Experiment strafschoppenserie met ABBA-principe niet geslaagd

Op zaterdag 2 maart liet IFAB (International Football Association Board) weten 4 nieuwe regels door te voeren in het voetbalseizoen 2019/2020. Eén veelbesproken regel gooiden zij echter overboord: het ABBA-principe.

Het ABBA-principe is een principe, bedacht door de Amerikaanse econoom Ignacio Palacios-Huerta: met een penaltyreeks worden de penalty’s niet om-en-om genomen, maar eerst door team A, dan 2 keer door team B, en vervolgens weer door team A. Deze methode is eerlijker, omdat zowel team A als team B om de beurt voor kunnen staan.

De econoom bestudeerde jarenlang penalty’s van voetbalwedstrijden. Hij trok de conclusie dat de beginnende partij een kans van 60% heeft om de reeks te winnen. Wanneer team A voor komt te staan, kan dit team continu voorblijven, waardoor het een psychologisch voordeel heeft. Bij de ABBA-methode wordt dat voordeel dus weggehaald.


Gebruikelijk schema

AB AB AB AB AB (start van ‘suden death’) AB AB etc.


Alternatief schema

AB BA AB BA AB (start van 'sudden death') BA AB etc.

 


Op 20 september 2017 werd de ABBA-methode door scheidsrechter Marc Nagtegaal tegen de regels in toegepast. Dit was tijdens het duel tussen FC Lisse en HSV Hoek in de KNVB-beker. FC Lisse won de reeks, maar de uitslag werd later ongeldig verklaard. De strafschoppenserie werd overgedaan via het ‘normale’ principe, en werd gewonnen door Hoek.

Vanaf de opening van afgelopen seizoen wordt er in alle KNVB-competities officieel geëxperimenteerd met het ABBA-principe. De eerste wedstrijd waarin het principe werd gehanteerd was in de Johan Cruijff Schaal. Afgelopen donderdag 28 februari bereikte Willem II nog de bekerfinale, ten koste van AZ, aan de hand van de ABBA penaltyreeks. Op zondag 5 mei in de finale van de KNVB-beker zal het ABBA-principe indien nodig nog gehanteerd worden, maar met de start van het nieuwe voetbalseizoen is de methode weer van de baan.

Dit omdat er veel te doen is om de strafschoppenserie aan de hand van deze ABBA-methode. Ondanks dat het eerlijker zou moeten zijn, heeft de ervaring van het afgelopen seizoen geleerd dat de methode verwarrender is, zowel voor de spelers als voor het publiek, die lastiger kan bijhouden wie er nou aan de beurt is. De methode wordt dus uiteindelijk niet meegenomen in het nieuwe reglement. 

Finale
04 aug
15:00
Manchester City
Liverpool
Voetbalwedstrijd Manchester City - Liverpool
									 bezoeken
Inclusief:
  • Overnachting
  • Ontbijt
  • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Inclusief vlucht

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten. De prijs van het arrangement inclusief vlucht kan afwijken van de actuele prijs.

Inklappen
Voetbalreizen Community Shield Community Shield / Wembley, Londen
Vanaf 429,- p.p.
Bekijk alle blogs