Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Liverpool in de Champions League

Met zes Champions League-titels staat Liverpool samen met Bayern München op een gedeelde derde plek. De laatste keer dat The Reds de cup met de grote oren won was in het seizoen 2018/19. In een Engels onderonsje tegen Tottenham Hotspur wist de ploeg van Jürgen Klopp aan het langste eind te trekken. In 2022 stond Liverpool weer in de finale tegen een sterk Real Madrid dat met 1-0 won. Meer feitjes over Liverpool in Champions League lees je in dit artikel.

Wanneer won Liverpool de Champions League?

Liverpool won zes keer de Champions League. De eerste overwinning dateert uit het seizoen 1976/77 en de laatste uit 2018/19. In het volgende overzicht zie je in welke jaren de The Reds de meest prestigieuze prijs van Europa wonnen.De cup met de grote oren_Champions League

• 1976/77 (Liverpool 3-1 Borussia Mönchengladbach)
  • 1977/78 (Liverpool 1-0 Club Brugge)
  • 1980/81 (Liverpool 1-0 Real Madrid)
  • 1983/84 (Liverpool 1-1 AS Roma (4-2p)
  • 2004/05 (Liverpool 3-3 AC Milan, 3-2p)
  • 2018/19 (Liverpool 2-0 Tottenham Hotspur)

De topscorers en meeste wedstrijden voor Liverpool in de Champions League

Liverpool kent een aantal clubiconen die zowel in de Premier League als in de Champions League hun stempel wisten te drukken. Denk hierbij aan Steven Gerrard, Carragher en Salah.

Topscorers Liverpool in de Champions League
Met 40 doelpunten in de Champions League is Mohammed Salah op het moment van schrijven all-time Europees topscorer voor Liverpool. Aangezien Salah nog altijd bij Liverpool speelt en regelmatig scoort, zal dit aantal ongetwijfeld verder oplopen. Op nummer twee staat clublegende Steven Gerrard met 30 goals. Een geweldig aantal voor een middenvelder. De onlangs naar Bayern vertrokken Mané scoorde 24 keer voor Liverpool in de Champions League. Firminho volgt met 23 goals.

Meeste wedstrijden in de Champions League voor Liverpool
De topscorers van The Reds in de Champions League zijn allemaal vrij jong. Dat geldt niet voor de spelers met de meeste wedstrijden in het miljoenenbal. Carregher staat op één met 91 wedstrijden. Gerrard volgt met 87. De boomlange Noor John Arne Risse staat op een derde plek met 68 wedstrijden. Op vier staat een andere boomlange speler; Hyypiä (1,94 meter). De Fin speelde jarenlang centraal achterin bij The Reds.

Zo presteerde Liverpool de laatste vijf jaar in de Champions League

De afgelopen vijf jaar wist Liverpool maar liefst drie keer de finale te bereiken: in 2018, 2019 en 2022. Een knappe prestatie van de ploeg van Jürgen Klopp en aanvoerder Virgil van Dijk.

Liverpool in de Champions League 2021/22

In groep B nam Liverpool het op tegen Atlético, Porto en Milan. The Reds werden ongeslagen eerste in de poule. Ze verloren geen wedstrijd en kende een doelsaldo van 17 doelpunten voor en slechts zes tegen. In de achtste finale werd Inter in een dubbelslag verslagen. De kwartfinale tegen Benfica was tweemaal doelpuntrijk; het werd 3-1 en 3-3. In de halve finale stond verrassend Villareal op het menu. Liverpool won met 2-0 en 3-2. In de finale ging het echter mis. Real Madrid was één doelpunt te sterk voor The Reds.

Liverpool in de Champions League 2020/21

In het Champions League-seizoen 2020/21 zat Liverpool in groep D met onder andere Ajax, Atalanta en het Deense Midtjylland. Volgens alle verwachtingen werd Liverpool eerste. Ajax werd derde en moest dus noodgedwongen door in de Europa League. In de achtste finales werd RB Leipzig eenvoudig verslagen. Het werd twee keer 2-0. In de kwartfinale mochten The Reds aantreden tegen het oerdegelijke Real Madrid. In Madrid ging het mis voor de ploeg van Jurgen Klopp: Real won met 3-1. Op Anfield werd het 0-0. Virigl van Dijk en zijn ploeggenoten konden dus hun koffers pakken.

Liverpool in de Champions League 2019/20

Net als in 2020/21 ging het ook dit seizoen relatief vroeg mis. In de achtste finale was Atlético na verlenging te sterk. In groep E werd Liverpool wel eerste, maar dat mocht dus niet baten. Tegenstanders waren Salzburg, Napoli en Genk. Van de zes wedstrijden won Liverpool er vier. Er werd een keer verloren en een keer gelijk gespeeld. De vroege uitschakeling voelde als een flinke domper in Liverpool.

Liverpool in de Champions League 2018/19

In dit succesjaar van The Reds ging het in de groepfase al bijna mis. Liverpool eindigde achter PSG op een twee plek. Echter behaalde Napoli evenveel punten, dus werd het op basis van onderling resultaat beslist. In de achtste finale werd topfavoriet Bayern uitgeschakeld door uit met 3-1 te winnen. Thuis werd het een doelpuntloze remise. In de kwartfinale bleek Porto geen partij voor Liverpool. Het werd 2-0 en 4-1. De halve finale leek in eerste instantie een ware ramp te worden voor de club van Klopp. In Camp Nou won Barcelona met 3-0. Een week later geschiedde zich een ware wederopstanding van Liverpool. Op Anfield werd het 4-0 en dus verzekerden ze zich van een plek in de finale tegen Tottenham. Liverpool won met 2-0 en bekroonde zich tot Champions League-winnaar 2018/19.

Liverpool in de Champions League 2017/18

De loting wees uit dat Liverpool groep E deelde met Sevilla, Moskou en Maribor. Op papier een eenvoudige poule voor The Reds. En dat bleek; Liverpool werd ongeslagen eerste. Porto bleek in de achtste finale ook geen partij. Zelfs het sterke Manchester City kon geen tegenstand bieden aan het flitsende Liverpool. The Reds wonnen met 3-0 en 2-1. De halve finale was een bizarre dubbelslag tegen AS Roma. Op Anfield won Liverpool met 5-2, uit won Roma met 4-2. De finale tegen Real Madrid werd in Kiev gespeeld. Door blunders van keeper Karius verloor Liverpool hopeloos. Het werd uiteindelijk 3-1. De wedstrijd staat vooral bekend om de omhaal van Gareth Bale.

Verwachtingen Liverpool in de Champions League 2022/23

In tegenstelling tot afgelopen vijf jaar, zijn de verwachtingen van Liverpool in de Champions League dit seizoen een stuk lager. De ploeg van Klopp draait voor geen meter. In de Premier League staan ze achtste. In de Champions League doen ze het nog wel naar behoren. Ondanks dat The Reds al verzekerd zijn van de knock-outfase, is de verwachting dat een halve finale het maximale is voor Liverpool dit jaar.

Bezoek Liverpool in de Champions League

Wil jij Liverpool ook graag zien schitteren in de Champions League? Boek dan snel je voetbalreis naar een van onderstaande voetbalwedstrijden van Liverpool in de Champions League. Een unieke ervaring waar je geen spijt van zult krijgen!