Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Eerste witte kaart ooit uitgedeeld

Op zaterdag 21 januari is de eerste witte kaart ooit in het profvoetbal uitgedeeld. De primeur vond plaats tijdens een vrouwenvoetbalwedstrijd tussen Benfica en Sporting. In tegenstelling tot de gele en rode kaart is de witte kaart een beloning. In Portugal is een pilot bezig om te ontdekken of het een positief effect heeft.

Wat betekent een witte kaart in het voetbal?

Aangezien het gedrag van voetballers er de laatste jaren niet sportiever op wordt (tijdrekken, aanstellen, opstootjes) is de witte kaart in het leven geroepen. Spelers en stafleden kunnen door de scheidsrechter worden beloond voor sportief gedrag. Opvallend is dat de eerste witte kaart aan medische stafleden is gegeven tijdens een vrouwenvoetbalwedstrijd in Portugal. De medici waren snel ter plaatse bij een ongeluk en werden daarom beloond door de scheidsrechter. Het publiek deed mee door te applaudisseren. Ondanks dat het er wat gek uitziet en onwennig overkomt, is de eerste test geslaagd.

Sinds de invoering van de gele en rode kaarten op het WK van 1970 in Mexico, is dit de eerste Portugese test met een andere kleur kaart. De KNVB testte in het seizoen 2014/15 met een blauwe kaart voor sportief gedrag, maar dat bleef bij een test. De verwachting is dan ook dat de witte kaart geen doorgang vindt in het mondiale voetbal.

Hoe denkt profscheidsrechter Bas Nijhuis over de witte kaart?

Niet iedereen is even enthousiast over de pilot. Zo ook professioneel scheidsrechter Bas Nijhuis niet. In een interview met RTL geeft hij aan dat er al veel wordt gedaan aan fair play. Bijvoorbeeld fair-play-prijzen en fair-play-klassementen. Teams kunnen er zelfs tickets voor Europees voetbal mee bemachtigen.

Nijhuis benoemt ook praktische nadelen. Bijvoorbeeld in welke frequentie je de kaarten moet trekken. Daar is geen duidelijke richtlijn voor en is moeilijk te bepalen. Het is multi-interpretabel, waardoor het geen consistent middel is. Ook denkt de scheidsrechter dat spelers niet per se op een witte kaart zitten te wachten.

De psychologie van een witte kaart

Door spelers met een witte kaart te belonen, benadruk je welk gedrag je wil zien, in plaats van alleen slecht gedrag te straffen met gele en rode kaarten. Binnen de gedragspsychologie zie je dat dit in veel gevallen positief doorwerkt op het gedrag. Op basis van die theorie heeft de witte kaart dus meer dan een symbolische waarde. Of dat in de praktijk ook zo werkt, is nog maar sterk de vraag.

Bekijk alle blogs