Een voetbalreis naar Berlijn

Combineer een voetbalreis naar een van de topclubs Hertha BSC of FC Union Berlin met een stedentrip en bezoek het prachtige Berlijn. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en wordt vooral bezocht vanwege de historische bezienswaardigheden die zich bevinden in de stad. Er zijn maar liefst zes voetbalclubs in Berlijn, waarvan er twee in de Bundesliga spelen: Hertha BSC en FC Union Berlin.


Voetbalreis Berlijn

Naast het bezoeken van een voetbalwedstrijd in het Olympiastadion van Hertha BSC of het Stadion An der Alten Försterei van Union Berlin zijn er nog genoeg andere dingen te zien en doen in Berlijn. Binnen twee of drie dagen kan de stad volledig bezichtigd worden, wat precies genoeg is om even tot rust te komen en te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Als je een voetbalwedstrijd van Hertha BSC bezoekt, is het natuurlijk leuk om ook een bezoek te brengen aan het stadion waar FC Union Berlin in speelt, of andersom. Dit kan door middel van een enerverende stadiontour van de club. Allebei de stadions in Berlijn zijn namelijk zeker een bezoek waard! Berlijn heeft nog veel meer te bieden dan deze twee stadions. Number 1 Voetbalreizen voorziet je middels dit blog van een handig overzicht van de must-see bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen in Berlijn. Voor nu wensen we jou alvast heel veel plezier tijdens je voetbalreis naar Berlijn!


De Berlijnse Muur

Vrijwel iedereen is bekend met de Berlijnse Muur die Berlijn nog vrij recentelijk in tweeën deelde. Deze muur werd gebouwd zodat inwoners van het oosten niet meer naar het westen konden en andersom. De Berlijnse Muur werd in 1961 opgericht en viel pas op 1989. Tijdens deze periode werd de bewaking al strenger aan de oostkant en zijn er maar liefst 192 vluchtelingen doodgeschoten tijdens een poging om te vluchten naar de vrije westkant. Het is 5000 mensen gelukt om te vluchten van het Oosten naar het Westen, waar de mensen meer vrijheden kenden. Deze vrijheid van toen is vandaag de dag nog steeeds terug te zien dankzij de graffiti die gespoten is op de westkant van de muur. Vanwege de strenge bewaking zit er geen graffiti aan de oostkant. Resten van de Berlijnse Muur zijn onder andere nog te zien bij de Bernauwer Straβe, East Side Gallery, Potsdamer Plaqtz, Topografie des Terrors, Checkpoint Charlie en het Mauerpark.


Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is een bezienswaardigheid die je eigenlijk niet mag missen tijdens je stedentrip naar Berlijn. Checkpoint Charlie was namelijk een punt waar mensen konden reizen naar het Russische of Amerikaanse deel van Duitsland en hier werd men uitvoerig gecontroleerd. De naam verwijst naar de derde letter van het NAVO-alfabet, omdat dit de derde doorgang tussen Oost- en West-Berlijn was. Na de val van de Muur werd Checkpoint Charlie een belangrijk herdenkingspunt voor de overleden vluchtelingen. Later kwam er een museum bij naast de controlepost: het Mauermuseum. Hier wordt de geschiedenis van Duitsland en de Berlijnse Muur voorgelicht evenals de functie van Checkpoint Charlie. Ook worden hier persoonlijke verhalen van inwoners verteld over ontsnappingspogingen en ervaringen.

Friedrichstraβe 43-45, 10117 Berlijn
Openingstijden Mauermuseum: dagelijks van 09:00 - 22:00 uur.
De toegangsprijzen variëren van € 7,50 tot € 14,50.


Reichstag

Het Duitse Parlement is na de Koude Oorlog weer terugverhuist naar de Reichstag dat al sinds 1894 gebruikt wordt door het Duitse Parlement. In 1933 werd het gebouw in de brand gestoken door een Nederlander, die de daad bekend heeft. Men denkt dat de Nederlander opdracht heeft gekregen van de Nazi’s, omdat Adolf Hitler zo het land in handen heeft gegrepen. Het gebouw is flink gerestaureerd na de hereniging van Duitsland, maar de historische aspecten zijn bewaard gebleven. Net zoals de ondergrondse gang die gevonden werd tijdens de restauratie, die de Reichstag verbindt met het presidentspaleis. De grote glazen koepel op het dak is met name de reden waardoor dit één van de populairste trekpleisters in Berlijn is. De koepel voorziet je van een prachtig uitzicht over Berlijn en vanaf hier kun je veel andere bezienswaardigheden spotten.

Adres: Plats der Republik 1
Check de officiële website voor openingstijden en informatie over het bijwonen van een parlementszitting.


