Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Buitenspelsituatie Qatar - Ecuador WK 2022

Het WK voetbal in Qatar was nog geen drie minuten onderweg en de eerste spraakmakende situatie was een feit. Een volgens velen loepzuiver doelpunt van Ecuador werd resoluut afgekeurd door de VAR. Twitter ontplofte met mensen die Qatar direct beschuldigde van omkoping. Toen de opwinding van het moment afzakte, werd snel duidelijk hoe het écht zat. De goal is volgens de spelregels namelijk terecht afgekeurd voor buitenspel. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Buitenspelgoal Enner Valencia

Vanaf de eerste minuut werd duidelijk dat Ecuador de bovenliggende partij was. Na een rare uitkomactie van Al-Sheeb – de keeper van Qatar – werd een mislukte omhaal per ongeluk een voorzet waaruit gescoord werd. Het zou de snelste goal ooit zijn geweest op een openingswedstrijd op een WK voetbal.

In eerste instantie leek het geen buitenspel, want een verdediger van Qatar staat duidelijk het dichtst bij de goal. Hij heft dan buitenspel op, toch? Daarnaast leek het of keeper Al-Sheeb de bal omhoog bokste waarna een Ecuador-speler weer de bal kreeg. Als dat laatste zo zou zijn, zou het inderdaad geen buitenspel zijn geweest. Met de nadruk op áls.

Want er valt te concluderen dat het wél buitenspel is. Uit de kluts kreeg Ecuador-speler Torres de bal op zijn hoofd. De keeper raakte de bal dus niet! De ontvanger van die kopbal was Estrada. En laat hij nou nét met een voet buitenspel staan.

De verwarring zit hem punt één in het feit dat de keeper nu niet de laatste man is, maar een veldspeler van Qatar. En punt twee dat een speler van Ecuador de bal doorkopte en de Qatar-keeper de bal niet raakte. Kortom: volkomen terecht afgekeurd.

Duidelijke beelden van de situatie zijn terug te zien in de eerste minuten van deze video van de NOS. Klik bij voorkeur op instellingen en speel de video vertraagd af. Je zult zien dat bovenstaande uitleg in lijn is met de gebeurtenissen op het veld.

Semi-automatische VAR

De reden waarom de ophef zolang aanhield, was omdat er pas na enkele minuten duidelijke beelden van de buitenspelsituatie werden getoond. Dit komt omdat de semi-automatische VAR nog een animatie moest editen die getoond kon worden aan het publiek. Deze ‘nieuwe’ technologie gebruikt 12 volgcamera’s en 29 datapunten op het lichaam van elke speler. Daarnaast bevat de bal een chip. Ruim 500 keer per seconde worden gegevens doorgestuurd naar de VAR-kamer.

Zodra een speler zich in een buitenspelpositie bevindt, gaan de alarmbellen rinkelen. In dit geval had het systeem het dus direct door, terwijl de scheidsrechters en ook het publiek even moesten wachten op de uitleg van de superslimme VAR-technologie.

Bekijk alle blogs