Edinson Cavani: El Matador

De 36-jarige Edinson Cavani is een van de bekendste Uruguayaanse spitsen uit de geschiedenis van het land. Hij staat daar bekend als ‘El Matador’; de bullfighter. Door zijn karakteristieke voorkomen, winnaarsmentaliteit en neusje voor de goal is hij een van de meest gewaardeerde Europese topspitsen van de afgelopen 15 jaar. Zijn grootste successen behaalde hij met Napoli en PSG. Bij de laatstgenoemde club scoorde hij in 2016/17 49 goals in 50 wedstrijden.


Jeugd en start van voetballoopbaan

Edinson Roberto Gómez Cavani werd op 14 februari 1987 geboren in Salto; een stad in het oosten van Uruguay waar ook Luis Suárez geboren is. Het voetballand telt nog geen drieënhalf miljoen inwoners, maar staat internationaal fantastisch op de kaart. Mede dankzij sterren als Diego Forlan, Luis Suárez en Edinson Cavani. Op jonge leeftijd werd de spits gescout door Danubio; een Uruguayaanse profclub waar onder andere Giménez, Forlán en Carini zijn groot geworden.

In 2005 stroomde de toen 18-jarige Cavani door naar het eerste elftal. Vanaf 2005 tot 2007 speelde hij 25 wedstrijden waarin hij negen keer scoorde. Door zijn imposante voorkomen, werklust en scorend vermogen trok hij de aandacht van Europese topclubs. Zowel Juventus als Milan wilde de spits inlijven, maar uiteindelijk koos Cavani voor Palermo.

Succes in Italië: Palermo en Napoli

Voor een kleine vierenhalf miljoen euro kocht Palermo Cavani over van Danubio. De spits maakte zijn debuut op Sicilië in maart 2007 in een wedstrijd tegen Fiorentina. Hij scoorde direct een van de mooiste doelpunten uit zijn carrière; een volley van zo’n 20 meter afstand.Het deed velen denken aan het iconische doelpunt van Marco van Basten in 1988. Een seizoen later had Cavani last van veel concurrentie. Amauri kreeg de voorkeur, waardoor de Uruguayaan vaak met een invalbeurt genoegen moest nemen. Toen Amauri naar Juventus vertrok, was de weg vrij voor een basisplaats. In het seizoen 2008/09 scoorde hij 14 goals en kreeg de bijnaam ‘El Matador’, vanwege zijn passie en neusje voor de goal; hij deed er alles aan om te scoren. Ook het seizoen erop bleef Cavani succesvol basisspeler en scoorde regelmatig. Hij tekende tot 2014 bij Palermo maar verkaste op huurbasis met optie tot koop naar Napoli. Bij Palermo speelde El Matador in totaal 109 wedstrijden waarin hij 34 keer tot scoren kwam.


Cavani bij SSC Napoli

In Napels begon Cavani pas écht op stoom te komen. Direct vanaf het begin begon de lange spits met scoren: in zijn uitdebuut én thuisdebuut. Daarnaast was hij direct belangrijk in Europees verband. Hij scoorde namelijk twee belangrijke doelpunten in de kwalificatie voor de UEFA Cup en maakte een hattrick tegen de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Juventus. In datzelfde seizoen (2010/11) scoorde hij een tweede hattrick tegen Sampdoria en een derde hattrick tegen Lazio. In dat seizoen was Cavani goed voor 25 doelpunten.

De jaren die bij Napoli volgden waren eveneens fantastisch. In 2011/12 scoorde Cavani belangrijke goals in de Champions League, een hattrick tegen Milan en een doelpunt in de gewonnen finale van de Copa Italia tegen Juventus. Hij werd topscorer in de Serie A met 23 goals en topscorer in het bekertoernooi met vijf goals. In 2012/13 werd hij wéér topscorer van de serie A met 29 goals. Onder andere Real Madrid, PSG, Chelsea en Manchester City hadden interesse in de topspits. Uiteindelijk trok PSG aan het langste eind: ze betaalden zo’n 64 miljoen voor Cavani. Destijds de grootste uitgave van PSG ooit. In zijn tijd bij Napoli scoorde de spits 78 doelpunten in 104 wedstrijden.


Cavani bij Paris Saint-Germain

In 2013 tekende Cavani een contract voor vijf seizoenen en werd een van de bestbetaalde spelers in de Ligue 1. Bij PSG vormde hij een dodelijk aanvalstrio met Zlatan Ibrahimović en Ezequiel Lavezzi.

In zijn eerste seizoen bij PSG won hij direct de Ligue 1-titel en de Coupe de la Ligue. In de competitie scoorde hij 16 doelpunten in 25 wedstrijden en in de Champions League maakte hij zes doelpunten in 10 wedstrijden. Een seizoen later (2014/15) won hij opnieuw de Ligue 1 en de Coupe de la Ligue én werd hij topscorer van de Ligue 1 met 18 doelpunten. In de Champions League kwam hij tot zeven doelpunten in 11 wedstrijden. Met andere woorden: het bleek een fantastische aankoop voor de Parijzenaren.


Het seizoen 2015/16 was minder succesvol voor Cavani en PSG. Ze werden uitgeschakeld in de kwartfinale van de Champions League en werden tweede in de Ligue 1 achter AS Monaco. Cavani bleef echter presteren en scoorde 25 doelpunten in de competitie. In seizoen 2016/17 won hij opnieuw de Ligue 1 en de Coupe de la Ligue en werd topscorer van de Ligue 1 met 35 doelpunten; een nieuw record in de Franse competitie.

Ook in zijn laatste seizoen presteerde Cavani naar behoren. In de competitie maakte hij 28 doelpunten in 32 wedstrijden en hij sloot zijn periode bij PSG af met 200 doelpunten in 301 wedstrijden in alle competities. Daarmee was hij tot voor kort all-time topscorer van de club. Mbappé heeft hem inmiddels ingehaald.


De herfst van zijn carrière

Na zeven seizoenen PSG vertrok Cavani transfervrij naar Manchester United. Hij tekende voor een jaar met een optie voor nóg een jaar. Uiteindelijk verbleef de spits van 2020 tot 2022 in Manchester en speelde 41 wedstrijden. In totaal scoorde hij 12 goals. Cavani diende vooral als invaller. In de zomer van 2022 tekende hij transfervrij bij Valencia. Vooral vanwege blessures kwam hij daar nog amper aan spelen toe. Hij speelde negen wedstrijden, maar wist wel vijf keer te scoren. De inmiddels 36-jarige Uruguayaan heeft een contract tot 2024 in Spanje.


Cavani’s privéleven

Cavani trouwde in 2007 met zijn jeugdliefde Maria Soledad Cabris Yarrús en ze kregen twee zoons: Bautista en Lucas. Het huwelijk hield geen stand; hij werd betrapt op vreemdgaan met een 22-jarige Italiaanse vrouw genaamd María Rosaria Ventrone. Dat betekende in 2014 het definitieve einde van zijn huwelijk. Na de scheiding kreeg zijn ex-vrouw maandelijkse alimentatie van zo’n € 25.000 per maand voor zichzelf en de kinderen. Cavani kreeg even later een relatie met de Uruguayaanse Jocelyn Burgardt, een model en Samba-danseres. Gezien de gezamenlijke foto’s op zijn officiële Instagrampagina zijn de twee nog steeds samen.


Bekijk alle blogs