Brandenburger Tor

Deze bezienswaardigheid moet absoluut gezien worden tijdens je stedentrip naar Berlijn. De Brandenburger Tor werd gebouwd in opdracht van een Pruisische koning als aandenken van de Derde Silezische Oorlog. Het standbeeld van Victoria, de Godin van overwinning, staat op de top van het gebouw. Dit standbeeld kon, nadat het origineel werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, weer gemaakt worden omdat de gietvorm zich nog in West-Berlijn bevond. Toen Berlijn in tweeën werd gedeeld tijdens de Koude Oorlog was er ook een stuk Niemandsland waar deze prachtige stadspoort zich bevond. Het werd beschadigd tijdens de feestelijkheden na de val van de Muur en na jarenlange verwaarlozing was de poort toe aan een restauratie. Dit gebeurde dan ook en in 2002 werd het opnieuw geopend en staat het symbool voor de eenheid van Duitsland en de vrijheid die het land nu kent.

Adres: Pariser Platz


Holocaustmonument

Tijdens een bezoek aan Berlijn mag het Holocaustmonument ook zeker niet ontbreken. Dit gedenktegen is gecreëerd voor de slachtoffers van de Holocaust en probeert het gevoel van de Joden tijdens de oorlog uit te drukken: desoriëntatie en isolement. Het Holocaustmonument bestaat uit 2710 betonblokken, variërend in hoogte van 20 centimeter tot 4,70 meter, met onderlinge ruimtes van 95 centimeter. Naast de gedenkplaats is het Joods Museum te vinden waar meer informatie te vinden is over de donkere periode van de Duitse geschiedenis.

HolocaustmonumentJoods Museum
AdresCora-Berliner-StraβeLindenstraβe 9-14
Openingstijden10:00-20:00 (oktober t/m maart tot 19:00). Bovengronds is altijd toegankelijk.10:00-20:00 (maandag tot 22:00)
ToegangsprijsGratis€ 8,00; familieticket € 14,00
Websitewww.stiftung-denkmal.dewww.jmberlin.de

Slot Charlottenburg

Dit kasteel is het grootste in Berlijn en werd gebouwd met de bedoeling om als zomerverblijf te dienen voor de vrouw van Koning Frederik I. Het kasteel werd flink beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en is daarna gerestaureerd. Nu is er een grote collectie Franse schilderijen te zien in het kasteel en is het omringd door een schitterend park. In het park bevindt zich een villa waar een collectie porselein is te zien.

Adres: Spandauer Damm 10-22
Openingstijden dinsdag t/m zondag: 10:00-18:00
Toegangsprijs: € 12,00
Website: www.spsg.de


Berlijn Fernsehturm (tv-toren)

De beroemde tv-toren van Berlijn is vanuit heel Berlijn te bewonderen. Dit komt doordat deze toren het hoogste gebouw in Berlijn is met een hoogte van maar liefst 368 meter. Dit opvallende gebouw kan ook bezocht worden: je kunt in de grote bol staan en vanuit hier het adembenemende uitzicht bekijken. Op heldere dagen kun je tot wel 40 kilometer ver kijken. Ook kan er vanuit de bol heerlijk gedineerd worden. De toren is gebouwd tijdens de Koude Oorlog aan de oostkant van de stad en symboliseerde de politieke en economische macht van Oost-Duitsland. Het is aan te raden om tickets voor de toren vooraf te bestellen om zeker te zijn van je plek in de lift.

Adres: Panoramastraβe 1A, 10178 Berlijn
Openingstijden: maart-oktober 09:00-24:00.
April-september 10:00-24:00.
De laatste lift gaat om 23:30 en het restaurant sluit om 23:00.

Toegangsprijzen variëren en kunnen worden geraadpleegd op de officiële website.


Rondleidingen in Berlijn

Berlijn biedt verschillende soorten rondleidingen aan. Voor wandelliefhebbers worden er privérondleidingen aangeboden van de stad zelf, waarin je alle highlights van Berlijn zult ontdekken. Ook kun je een rondleiding door de stad krijgen volledig in het thema van het verleden en een Tweede Wereldoorlog-rondleiding. Er is ook een aparte rondleiding waarbij je ook het concentratiekamp Sachsenhausen bezoekt, wat ook zeker de moeite waard is.

Als wandelen niet voor jou is weggelegd, kun je Berlijn ook prima verkennen op de fiets! Er worden privé fietstours aangeboden, maar ook fietstours samen met andere toeristen. Misschien een leuke kans om tips met elkaar uit te wisselen! Er is keuze tussen fietstours waar je alle bezienswaardigheden van Berlijn te zien krijgt of een Berlijnse Muur-fietstour die alle stukken van de Berlijnse Muur laat zien. Is fietsen niet actief genoeg? Dan zou je Berlijn kunnen bekijken vanaf een ander perspectief: het water. In deze tour kano je op de wateren van Berlijn en Kreuzberg. Het is eventueel ook mogelijk om een excursie per boot te doen. Keuze genoeg!

De meeste mensen denken bij Duitsland gelijk aan – hoe kan het ook anders – bier! Berlijn biedt daarom ook een speciaalbierentour aan, waar je op drie verschillende locaties allerlei verschillende soorten bieren zult proeven. Na de tour zul je ongetwijfeld honger hebben en zou je de kans kunnen grijpen om nog een culinaire tour te doen. Dit hoeft natuurlijk niet per sé na de speciaalbierentour, want het is sowieso een aanrader om een culinaire tour te doen, zodat je alle Berlijnse delicatessen kunt proeven.


