Een voetbalreis naar Rome; de perfecte stedentrip

De hoofdstad van Italië is een ideale bestemming voor je volgende stedentrip. Het is nog even doorbijten maar er komt een tijd dat we – hopelijk heel snel! – weer mogen reizen. En als het eindelijk zover is, raak je in Rome niet snel uitgekeken. Deze prachtige stad heeft oneindig veel bezienswaardigheden. Rome is een historische stad met ontzettend veel cultuur en wordt ook wel één groot openluchtmuseum genoemd. Naast cultuur en geschiedenis is er in een wereldstad als Rome natuurlijk nog oneindig ander vertier. Van heerlijk genieten van de Italiaanse keuken tot doorgaan tot in de late uurtjes.

Als echte wereldstad heeft Rome twee voetbalclubs: Lazio Roma en AS Roma. Beide zijn grote clubs in Italië die bijna ieder jaar eindigen in de top vijf van de Italiaanse Serie A. Alleen al het bezoeken van het prachtige stadion van de clubs – zowel de thuisbasis van AS Roma als Lazio Roma – is genoeg voor een trip naar Rome.

Het Stadio Olimpico is de grootste sportfaciliteit van Rome, gelegen in het noorden van stad. Het stadion opende zijn deuren al in 1937. Hedendaags heeft het stadion een capaciteit van bijna 73.000. Het is daarmee een van de grootste stadion van Italië.


Voetbalreis Rome

Heb jij altijd al een wedstrijd van Lazio Roma of AS Roma willen bezoeken in Rome? Wij hebben een handig overzicht voor je samengesteld met bezienswaardigheden die je echt niet mag missen wanneer je naar Rome gaat. Verleng je voetbalreis naar Rome met een paar dagen en maak zo gelijk een mooie citytrip. Prijstechnisch kan het veel voordeel hebben om buiten het weekend om te vliegen; zo heb je voor weinig extra kosten gelijk een minivakantie die alles heeft: voetbal, oneindig veel geschiedenis en cultuur, lekker eten en het gezellige stadsleven!Het Colosseum

Hoor je Rome, dan denk je gelijk aan het Colosseum. En dat is niet zo gek. Het Colosseum is namelijk een van de meest bijzondere en duidelijkste overblijfselen van het Romeinse Rijk. Dit prachtige amfitheater komt uit 80 na Christus. Het Colosseum, dat ook te zien is in de beroemde film the Gladiator, is gebouwd voor de spelen die werden georganiseerd en gefinancierd door de keizer. Gladiatoren vochten voor leven en dood in deze historische arena. Onder het Colosseum loopt een gangenstelsel waar de gladiatoren en wilde beesten doorheen liepen voordat zij de arena binnenkwamen. Doordat de grond op grote plekken open is, kun je hier naar binnenkijken. Heel indrukwekkend!

Je kunt het Colosseum dagelijks bezoeken van 8:30 uur tot ongeveer een uur voor zonsondergang. Vooral in het hoogseizoen kan het er erg druk zijn. Je kunt een hoop tijd besparen door van tevoren je tickets te bestellen. Meer informatie over de verschillende tickets vind je op de officiële (Engelse) website.

Wil je zoveel mogelijk tijd besparen bij jouw bezoek aan het Colosseum? Dan kun je ook kiezen voor een ticket inclusief tour en extra voordelen. Met speciale ingangen en toegangsregelingen beperk je de wachttijden tot het minimum. Hier betaal je natuurlijk wel extra voor. Kies voor de rondleidingen zonder wachtrij of ga voor een Combi-deal waarbij je het Colosseum combineert met het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel.


De Palatijnse heuvel en het Forum Romanum

De Palatijnse heuvel en het Forum Romanum liggen beiden naast het Colosseum. De Palatijn is een van de zeven heuvels van Rome. Keizers bouwden hun paleizen op deze heuvel om op hun volk neer te kijken. Er zijn nog steeds overblijfselen van deze paleizen en tempels. De beste bewaarde ruïne is die van het huis van Augustus. Wanneer je door de ruïnes wandelt, krijg je een goede indruk van hoe de stad er vroeger uit heeft gezien.

Vanaf de Palatijn kun je via een trap naar het lager gelegen Forum Romanum lopen. Hier vind je overblijfselen in de vorm van tempels en erebogen van het centrum van het oude Rome. De opgravingen van deze stad vonden pas aan het einde van de 19e eeuw plaats. Het Forum Romanum is nog steeds centraal gelegen en wordt nog altijd gezien als het oude centrum van Rome.

