drinkbaar maar anders dan in Nederland; er kan dus een chloorsmaak aanzitten.
  • Tussen de middag sluiten veel banken en winkels vanwege siësta. Dit is meestal tussen 13.00 en 15.00 uur.
  • Een leuke optie om de stad te verkennen is op de fiets. U kunt in Porto een fiets huren of een georganiseerde fietstocht doen, zoals de uitgebreide Porto Highlights Bike Tour.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.