Luuk de Jong (32) stopt per direct als international

PSV-speler Luuk de Jong stopt per direct als international bij het Nederlands elftal. De 32-jarige spits van PSV heeft dit via social media bekendgemaakt. De Jong speelde in totaal 39 wedstrijden voor Oranje, waarin hij acht keer tot scoren kwam. Zijn laatste interland was op 9 december 2022, tijdens de verloren kwartfinale tegen Argentinië op het WK in Qatar. De Jong geeft aan dat hij zich volledig op zijn clubcarrière wil richten.


Aankondiging via Twitter

Via Twitter en Instagram heeft De Jong laten weten per direct te stoppen bij Oranje. ‘I’m stepping down from international football. It’s been such an honour. Thanks for all the memories’. In een persbericht voegt hij daar later aan toe: ‘het was altijd een eer voor mij deel uit te maken van het Nederlands elftal, maar voor mij voelt dit nu als het juiste moment om deze beslissing te nemen, omdat Nederland deze maand aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK begint. Ik wil me de komende jaren volledig kunnen focussen op PSV.'


Donderslag bij heldere hemel

De beslissing van Luuk de Jong komt als een verrassing, aangezien het EK van 2024 in Duitsland voor de deur staat en hij ‘pas’ 32 jaar is. Bondscoach Ronald Koeman zegt De Jong te zullen missen, zowel op als buiten het veld. De spits diende in Oranje vooral als stormram voor de laatste minuten en was zelden basisspeler. Afgelopen WK kwam hij slechts één keer in actie: als invaller tijdens de kwartfinale tegen Argentinië.

Naast de verrassing an sich, is ook de timing van de aankondiging bijzonder. De Jong bracht het nieuws namelijk vlak voordat de selectie voor de EK-kwalificatie bekend wordt gemaakt naar buiten. Echter is de verwachting dat deze keuze bewust is gemaakt in samenwerking met de KNVB.


De Jongs succes in Oranje

De Jong speelde in zijn clubcarrière onder andere voor De Graafschap, FC Twente, Borussia Mönchengladbach, Newcastle United, Sevilla en FC Barcelona. Hij ligt momenteel nog tot 2025 vast bij PSV. In Oranje debuteerde hij in 2011 onder Bert van Marwijk. Van de acht goals die hij scoorde, was er één het belangrijkst. Namelijk die in de blessuretijd van de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Oranje moest die wedstrijd winnen om zich direct te kwalificeren.


Logische keuze

Gezien het gebrek aan speeltijd in Oranje en de goede vorm van concurrent Wout Weghorst is de keuze van Luuk de Jong begrijpelijk. Hij kwam al amper aan spelen toe en de verwachtingen voor meer speeltijd waren er niet. Daarnaast was het nog maar de vraag of hij überhaupt in de plannen van nieuwe bondscoach Ronald Koeman voor zou komen. Op Twitter gaan speculaties dat dit een onderonsje van de twee was, om zo de eer aan Luuk zelf te houden door zelf aan te kondigen te stoppen. Daarnaast bedanken veel fans en collega-voetballers hem voor zijn dienst in het Nederlands elftal.


Bekijk alle blogs   Alle wedstrijden van PSV