Tip: In de buurt van het Forum Romanum zijn geen cafés en restaurants. Het is dan ook zeker aan te raden om een flesje water en wat eten mee te nemen.

Meestal wordt een bezoek aan de Palatijnse heuvel en het Forum Romanum gecombineerd met een bezoek aan het Colosseum. Er zijn diverse combitickets te krijgen waarbij je hier twee dagen de tijd voor hebt. Let goed op welke tickets je kiest: bij sommige tickets zit een rondleiding voor alle drie de bezienswaardigheden inbegrepen, maar bij de meeste tickets betreft dit alleen een rondleiding in het Colosseum. Kijk voor een volledig overzicht goed rond voordat je je tickets bestelt! Doe dit altijd van tevoren online om teleurstellingen te voorkomen.


Vaticaanse Musea en Sixtijnse kapel

De Vaticaanse Musea is één van de grootste samenvoeging van musea ter wereld. De collectie varieert van kunstschatten uit de Romeinse en Egyptische oudheid tot prachtig beschilderde kamers en moderne kunst. In totaal bestaan de Vaticaanse Musea uit 26 verschillende musea die zijn samengevoegd en gevestigd in de Apostolische paleizen, de residentie van de paus. De Sixtijnse kapel in Vaticaanstad is de bekendste. De kapel wordt nog steeds gebruikt voor de verkiezingen van de nieuwe paus. Je kunt een gedeelte van deze kapel bezoeken tijdens je tour door de Vaticaanse musea. De Sixtijnse kapel is vooral beroemd vanwege het indrukwekkende plafond dat in de 16e eeuw geschilderd werd door Michelangelo. Het plafond beeldt onder andere het scheppingsverhaal en de zondvloed uit. Michelangelo heeft vier jaar lang op zijn rug gelegen om dit spektakel te kunnen schilderen.

Net zoals het Colosseum zijn de Vaticaanse musea een gigantische trekpleister voor toeristen. Ook hier is het dus zeker aan te raden van tevoren je tickets van tevoren te bestellen, zodat je niet 2 uur hoeft te wachten voordat je naar binnen mag.

Wil je ook een bezoek brengen aan de Sint-Pietersbasiliek? Kies dan voor een combitour en bezoek zowel de Vaticaanse Musea als de Sixtijnse Kapel én de Sint-Pietersbasiliek. Meer informatie over de diverse tours vind je o.a. bij Get your Guide. Bedenk goed wat je vooraf allemaal wilt zien en bespaar tijd en geld!

Let op! Vloeistoffen, grote tassen en scherpe voorwerpen zijn niet toegestaan. Ook is het verplicht om gepaste kleding te dragen; knieën en schouders moeten volledig bedekt zijn. Slippers zijn ook niet toegestaan.


Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pieterbasiliek is een katholieke kerk aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Het gebouw wordt ook wel gezien als een van de belangrijkste, meest heilige plaatsen ter wereld. Het is hedendaags nog steeds een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken. Het Sint-Pietersbasiliek wordt ook wel de grootste en mooiste basiliek ter wereld genoemd. Elk hoekje is versierd; niet alleen de muren maar ook de vloer en het plafond. Met de uitgebreide, eerder genoemde Vaticaanse Musea en Sixtijnse kapel-tour, kun je gebruikmaken van een exclusieve ingang rechtstreeks de Sint-Pieterbasiliek in. Je kunt hier het waanzinnige altaar en Michelangelo’s indrukwekkende sculptuur ‘La Pietà’ bewonderen. Met de complete tour eindig je op het Sint-Pietersplein. Bekijk de diverse tours en tickets op Get Your Guide en plan vooraf je trip: zo bespaar je veel tijd en geld!

Let op! Vloeistoffen, grote tassen en scherpe voorwerpen zijn niet toegestaan. Ook is het verplicht om gepaste kleding te dragen; knieën en schouders moeten volledig bedekt zijn. Slippers zijn ook niet toegestaan.


Sint-Pietersplein – Colonnade van Bernini

Het Sint-Pietersplein bevindt zich in Vaticaanstad. De mooiste basiliek ter wereld is hier te vinden: de Sint-Pietersbasiliek, alsook de prachtige Colonnade van Bernini, die het volledige Sint-Pietersplein omringt. De Colonnade van Bernini werd in 1656 gebouwd. Bernini kreeg destijds te opdracht om het Sint-Pietersplein dusdanig vorm te geven om voldoende ruimte te bieden aan alle pelgrims die naar Rome kwamen om de paus te zien. De 284 zuilen hebben een doorsnee van 1,6 meter en zijn precies twintig meter hoog. In 2009 werd de colonnade volledig gerestaureerd. Dit project duurde vijf jaar en kostte maar liefst 14 miljoen euro.


Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel in Rome uit de 2e eeuw na Christus. Pantheon betekent ‘alle goden’. De tempel wordt hedendaags nog steeds gebruikt als rooms-katholieke kerk. Het is een van de best bewaard gebleven gebouwen in Rome. Het gebouw is eeuwenlang continu in gebruik gebleven en onderhouden en verkeert daarom nog steeds in zeer goede staat. Het Pantheon is gratis te bezichtigen. Je komt binnen in een donkere ruimte met een gigantische koepel erboven, waar door een rond gat licht naar binnen schijnt; als een lichtstraal die uit de hemel komt. Het Pantheon ligt op slechts 1,8 kilometer verwijderd van het Colosseum: een bezoek aan deze prachtige tempel is dus goed te combineren met het Colosseum.


Boog van Constantijn

Op slechts twee minuten loopafstand van het Colosseum vind je de Boog van Constantijn. Dit is misschien wel het bekendste monument dat Keizer Constantijn heeft achtergelaten. De Boog van Constantijn werd voltooid in 315 na Christus en is voorzien van prachtige afbeeldingen en etsen. In een van de reliëfs in de boog is te zien hoe Constantijn geld geeft aan zijn onderdanen: een oud voorbeeld van goed keizerschap.


De Spaanse trappen

De Spaanse trappen in Rome worden gezien als één van de bekendere plekken waar Rome samenkomt. Het is een mooie plek aan een gezellig plein (Piazza di Spagna) met een prachtig uitzicht van bovenaf. Veel toeristen komen hier samen om te relaxen en even uit te rusten van de vele andere bezienswaardigheden. Het is een van de mooiste en gezelligste plekjes van Rome. Het is even een klim: 138 treden voordat je boven bent en kunt genieten van het geweldige uitzicht. De Spaanse trappen beginnen op het Piazza di Spagna en leiden naar de Franse kerk Trinità dei Monti. Deze kerk is zeker een bezoekje waard.


Trevifontein

De Fontana di Trevi is gebouwd op de plek waar het water van het aquaduct de stad inkwam. Vanuit de Trevifontein werden vijftien andere fonteinen van water voorzien. De fontein is nu nog steeds een icoon. Miljoenen toeristen komen naar de fontein om er – met hun rechterhand over hun linkerschouder – een muntje in te werpen; wie dat niet doet zal nooit meer terugkeren in Rome. Leuk feitje: in 2016 werd er 1,4 miljoen euro uit de fontein gevist. De gemeente van Rome besteedt dit geld aan goede doelen.


Piazza Navona

Piazza Navona is een van de oudste buurten van Rome. Het langwerpige plein is ontstaan in de 15e eeuw en nog steeds super populair. In de Oudheid stond hier een stadion voor loopwedstrijden. Dit stadion raakte in verval en er bleven grote langwerpige ruimtes met ruïnes achter waar vervolgens huizen op werden gebouwd. Tegenwoordig is het plein vooral bij kunstenaars erg in trek. Naast de vele prachtige fonteinen, paleizen en kerken die hier te vinden zijn, zijn er ook verschillende restaurants en cafés. Piazza Navona is een van de meest levendige pleinen van Rome en is zeker een bezoekje waard.


Basilica di Santa Maria Maggiore

De basiliek van Santa Maria Maggiore (Maria de Meerdere) is een belangrijke rooms-katholieke kerk in Rome, gelegen op de Esquilijnheuvel. Het is de grootste Mariakerk van Rome en een van de vier pauselijke basilieken in Rome. Het interieur van de kerk is prachtig, afgewerkt met honderden mozaïeken en fresco’s. De klokkentoren is met zijn 75 meter de hoogste klokkentoren van Rome. De Basiliek is centraal gelegen in Rome, op slechts een kwartiertje loopafstand van het Colosseum.

De Basiliek is dagelijks van 7.00 tot 18.45 uur te bezoeken. Het museum is dagelijks van 09.30 -18.30 uur geopend. Entree is gratis.

Let op! Vloeistoffen, grote tassen en scherpe voorwerpen zijn niet toegestaan. Ook is het verplicht om gepaste kleding te dragen; knieën en schouders moeten volledig bedekt zijn. Slippers zijn ook niet toegestaan.


