Halve finale Nations League Nederland – Engeland

Aanstaande woensdag en donderdag worden de halve finales van de Nations League gespeeld. De 1e wedstrijd is tussen Portugal en Zwitserland en vindt plaats in het Estádio do Dragão in Porto, woensdag om 20.45 uur. Precies een dag later neemt Nederland het op tegen Engeland in het Estádio D. Afonso Henriques in Guimarães, Portugal. Het Portugese stadion heeft een capaciteit van 30.000 zitplaatsen.

Hoe kwam Nederland in deze halve finale terecht?
Wat houdt deze halve finale precies in?
En hoe steekt de Nations League ook alweer in elkaar?

Nederland werd eerste in League A Groep 1, door tweemaal te winnen, 1 keer gelijk te spelen en 1 keer te verliezen. Ook Engeland en Portugal wonnen 2 keer, speelden 1 keer gelijk en verloren 1 keer. Zwitserland wist als enige 3 wedstrijden te winnen en verloor 1 keer.


De rol van de Nations League in de opzet van het EK 2020.

De opzet van het EK 2020 is veranderd; niet alleen zijn het aantal stadions verspreid over 12 landen, ook de kwalificatie loopt dit toernooi anders. Omdat er nu niet meer één gastland is, is er dus ook geen land meer dat zich automatisch kwalificeert. Hierom speelt iedereen mee in de voorrondes, echter, niet iedereen wordt via de voorrondes geplaatst…

Dankzij de komst van de UEFA Nations League worden er in totaal 24 landen geselecteerd. In de 10 EK-kwalificatiegroepen plaatsen alle nummers 1 en 2 zich rechtsreeks voor het EK, zoals dit voorheen altijd het geval was. Daarnaast kunnen nog 4 landen zich kwalificeren via de Nations League.

De UEFA Nations League is een nieuw initiatief van de UEFA. Het is een internationale voetbalcompetitie die om de 2 jaar gespeeld wordt tussen de 55 lidstaten van de UEFA, en die oefenduels gedeeltelijk vervangt. Voordeel is dat er bij deze wedstrijden, in tegenstelling tot oefenwedstrijden, ergens om gespeeld wordt; 4 extra teams kunnen zich via dit toernooi plaatsen voor het EK. Mocht Nederland falen in de EK-kwalificatie, zou de Nations League dus een extra vangnet kunnen zijn.

De Nations League bestaat uit 4 groepen, ook wel divisies genoemd. De divisies zijn ingedeeld van sterk naar zwak, gebaseerd op de plek die de landen innemen op de FIFA-lijst. Nederland is ingedeeld in de sterkste groep, Divisie A. Elke divisie is, door middel van een loting, weer onderverdeeld in 4 groepen. Nederland zit in de divisie des doods, met de wereldkampioen van 2014 (Duitsland) en de nieuwe wereldkampioen 2018 (Frankrijk). Desondanks is ons landje, tegen alle verwachtingen in, bovenaan geëindigd. Na 6 wedstrijddagen zien de divisies er als volgt uit:

Groep 1

Divisie ADivisie BDivisie CDivisie D
1.NederlandOekraïneSchotlandGeorgië
2.FrankrijkTsjechië IsräelKazachstan
3.DuitslandSlowakije AlbaniëLetland
4.Andorra

Groep 2

Divisie ADivisie BDivisie CDivisie D
1.ZwitserlandZwedenFinlandWit-Rusland
2.België RuslandHongarijeLuxemburg
3.IJslandTurkijeGriekenlandMoldavië
4.EstlandSan Marino

Groep 3

Divisie ADivisie BDivisie CDivisie D
1.Portugal Bosnië en HerzegovinaNoorwegenKosovo
2.ItaliëOostenrijkBulgarijeAzerbeidszjan
3.PolenNoord-IerlandCyprusFaeröer
4.SloveniëMalta

Groep 4

Divisie ADivisie BDivisie CDivisie D
1.EngelandDenemarkenServiëMacedonië
2.SpanjeWalesRoemeniëArmenië
3.KroatiëIerlandMontenegroGibraltar
4.LitouwenLiechtenstein

Ondanks de zware taak is Nederland dus toch groepswinnaar geworden, waardoor het de halve finale van dit voetbalseizoen mag spelen. Nederlands plaatst zich dus voor de Final Four én voor de play-offs. In maart 2020 worden de Nation League-play-offs voor het EK gespeeld, samen met alle 15 andere groepswinnaars.

Nations League Final Four
De finaleronde van de Nations League bestaat uit de 4 winnaars van de hoogste Divisie A. Dit zijn dus Nederland, Zwitserland, Portugal en Engeland. De 4 winnaars, ook wel Final Four genoemd, spelen voor de Nations League-titel in een knock-outsysteem. Elke divisie heeft een eigen finaleronde met een halve finale, een troostfinale en een finale. Dit onderdeel van de Nations League staat los van het EK; via de Final Four vindt géén plaatsing voor het EK plaats.

De finalewedstrijden voor de Final Four beginnen als alle competities afgerond zijn, als kroon op het voetbalseizoen. Ze zullen plaatsvinden in Portugal, in het Estádio do Dragão en Estádio D. Afonso Henriques. De stadions zijn aangewezen door de UEFA.

De 1e wedstrijd is Portugal – Zwitserland op 05-06-2019 om 20.45 uur, in het Estádio do Dragão in Porto. Een dag later neemt Nederland het op tegen Engeland in Estádio D. Afonso Henriques in Guimarães. De finale wordt gespeeld op 09-06-2019.

De winnaar van de finaleronde op 09-06 wint maar liefst 6 miljoen euro; de verliezend finalist neemt 4,5 miljoen mee naar huis. Ook voor de ‘verliezers’ is het niet matig: de nummer 3 en 4 winnen respectievelijk 3,5 en 2,5 miljoen euro.

Nations League play-offs voor het EK 2020
Zoals te zien is in de schema's zijn er in totaal 16 poules en dus 16 winnaars. Deze winnaars doen allemaal mee aan de Nations League play-offs in maart 2020 en maken dus allemaal nog kans op een EK-kwalificatie. De winnaar van elke poule plaatst zich rechtstreeks voor het EK 2020. De play-offs van de Nations League worden echter pas ná de laatste EK-kwalificatiewedstrijden gespeeld; alle 20 deelnemers voor het EK 2020 zijn voor maart 2020 dus al bekend.

Wanneer een land zich kwalificeert door middel van de EK-kwalificatiewedstrijden, schuift het eerstvolgende hoogstgenoteerde land uit de desbetreffende League door en plaatst dát land zich voor de play-offs. Per League blijft er dus uiteindelijk 1 land over dat zich plaatst. De loting voor de play-offs zal op 22 november 2019 plaatsvinden.

Het is niet heel waarschijnlijk, maar het kán dus voorkomen dat de winnaar van de Nations League Final Four zich niet kwalificeert voor het EK.


Voorselectie halve finale Nations League

Op vrijdag 10-05-2019 maakte Ronald Koeman zijn voorselectie voor de halve finale van de Nations League bekend. Hij selecteerde in totaal 28 spelers.

van Aanholtde Ligt
AkéMemphis
BabelPromes
van de BeekPröpper
Berghuisde Roon
BergwijnRosario
BizotStrootman
BlindTete
CillessenVermeer
van DijkVilhena
Dumfriesde Vrij
F. de JongWeghorst
L. de JongWijnaldum
KongoloZoet

Bekijk alle blogs