Grootschalig blessureleed voor spelers tijdens de kerst'vakantie'

De feestdagen zijn weer voorbij, het nieuwe jaar is begonnen. Voor velen even een periode van rust. Maar niet voor de voetballers uit de Premier League. Het lijkt wel alsof zij alle andere voetbalwedstrijden die niet plaatsvinden goed moeten maken. Voor ons mooi meegenomen natuurlijk; wij kunnen tijdens de vakantiedagen volop genieten van het Premier League-programma. Maar wat voor gevolgen heeft het voor de spelers?


Alle Europese competities stoppen rond 22/23 december, voor aanvang van de kerstdagen. In Spanje en Italië wordt aankomend weekend voor het eerst weer gevoetbald; in Frankrijk volgend weekend pas. In Nederland en Duitsland kunnen de spelers helemaal bijkomen; de Eredivisie- en Bundesliga-wedstrijden beginnen pas weer op 17 januari.

En dat terwijl Liverpool in de gehele maand december maar liefst tien voetbalwedstrijden speelde, en de ploeg van Jürgen Klopp het aankomende zondag alweer opneemt tegen Everton in de FA Cup, een bonus-Merseyside derby. Zij moesten zelfs een wedstrijd aan zich voorbij laten gaan, doordat het WK voor clubs in Qatar bijna gelijktijdig met de kwartfinale van de League Cup werd afgewerkt.


Blessureleed

Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden. Veel coaches hebben ondertussen ook hun onvrede uitgesproken, helemaal sinds woensdag; in negen Premier League-wedstrijden raakten maar liefst twaalf spelers geblesseerd. Vijf van deze spelers liepen een hamstringblessure op. Er kwamen zelfs vijf van de twaalf spelers uit één team! Tijdens de wedstrijd tegen Leicester City vielen vier spelers van Newcastle United uit, waardoor de laatste 40 minuten met tien man gespeeld moest worden. Newcastle United-speler DeAndre Yedlin brak zijn hand maar speelde de wedstrijd toch uit.


Nieuwe winterstop voor Premier League

Voor het eerst is er dit seizoen wel een soort van ‘vakantie’ voor de voetballers van de Premier League. Deze begint echter pas in februari; voor veel spelers is dit moment van rust al te laat. Eén speeldag is hiervoor in tweeën gesplitst en de achtste finales van de FA Cup zijn verplaatst van 15 februari naar 4 maart. Hierdoor heeft iedere Engelse club minimaal dertien dagen vrij. Manchester United en Chelsea hebben zelfs zestien dagen rust i.v.m. Europese verplichtingen.


Bekijk alle blogs