Een winterse voetbalreis naar Dortmund in combinatie met één van de grootste en gezelligste kerstmarkten van Duitsland.

Als u een voetbalreis gaat maken naar Borussia Dortmund om een bezoek te brengen aan het Signal Iduna Park voor een mooie voetbalwedstrijd, is het goed om te beseffen dat er nog meer leuke dingen te doen zijn in Dortmund. U kunt uw voetbalreis combineren met een citytrip; zo heeft u twee vliegen in één klap!

Dortmund is een gezellige, bruisende stad. De stad is tevens een historische stad, die al bestaat sinds 882. Dit zie je overal terug; vele oude sloten en kerken bevinden zich in en om het centrum van Dortmund. Doordat veel verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad echter ook weer zeer modern te noemen.

Dortmund is misschien niet de eerste plaats waaraan u zou denken bij een stedentrip, maar het is zeker de moeite waard om hier langer dan één dag te blijven. Het is vooral super leuk om de stad 's winters te bezoeken, wanneer er meerdere weken een gigantische kerstmarkt staat. In de zomermaanden loopt de temperatuur in Dortmund op tot een graad of 23.


Wij hebben een overzicht voor u samengesteld met een aantal bezienswaardigheden die u eigenlijk echt niet mag missen als u Dortmund bezoekt. Verleng uw voetbalreis met een paar dagen en maak zo gelijk een mooie citytrip. Buiten het weekend om zijn de hotels bovendien vaak voordeliger. Zo heeft u voor weinig extra's een minivakantie die alles heeft: voetbal, cultuur, lekker eten en ontspanning!


Dortmunder Weihnachtsmarkt

In Dortmund begint het kerstfeest al medio november, wanneer de stad wordt omgetoverd tot een feestelijk kerstdorp. In de stad staan meerdere kerstmarkten, maar de meest opvallende is de Dortmunder Weihnachtsmarkt in het centrum van Dortmund, waar de kraampjes een 45 meter hoge kerstboom omringen. Deze mega grote kerstboom bestaat uit maar liefst 1700 fijnsparren die in vier weken tijd worden opgebouwd tot één geheel. Duizenden twinkelende lichtjes en romantische kerstmuziek zorgen voor een topsfeer in de donkere winterse middagen, terwijl jong en oud geniet van lekkere hapjes en activiteiten.

In totaal vindt u meer dan 300 kraampjes met speelgoed, houtsnijwerk, accessoires en lekkernijen; dé plek voor al uw kerstinkopen, maar ook gewoon om heerlijk te struinen. Geniet van de lekkere chocoladespecialiteiten, gebrande amandelen en de traditionele Reibekuchen (aardappelkoeken). Ook vinden er dagelijks live optredens plaats op het marktplein. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten zoals een poppenkast, draaimolens en knutselmiddagen.


Der Alte Markt

Dortmund kan niet bezocht worden zonder op de Old Market Square (de Oude Markt) te komen – deze plek is het centrum van de stad. De Westenhellweg loopt recht door het centrum; dit is de belangrijkste winkelstraat van Dortmund. Het is tevens de plek waar zich ieder jaar de gigantische kerstmarkt bevindt, maar ook zonder kerstmarkt is dit the place to be.

U kunt er heerlijk wandelen en op één van de vele terrasjes plaatsnemen. Het plein heeft een fontein, vele winkels en winkelstraten en een groot winkelcentrum. In het centrum bevinden zich ook diverse (historische) kerken, zoals de Sint-Reinoutkerk, de Mariakerk en de Sint-Petruskerk.


Dortmunder U

De Dortmunder U is een gebouw uit 1927 dat altijd als brouwerij diende. Het is een van de bekendste herkenningspunten van de stad Dortmund. Door de jaren heen zijn de omringde gebouwen vernietigd, maar is besloten de U-Toren te laten staan. Deze toren is daarom vandaag de dag nog steeds bepalend voor de skyline van Dortmund.

