Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

De 20 grootste stadions ter wereld

Wereldwijd zijn er maar drie stadions die plek hebben voor meer dan 100.000 toeschouwers. Opvallend is dat deze stadions allemaal buiten Europa liggen. Het grootste stadion in Europa is de thuishaven van FC Barcelona: Camp Nou. In dat stadion passen nét geen 100.000 mensen. Daarna komt Wembley met een capaciteit van 90.000 mensen. Lees snel verder en ontdek de 20 grootste voetbalstadions ter wereld.

1. Rungrado 1st of May Stadium, Noord-Korea - Capaciteit: 150.000

In uitgerekend Noord-Korea – een van de laatste communistische staten op aarde – bevindt zich een enorm stadion. Sterker nog: Rungrado 1st of May Stadium in Pyongyang is met een capaciteit van 150.000 zitplaatsen het grootste stadion ter wereld. Het stadion dateert uit 1989 en wordt vooral gebruikt voor evenementen en militaire ceremonies. In het verleden zijn er verschillende lokale voetbalwedstrijden gespeeld, maar het Europese voetbal blijft er ver vandaan.

2. Salt Lake Stadium, India - Capaciteit: 120.000

Het Salt Lake Stadium in Kolkata, India, is het op één na grootste stadion ter wereld met een capaciteit van 120.000 plaatsen. Ondanks deze maximale capaciteit is er in 1997 een record gemeten: er waren 131.000 toeschouwers aanwezig tijdens een wedstrijd tussen East Bengal FC en Mohun Bahan A.C.

Het stadion wordt nog steeds regelmatig gebruikt voor voetbalwedstrijden en was de locatie van de openingsceremonie voor het WK voetbal U17 in 2017. Een ander interessant feitje is dat Duitse keeper Olivier Kahn hier zijn laatste wedstrijd ooit speelde met Bayern. Ze oefenden toen tegen Mohun Bagan F.C.

3. Estadio Azteca, Mexico - Capaciteit: 105.064

Estadio Azteca is gelegen in Mexico-Stad en telt een capaciteit van 105.064 zitplaatsen. Het stadion werd gebouwd in 1966 en was de locatie van twee WK-finales. Het stadion was onder andere het toneel voor de beroemde 'Hand van God'-goal van Diego Maradona tijdens de kwartfinale van het WK in 1986.

Anno 2023 is het stadion de thuisbasis van het Mexicaanse nationale elftal, Club América en Cruz Azul.

4. Spotify Camp Nou, Spanje - Capaciteit: 99.354

Het eerste wereldberoemde stadion uit het lijstje is de thuisbasis van FC Barcelona: Camp Nou. Het stadion staat in een buitenwijk van Barcelona. Met een capaciteit van ruim 99.000 mensen is dit het grootste voetbalstadion van Europa. Camp Nou kent ook de grootste Viplounge van Europa.

Tijdens de opening in 1957 was er plek voor iets meer dan 93.000 plaatsen, maar in de loop der tijd zijn er plekken bijgekomen. Andere leuke feitjes over Camp Nou zijn: dat de letterlijke vertaling ‘nieuw stadion’ is, het in slechts drie jaar gebouwd is, FC Barcelona hun eerste wedstrijd in het nieuwe stadion won en je alle gewonnen prijzen in het museum kunt bekijken.

5. FNB Stadium, Zuid-Afrika - Capaciteit: 94.736

Het FNB Stadium – beter bekend als het Soccer City Stadium – is gelegen in Johannesburg, Zuid-Afrika en ken je misschien van het WK in 2010. Nederland speelde daar de verloren WK-finale in 2010 tegen Spanje. In hetzelfde stadion vond de openingsceremonie plaats.

Ondanks het schitterende stadion dat ongeveer 440 miljoen dollar kostte, is het een plek waar wij als Nederlandse voetbalfans niet graag aan herinnerd willen worden.

6. Rose Bowl Stadium, Verenigde Staten - Capaciteit: 90.888

Het Rose Bowl Stadium is gelegen in Californië en heeft een capaciteit van 90.888 zitplaatsen. Het stadion dateert uit 1922 en wordt vooral voor American Football gebruikt. Rose Bowl is erkend als National Historic Landmark en deed vijf keer dienst voor de Super Bowl.

Van 1996 tot 2003 was het stadion de thuisbasis voor voetbalclub Los Angeles Galaxy, maar zij verhuisden naar The Home Depot Center. De laatste noemenswaardige voetbalwedstrijd die er werd gespeeld was in 2009. Chelsea en Inter ontmoetten elkaar daar voor een oefenwedstijd.

7. Wembley Stadium, Engeland - Capaciteit: 90.000

Over het Wembley Stadium in Londen hoeven we weinig woorden vuil te maken. Het is een van de bekendste stadions ter wereld. Wembley dateert uit 2007 en heeft een capaciteit van 90.000 plaatsen. Het stadion is de thuisbasis van het Engelse voetbalelftal en wordt regelmatig gebruikt voor grote evenementen, waaronder de Champions League-finale en Engels bekervoetbal.