Galleria en Villa Borghese

Galleria Borghese is een museum met één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Je vindt dit museum in het openbare park Villa Borghese. Dit park is gratis te bezoeken. Villa Borghese is het grootste openbare park in Rome, ook wel het museumpark genoemd. Galleria Borghese is het bekendste museum van de vele museu die je in dit park vindt. Als je een bezoek wilt brengen aan het museum moet je dit van tevoren te reserveren. Tickets zijn meestal al dagen van tevoren uitverkocht vanwege de strenge bezoekerslimiet. Bestel je tickets daarom vooraf via de officiële website van het museum.


Vittorio Emanuele Monument

Een gebouw dat je zeker niet kan ontgaan wanneer je in Rome bent is het Vittorio Emanuele Monument. Het grote witte gebouw wordt ook wel ‘de typemachine’ of ‘de bruidstaart’ van Rome genoemd. Het Vittorio Emanuele Monument is gelegen op het Piazza Venezia, een bekende centrale plek in Rome met diverse monumenten. Het gebouw is maar liefst 70 meter hoog en 135 meter breed. Een andere naam voor het prachtige gebouw is Altare della Patria, wat het Altaar van het Vaderland betekent. In het midden van het gebouw staat een kolossaal ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II. Victor Emanuel II was de eerste koning van Italië. Hij wilde van Italië een verenigd koninkrijk maken, wat gebeurde in 1861. In 1878 overleed de koning en werd hij begraven in het Pantheon. Het Vittorio Emanuele Monument werd gebouwd ter nagedachtenis van de koning door Giuseppe Sacconi, een Italiaanse architect die een wedstrijd won voor het beste ontwerp. Het monument is een museum waarin je de vereniging van Italië terug kunt zien aan de hand van vlaggen, beelden, schilderijen en wapens. Je kunt niet alleen in het museum, maar ook erop. Vanaf het dak van het museum heb je een prachtig 360° panoramisch uitzicht over Rome.

Het museum is dagelijks geopend van 09.30 tot 17.30 uur. In de winter sluit het museum één uur eerder.
De entree voor het monument en het museum is gratis. Voor een bezoekje aan het panoramaterras betaal je € 7,-.


Dagtrip naar Pompeï en Vesuvius

Pompeï is een Romeinse stad in de Italiaanse provincie Napels. Mocht je meerdere dagen in Rome zijn en tijd (de trip duurt ongeveer drie uur) over hebben, is een trip naar deze stad zeker de moeite waard. Het is een van de beroemdste en meest fascinerende oudheidkundige steden ter wereld. De stad kreeg in het jaar 79 te maken met een uitbarsting van de nabije vulkaan, de Vesuvius, dat het einde van deze stad betekende. Een groot gedeelte van de stad is tegenwoordig opgegraven, maar nog lang niet alles. Veel is door het abrupte einde van de stad geheel intact gebleven, een heel bijzondere ervaring. Je kunt op de Vesuvius wandelen en de ruïnes van Pompeï bewonderen. Als je bovenaan op de rand van de vulkaan staat, kun je zelfs het binnenste van de krater zien. Bekijk de mogelijkheden voor een onvergetelijke dagtrip naar Pompeï.


Hop-on Hop-off + tickets Rome

Net als in veel grote steden rijden in Rome de beroemde Hop-on Hop-off bussen. Het mooie van deze bussen is dat je kunt in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je Rome verkennen op je eigen tempo terwijl je geniet van het mooie weer vanaf het bovenste open dek. Er zijn verschillende soorten tickets te bestellen voor deze bussen, geldig voor één of meerdere dagen. Bedenk vooraf wat je precies wilt doen en bestel je tickets alvast online.


Rome City Pass
Tip:
Ben je enthousiast geworden van alle genoemde bezienswaardigheden en weet je niet welke tickets je precies allemaal moet bestellen? In dat geval is de Rome City Pass een echte aanrader. Hier zit naast alle interessante bezienswaardigheden ook een airporttransfer met Terravision inbegrepen, en bijvoorbeeld toegang tot de Hop-on Hop-off bus. Voor meer informatie en het eventueel bestellen van deze pas, ga naar onlinecitypass.com.

Roma Pass
Een goedkopere optie is de Roma Pass. Deze is geldig voor twee bezienswaardigheden in Roma. Met de Roma Pass kun je tot drie dagen reizen met het openbaar vervoer. Naast deze pas zijn er nog een aantal andere goedkopere opties. Als je van tevoren goed bedenkt wat je allemaal wilt gaan doen kunt je op deze manier veel geld besparen. Check alle verschillende opties op www.romapass.it en www.atac.roma.it en ga goed voorbereid op reis.


Bekijk alle blogs