De Dortmunder U dient vandaag de dag als museum en cultuurcentrum. Het is een plek waar verschillende ontwikkelingen samenkomen en waar sprake is van wederzijds contact tussen de bezoeker en de kunstenaar. U kunt dus wel zeggen dat het een museum als geen ander is. Technologie staat er centraal; u vindt naast moderne kunst ook veel mediakunst.


Deutsche Fußballmuseum

Het Duitse Voetbalmuseum in Dortmund is het eerste nationale voetbalmuseum van Duitsland en tevens een van de belangrijkste musea voor voetbal van Europa. Er is een aantal jaren gewerkt aan de bouw van het museum. Het gebouw heeft een totale oppervlakte van ruim 7000 m² en toont de geschiedenis van het Duitse voetbal aan de hand van interactieve presentaties. Het museum heeft tevens meer dan 1.600 tentoonstellingen.

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft na het WK in 2006 het initiatief genomen voor het voetbalmuseum en hiervoor 17,5 miljoen euro ter beschikking gesteld. De deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft 18,5 miljoen euro bijgedragen. In totaal hebben de bouw en de inrichting van het museum 36 miljoen euro gekost. Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur; laatste toegang om 17.00 uur.


Brouwerijmuseum Dortmund

Dortmund is niet alleen een voetbalstad, maar naast dit (en de beroemde kool-en staalproductie) ook zeker een bierstad. In het Brouwerijmuseum van Dortmund kunt u alles leren over de geschiedenis van het bierbrouwen en mag u uiteraard zelf ook even deze eeuwenoude traditie proeven. Dortmund is vandaag de dag één van de grootste bier-producerende steden; jaarlijks verlaat ca. 750 miljoen liter bier deze brouwerij. Op maandag is het museum gesloten. De openingstijden variëren iedere dag. Het is verstandig dit vooraf te checken op de website.


Zollern II/IV Colliery

De oud-kolenmijn Zollern Dortmund is het grootste industriemuseum in Duitsland. Tot enkele decennia geleden was Dortmund een echte industriële stad, vooral om de kool-en staalproductie. Het museum is prachtig gerestaureerd met meerdere gebouwen en hallen die u kunt bezichtigen. Toch is veel van de oude kolenmijn intact gebleven; sommige delen zijn zelfs niet geheel schoongemaakt waardoor het als het ware nog vies en oud voelt.

Sinds 1966 is veel gelaten precies zoals het was. De oude karretjes staan gevuld met kolen nog op de rolbanden.
De treinen staan buiten nog op dezelfde plek. De grote machinehal, die gebouwd is in een ijzeren raamwerkconstructie, is het hoogtepunt van het gebouw. Door middel van technische meesterwerken krijgt u goed inzicht in het mijnsysteem van vroeger. Het museum is een indrukwekkend voorbeeld van de industrialisatie in Dortmund van 1900. Andere gebouwen die u kunt bezoeken zijn onder andere administratiebureaus, de eerste hulp, de brandweerkazerne met stalbassins, smederij- en timmermanswerkplaats en de centrale toegangspoort.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur; laatste toegang tot het museum is om 17.30 uur.


Westfalenpark

Het Westfalenpark ligt net buiten het centrum van Dortmund, maar deze afstand is makkelijk te belopen. Het park is echter ook makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het biedt de ideale gelegenheid om even weg te zijn van de drukke stad. Het park heeft diverse verschillende tuinen, een aantal vijvers en diverse bankjes waar u heerlijk kunt relaxen. Er zijn leuke restaurantjes en u vindt er onder andere de Florian Toren. Een klein bedrag is vereist om het park in te mogen. Jaarlijks vinden er verschillende evenementen plaats; het is dan erg druk in het park en de entree is dan een stuk duurder; die dagen kunt u dus beter vermijden. Check vooraf de openingstijden en kijk voor eventuele evenementen op de officiële website van het Westfalenpark.