Feitjes over het Wembley Stadium: Engeland won hun laatste WK in Wembley (1966), veel bekende artiesten, zoals Queen, Adele, Madonna en U2 traden op in Wembley én het stadion is gebaseerd op het oude Wembley dat in 1923 gebouwd is.

8. Lusail Iconic Stadium, Qatar – 88.966

Op nummer acht staat het Lusail Iconic Stadium in Qatar. Speciaal voor het WK voetbal in Qatar in 2022 werd de capaciteit van het stadion verruimd naar bijna 89.000 plaatsen. Het superluxe stadion met onder andere airconditioning was het podium voor de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk. Het stadion kostte ongeveer 767 miljoen dollar en is in 2017 gebouwd.

Tijdens de bouw van het stadion zijn naar verluidt veel arbeiders omgekomen. Om die reden was er enorm veel kritiek op de FIFA om het WK in Qatar te laten plaatsvinden.

9. Gelora Bung Karno Stadium, Indonesië - Capaciteit: 88.306

Het Gelora Bung Karno Stadium in Indonesië werd speciaal gebouwd voor de Aziatische Spelen van 1962 en is sindsdien gebruikt voor verschillende evenementen, waaronder de openingsceremonie en de finale van de Aziatische Spelen van 2018. Ook wordt er regelmatig door nationale teams in gevoetbald.

In het verleden traden grote artiesten op in het Gelora Bung Karno Stadium: Bee Gees, Deep Purple, Mick Jagger, Linking Park, Metellica, Guns ’n Roses, Bon Jovi, Ed Sheeran en One Direction.

10. Bukit Jalil National Stadium, Maleisië - Capaciteit: 87.411

Je komt er niet zo snel, maar het Bukit Jalil National Stadium in Kuala Lumpur, Maleisië staat met 87.411 zitplaatsen ‘gewoon’ in de top 10 van de grootste stadions ter wereld. Het stadion werd gebouwd voor de Commonwealth Games van 1998 en wordt momenteel gebruikt voor voetbalwedstrijden. Onder andere het nationale team speelt er. Naast voetbal is het stadion ook podium voor atletiek en andere evenementen.

11. Borg El Arab Stadium, Egypte – Capaciteit: 86.000

Borg El Arab Stadium is een van de grootste stadions van Afrika. Het stadion werd in 2007 gebouwd om een bid te doen naar het WK van 2010. Dat lukte Egypte niet. Nu fungeert het als de thuisbasis van het nationale voetbalteam. Er worden regelmatig grote voetbalwedstrijden gespeeld, zoals de Afrika Cup-finale in 2019 tussen Algerije en Senegal.

Naast voetbalbalwedstrijden worden er veel atletiekwedstrijden en concerten in het stadion georganiseerd.

12. Estadio Mas Monumental, Argentinië - Capaciteit 83.198

Estadio Mas Monumental is het grootste en meest belangrijke stadion van Argentinië. Het heeft een opvallend halfrondontwerp met vier niveaus van tribunes. Het stadion is beroemd vanwege de grote voetbalwedstrijden die er werden gespeeld, waaronder de WK-finale in 1978 tussen Argentinië en Nederland en de finales van de Copa Libertadores die River Plate won in 1986, 1996, 2015 en 2018. De laatstgenoemde ploeg speelt zijn thuiswedstrijden nog altijd in Estadio Mas Monumental.

Estadio Mas Monumental heeft ook talloze popconcerten gehost van grote artiesten, zoals Paul McCartney, The Rolling Stones en Madonna.

13. Croke Park, Ierland - Capaciteit 82.500

Croke Park is dé Ierse trots: het stadion met een capaciteit van 82.500 mensen staat in hoofdstad Dublin en werd in 1913 gebouwd voor Gaelic games: een traditioneel Ierse sport. Daarna werd het regelmatig gebruikt voor grote sportevenementen, waaronder internationale voetbalwedstrijden.

Croke Park is niet alleen bekend om de sport, maar heeft ook een bekende rol gespeeld in de geschiedenis van Ierland. Tijdens de Ierse onafhankelijkheidsoorlog in 1920 werd het stadion het toneel van een tragedie die bekendstaat als het Bloedbad van Croke Park, waarbij 14 mensen werden vermoord door Britse troepen tijdens een Gaelic footballwedstrijd.

14. Signal Iduna Park, Duitsland - Capaciteit: 81.365

Het Signal Iduna Park – voorheen bekend als het Westfalenstadion – is de thuisbasis van voetbalclub Borussia Dortmund. Het stadion heeft een capaciteit van 81.365 zitplaatsen en staat bekend om ‘Die Gelbe Wand’. Dit verwijst naar de grote staantribune waar duizenden Dortmundfans in het geel hun club toejuichen.