Top drie clubs Berlijn

In Berlijn kan je niet alleen alles te weten komen over de oorlogen die het land heeft moeten verduren, maar er is gelukkig ook genoeg gelegenheid voor plezier. Naast voetbal leent Berlijn zich perfect om een avondje te stappen. Neem bijvoorbeelde de club Berghain. Berghain staat stipt op nummer 1 wat betreft clubs in Berlijn. Het is de meest bekende club van Berlijn, waardoor het ook gelijk een veel bezochte club is. Je gaat een geweldige avondje uit tegemoet als je besluit om uit te gaan in Berghain!

Rüdersdorfer Str. 70
10243 Berlin

Openingstijden: maandag: 00:00-06:00 donderdag: 22:00-04:00, zaterdag 00:00-12:00, zondag 24 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag gesloten.


Bibberen in de Berlin Icebar! Deze bar is volledig gemaakt van ijs: de muren, de kruk waar je op zit en zelfs het glas waar je uit drinkt. In deze bar is het niet alleen reuze gezellig, maar het is ook prachtig om te zien. Het is wel verstandig om een winterjas aan te trekken en handschoenen om jezelf warm te houden. Als je Berlijn bezoekt in de zomer zou je vooraf plaatsen moeten reserveren en dan is het ook mogelijk om een winterjas en handschoenen te huren. Een geweldige ervaring!

Berlin Icebar
Spandauer Str. 2
10178 Berlin
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 17:00-00:00
Zaterdag t/m zondag 16:00-00:00. Maandag en dinsdag gesloten.


Anomalie Art Club

Je zou misschien denken dat in deze club kunst te vinden is, maar dit is niet helemaal waar. Het decor, daarentegen, is wel indrukwekkend. Het gebouw wordt naast nachtclub ook gebruikt om kunstexhibities te houden en om films op te nemen; vandaar het indrukwekkende interieur!

Storkower Str. 123
10407 Berlin
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10:00-18:00, zaterdag 14:00-00:00, zondag 00:00 – 12:00 en maandag gesloten.


Restaurants in Berlijn

Michelberger restaurant

Dit restaurant hoort bij het Michelberger-hotel, maar verwelkomt ook gasten die hier niet verblijven. Het restaurant verandert haar menu wekelijks en is gebaseerd op het seizoen. Laat je verrassen en proef de seizoensgebonden producten uit de regio.

Warschauer Str. 39-40
10243 Berlin
Openingstijden: maandag 07:00-12:00, dinsdag t/m vrijdag 07:00-12:00 & 18:00-23:00, zaterdag 08:00-14:00 & 18:00-23:00, zondag 08:00-14:00


Saparito

Italiaans eten doet het bij iedereen altijd goed en dan kan je bij Saparito terecht. Het is echter wel aan te raden om vooraf te reserveren, want het is een knus restaurantje.

Straβmannstraβe 21
10249 Berlin
Openingstijden: elke dag 16:00-23:00


Augustiner Bräu am Gendarmenmarkt

In dit restaurant kun je heerlijke Duitse delicatessen krijgen – zeker de moeite waard als je de een heerlijke schnitzel of een simpel biertje met curryworst wilt eten.

Charlottenstraβe 55

10117 Berlin

Openingstijden: elke dag 12:00-01:00


Restaurant Nolle

Dit restaurant is zeer geliefd onder de Berlijnse bevolking, dus het is zeker aan te raden om hier een avondje te vertoeven. Het is gedecoreerd in de stijl van de jaren '30 en qua aanbod is er voor ieder wat wils. Ideaal dus wanneer je met lastig gezelschap op pad bent!

Georgenstraβe 203
10117 Berlin
peningstijden: maandag t/m zaterdag 11:30-00:00, zondag gesloten


09 okt
17:30
Hertha BSC
SC Freiburg
Voetbalreizen Hertha BSC
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Van 149,- 129,- p.p.
NR1'S KEUZE
23 okt
17:30
Hertha BSC
Schalke 04
Voetbalreizen Hertha BSC
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Vanaf 179,- p.p.
29 okt
15:30
Union Berlin
Borussia Mönchengladbach
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Stadion An der Alten Försterei, Berlijn
Prijs op aanvraag
Richtprijs excl. vlucht: 249,- p.p.
05 nov
15:30
Hertha BSC
Bayern München
Voetbalreizen Hertha BSC
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Vanaf 219,- p.p.
12 nov
15:30
Hertha BSC
1. FC Köln
Voetbalreizen Hertha BSC
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Vanaf 139,- p.p.
24 jan
20:00
Hertha BSC
VfL Wolfsburg
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Van 189,- 169,- p.p.
BERLIJNSE DERBY
28 jan
15:30
Hertha BSC
Union Berlin
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Olympiastadion, Berlijn
Uitverkocht
Bekijk alle blogs