Florianturm

De Florianturm (Floriantoren) biedt een prachtig uitzicht over de stad Dortmund. De televisietoren, die gebouwd werd in 1959 als attractie voor een volksshow, ligt op ca. 4 kilometer buiten het stadscentrum, in het Westfalenpark. De Floriantoren heeft een hoogte van 208,56 meter. De toren staat in een mooi park waar u, als het weer het toelaat, heerlijk kunt wandelen. Boven in de toren is een restaurant dat ronddraait en mooie vergezichten biedt. Het is zeker leuk hier een drankje te drinken - over het eten zijn de meningen verdeeld. Voor het geld hoeft u een bezoek aan de Floriantoren in ieder geval niet te laten; de entree bedraagt slechts € 2,50.

De toren is op maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag en donderdag is de toren van 14.00 tot 18.00 uur geopend, op vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur. In het weekend en op feestdagen is de toren open van 12.00 tot 20.00 uur.


Haus Dellwig

Haus Dellwig is een waterburcht in Dortmund, iets buiten de stad gelegen. De burcht is makkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. De familie von Dellwig heeft sinds 1197 eeuwenlang in het slot gewoond. Het hele slot ligt verborgen door bomen met mooie tuinen rondom. Als u het slot bezoekt - er zijn maar een aantal delen van het slot geopend - is er een museum waar u de geschiedenis kunt herbeleven. Ook kunt u gaan wandelen op de verborgen paadjes en in de prachtige bossen rondom.

U kunt het museum van Haus Dellwig in de maanden mei tot oktober alleen op zon- en feestdagen bezoeken van 11.00 tot 14.00 uur. De rest van het jaar is het museum gesloten. Echter, als u met een groep van meerdere mensen bent dan kunt u van tevoren boeken - eventueel ook voor andere dagen en door het hele jaar heen. Bekijk de actuele openingstijden op de officiële website van het museum van Haus Dellwig.


Zoo Dortmund

Zoo Dortmund, voluit Zoologischer Garten der Stadt Dortmund, is de dierentuin van de Duitse stad Dortmund in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De dierentuin werd geopend in 1958. In de dierentuin worden ongeveer 1500 dieren uit circa 240 soorten gehouden. Zoo Dortmund is vooral bekend om de grote collectie Zuid-Amerikaanse diersoorten. De dierentuin is ingedeeld naar het zogenoemde "Geozoo"-principe, waarbij diersoorten uit hetzelfde deel van de wereld in hetzelfde gedeelte van de dierentuin worden gehouden. Diersoorten van alle continenten zijn in Zoo Dortmund vertegenwoordigd, hoewel het zwaartepunt bij Zuid-Amerika ligt.

De dierentuin heeft in de winter en zomer verschillende openingstijden. Kijk voor de actuele tijden op de officiële website van de Dortmunder Zoo.


Ook geïnteresseerd in een voetbalwedstrijd naar Borussia Dortmund, in combinatie met een van de vele bezienswaardigheden die de stad Dortmund rijk is? Boek uw volledig verzorgde Voetbalreis bij Number 1 Voetbalreizen, gemakkelijk en snel via onze website. Wij voorzien u graag van de beste adviezen!


15 feb
21:00
Borussia Dortmund
Chelsea
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Champions League Champions League / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 199,- p.p.
NR1's keuze
19 feb
17:30
Borussia Dortmund
Hertha BSC
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 189,- p.p.
03 mrt
20:30
Borussia Dortmund
RB Leipzig
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 319,- p.p.
18 mrt
18:30
Borussia Dortmund
1. FC Köln
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 269,- p.p.
NR1'S KEUZE
08 apr
15:30
Borussia Dortmund
Union Berlin
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 259,- p.p.
22 apr
15:30
Borussia Dortmund
Eintracht Frankfurt
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 279,- p.p.
06 mei
15:30
Borussia Dortmund
VfL Wolfsburg
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 219,- p.p.
BORUSSEN DERBY
13 mei
15:30
Borussia Dortmund
Borussia Mönchengladbach
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 259,- p.p.
27 mei
15:30
Borussia Dortmund
FSV Mainz 05
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer.

Inklappen
Losse tickets

Liever losse tickets? Bekijk al onze mogelijkheden en selecteer een categorie naar keuze.

Inklappen
Voetbalreizen Bundesliga Bundesliga / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 239,- p.p.
Bekijk alle blogs   Alle wedstrijden van Borussia Dortmund