Een interessant feitje over het Signal Iduna Park is dat het in seizoen 2011/12 een record vestigde voor meeste voetbaltoeschouwers bij een Europese voetbalclub. Verdeeld over 17 wedstrijden waren er meer dan 80,5 duizend fans per wedstrijd. In totaal is dat 1,37 miljoen!

15. Santiago Bernabéu Stadium, Spanje - Capaciteit: 81.044

Santiago Bernabéu is de thuisbasis is van Real Madrid. Het stadion is vernoemd naar de gelijknamige voormalig voorzitter. Enkele interessante feiten over Santiago Bernabéu. Het stadion: werd geopend in 1947, organiseerde de Champions League-finale in 1957, 1969, 1980, 2010 en 2019, organiseerde de WK-finale in 1982, kent als bijnaam ‘de witte tempel' en heeft een museum met alle Real Madrid-prijzen. Een echte voetbaltempel dus.

Een wedstijd van Real Madrid bezoeken is een fantastische belevenis en is vaak buiten het seizoen prima betaalbaar. Bekijk hier al onze voetbalreizen naar Madrid en ontdek Santiago Bernabéu met eigen ogen.

16. Luzhniki Stadium - Moskou, Rusland - Capaciteit: 81.000

Luzhniki Stadium is het grootste en beroemdste stadion van Rusland. Het stadion staat in Moskou en is de thuisbasis van het Russische nationale voetbalteam en Spartak Moscow, waar onder andere Quincy Promes speelt. Het stadion biedt plaats voor 81.000 toeschouwers.

Luzhniki Stadium is in 1956 gebouwd en werd voor het WK van 2018 in Rusland flink verbouwd en uitgerust met de nieuwste technologie en faciliteiten. De finale van het WK in 2018 tussen Frankrijk en Kroatië werd ook in het stadion gespeeld.

Vanwege de oorlogssituatie is de kans nihil dat het stadion de komende tien jaar wordt gebruikt voor internationale (sport)evenementen.

17. Stade de France, Frankrijk - Capaciteit: 80.698

Het Stade de France is het Wembley van Frankrijk en biedt plaats voor 80.698 toeschouwers. Het stadion werd gebouwd voor WK in 1998 en was dat jaar podium voor de finale. Het stadion bleek niet voor niets gebouwd: Frankrijk won namelijk hun eerste wereldbeker door in de finale met 3-0 van Brazilië te winnen.

Het stadion wordt momenteel gebruikt voor voetbalwedstrijden van het nationale voetbalteam en andere sport- en muziekevenementen.

18. San Siro, Italië - Capaciteit: 80.018

San Siro is een iconisch voetbalstadion in Milaan dat wordt gedeeld door rivalen AC Milan en Internazionale. San Siro – officieel Stadio Giuseppe Meazza – is vernoemd naar voetballegende Giuseppe Meazza en heeft een capaciteit van meer dan 80.000 toeschouwers. Het stadion hostte verschillende belangrijke toernooien en wedstrijden, waaronder het WK voetbal van 1934 en de Champions League-finale van 1965, 1970, 2001 en 2016.

19. Estádio do Maracanã - Rio de Janeiro, Brazilië - Capaciteit: 78.838

Het Estádio do Maracanã in Rio werd gebouwd voor het WK van 1950 en heeft sindsdien talloze belangrijke sportevenementen gehost, waaronder de Olympische Zomerspelen van 2016 en de finale van het WK van 2014. In die finale won Duitsland met 1-0 van Argentinië door een goal van Mario Götze.

Het stadion heeft een capaciteit van meer dan 78.000 toeschouwers en is de thuisbasis van Flamengo, Fluminense en Botafogo. Het stadion is vernoemd naar de nabijgelegen rivier: de Maracanã.

20. Azadi Stadium, Iran - Capaciteit: 78.116

Het Azadi Stadium in Teheran is het grootste stadion van Iran. Het stadion werd gebouwd voor de Aziatische Spelen van 1974 en is de thuisbasis van voetbalclubs Persepolis FC en Esteghlal FC. Daarnaast speelt het nationale team daar vaak hun interlandwedstrijden. Om het stadion heen bevindt zich het enorme Azadi sportcomplex met onder andere trainingsvelden, zwembaden, tennisvelden en roeibanen.

Conclusie

Het bijzondere aan deze lijst van 20 grootste voetbalstadions ter wereld, is dat ze over de hele wereld verspreid staan. Van Noord-Korea tot Mexico, van India tot Spanje en van Zuid-Afrika tot de Verenigde Staten: voetbal leeft overal en alle stadions hebben elk hun eigen unieke geschiedenis en betekenis. Welk stadion uit het lijstje zou jij het liefst willen bezoeken?

Bekijk alle blogs