Ontdek de Italiaanse stad Turijn met een voetbalreis naar Juventus

Weet jij al waar je naartoe gaat als het weer mag? Het nieuwe normaal komt al dichterbij, de terrassen zijn eindelijk open, er mogen weer wat mensen in de stadions.. Goede reden om alvast eens rond te kijken en na te gaan denken over waar we straks heengaan zodra het weer mag! Grote kans dat populaire steden als Barcelona, Rome of Madrid direct overspoeld worden door de vele gretige toeristen. Misschien is een voetbalreis naar Turijn een leuke optie? Lees alles over deze bijzondere stad van Italië.


Turijn is niet een van de bekendste steden van Italië. Voor een stedentrip wordt vaak uitgeweken naar Rome, Milaan of Napels. Na Milaan is Turijn de grootste stad van Noord-Italië. Net als veel andere steden in Europa heeft de stad de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Waar Turijn eerst een saaie industriestad was, is de Italiaanse stad vandaag de dag een prachtige, levendige stad met oneindig veel eetgelegenheden, pleinen, paleizen, parken en boulevards. Turijn wordt ook wel de hoofdstad van het slowfood genoemd.

Turijn is de thuisbasis van twee voetbalclubs actief in de Serie A, het hoogste niveau van Italië, namelijk Torino FC en Juventus. Na de transfer van Cristiano Ronaldo in 2018 nam de populariteit van de succesvolle club nog meer toe. Sinds de transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus is de vraag voor Voetbalreizen naar Turijn nog hoger geworden. Hoogste tijd om ons eens meer te gaan verdiepen in deze interessante Italiaanse stad.


Voetbalreis Turijn

Staat een voetbalreis naar Turijn ook op jouw verlanglijstje? Wij hebben een top 15 van bezienswaardigheden voor je samengesteld met highlights die je echt niet mag missen wanneer je de stad Turijn bezoekt. Het is zéker de moeite om jouw voetbalreis naar Turijn met een aantal dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen. Zo kun je genieten van een mooie wedstrijd en daarnaast genieten van al het andere dat deze bijzondere stad te bieden heeft.

Wij voorzien je graag van de beste adviezen!Arcadebogen

Arcadebogen zijn heel typisch voor de stad Turijn; vele straten worden erdoor overkoepeld. De arcadebogen maken Turijn niet alleen uniek, maar zorgen er ook voor dat je niet zo snel last hebt van de weersomstandigheden. Altijd handig wanneer het net regent als jij op pad bent! De grote belangrijke pleinen van Turijn, Piazza Carlo Felice, Piazza Castello en Piazza San Carlo, worden verbonden door brede, overkoepelde straten. Zo kun je – ongeacht het weer – altijd urenlang buiten struinen en rustig wat eten bij de vele restaurants.


Piazza Castello

Piazzo Castello: het plein waar je ontdekkingstocht in Turijn begint! Het Piazzo Castello is een prachtig plein in het centrum van Turijn. De meest iconische en belangrijkste gebouwen van Turijn liggen aan dit plein, zoals het Palazzo Reale, Palazzo Madama en het koninklijk theater. Het plein is tevens het ideale vertrekpunt om de vier grote straten van de stad te verkennen: Via Garibaldi, Via Pietro Micca, Via Po en Via Roma. Via Garibaldi is een van de langste straten van Europa.


Piazza San Carlo

Op nog geen vijf minuten lopen vanaf het Piazza Castello ligt een ander belangrijk stadsplein in Turijn: het Piazza San Carlo. Dit plein werd aangelegd in 16e eeuw en is een typisch voorbeeld van barokstijl. Het plein is omringd door bogen en marmeren gebouwen en op het midden van het plein staat een bronzen standbeeld van de hertog van Savoye. Mensen komen vanuit alle hoeken van de stad naar dit plein – het hart van Turijn – voor een maaltijd of een drankje. Zowel in de zomer als in de winter is het plein drukbezocht en zitten de meeste terrassen vol.


Het Koninklijk Paleis van Turijn

Palazzo Reale, oftewel het Koninklijk Paleis van Turijn, was vanaf 1645 tot de 19e eeuw de hoofdzetel van een adellijke dynastie in Italië. Het paleis werd al in de 16e eeuw gebouwd en in de 17e eeuw gemoderniseerd met Barokke elementen. Het Koninklijk Paleis wordt verbonden met de Dom van Turijn door middel van de Capella della Sacra Sindone. Pas in 1946 werd het paleis eigendom van de staat en sindsdien is het een museum. Palazzo Reale staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het museum is iedere eerste zondag van de maand gratis te bezoeken.


Kathedraal van Turijn

De Dom van Turijn Duomo di Torino – is een prachtige Romaanse kathedraal uit 1468. De kathedraal werd destijds gewijd aan San Giovanni Battista, oftwel Johannes de Doper. In deze rooms-katholieke kerk wordt de lijkwade van Turijn bewaard. Beweerd wordt dat dit linnen kleed werd gebruikt om Jezus in te begraven. Op het kleed is vaag de afbeelding van het gezicht van een man te zien. Ieder jaar komen duizenden pelgrims naar de Dom van Turijn om de kapel met deze mysterieuze reliek te bezoeken.


Acaja Kasteel

Het Acaja Kasteel is nog een van de vele prachtige gebouwen die je kunt vinden in Turijn, centraal gelegen op Piazza Castello. Het Acaja Kasteel bevat historische artefacten die veel vertellen over de honderden jaren van geschiedenis van Turijn. Het middeleeuwse Acaja Kasteel is een goed bewaard gebleven gebouw en alleen al van buitenaf zeer indrukwekkend. In de 15e eeuw was het gebouw de woonplaats van de familie Savoye. Het gebouw is op moment van schrijven gesloten.


Porto Palatina

Op een steenworp afstand van het koninklijk paleis en de kathedraal van Turijn ligt een Archeologisch Park. Als je door dit park loopt, kom je binnen een paar minuten bij een eeuwenoude stadspoort, Porto Palatina. Deze stadspoort is een van de bekendste oude Romeinse monumenten van Turijn. Samen met het nabijgelegen Romeinse theater waan je je even in de Romeinse oudheid. De Porto Palatina is de best bewaard gebleven stadspoort uit de 1e eeuw na Christus – zeer indrukwekkend. In het Archeologische Park kun je even bijkomen van je stadswandeling. Het is er meestal niet erg druk.


Palazzo Madama

Het Palazzo Madama is een stadspaleis in Turijn. Het paleis maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Residenties van het Koninklijk Huis van Savoye. Savoye, omdat het bewoond werd door de heren van Savoye. In de 17e eeuw koos Christina van Frankrijk, ook wel Madama Reale, het koninklijk paleis als residentie. Sindsdien draagt het paleis de naam Palazzo Madama. In 1848 werd het paleis – na diverse verbouwingen – de parlementszetel van het koninkrijk Sardinië. Je kunt het paleis bezoeken. Met een lift kun je helemaal naar het dak van het gebouw voor een prachtig uitzicht, o.a. over de vele mensen en straatartiesten op Piazza Castello. In het gebouw is tevens een museum gevestigd.


Mole Antonelliana

Mole Antonelliana is een bekend gebouw in Turijn, gebouwd in 1863. Het hoge gebouw is een echte blikvanger en daarom ook het symbool van Turijn. Mole Antonelliana is vernoemd naar de architect die het gebouw ontworpen heeft, Alessandro Antonelli. De toren van het bijzondere gebouw is maar liefst 167 hoog. Je kunt het gebouw bezoeken en met een lift naar het allerhoogste topje. Vanaf het dak kun je genieten van een fantastisch uitzicht over Turijn. Mole Antonelliana is het hoogste gebouw van Turijn. Binnenin de Mole Antonelliana bevindt zich een filmmuseum, Museo Nazionale del Cinema.


National Museum of Cinema

Filmmuseum in een historische toren: het National Museum of Cinema is een van de meest bezochte musea in Italië. Dit komt mede omdat het museum gehuisvest is in een van de beroemdste een meest bijzondere gebouwen van Turijn: Mole Antonelliana. Het museum is gevestigd in de toren en bevat een indrukwekkende verzameling van alles wat met films te maken heeft: posters, historische cinematoestellen, enz. Het museum heeft meerdere verdiepingen en elke verdieping heeft een eigen genre. National Museum of Cinema is een must-see voor iedere filmliefhebber.


Egyptisch Museum

Museo Egizio is een archeologisch museum in Turijn. Het museum heeft een gigantische collectie met voorwerpen uit het oude Egypte. Je vindt in het museum onder andere mummies, papyri, perfect bewaard gebleven beelden van Egyptische goden, tombes, sarcofagen en van alles met betrekking tot het oude Egypte.


Basilica of Superga

De heuvel Superga ten oosten van Turijn is een van de meest prominente heuvels in de omgeving. De heuvel ligt maar liefst 672 meter boven zeeniveau. Op de Superga-heuvel ligt de prachtige Basilica di Superga. Deze 18-eeuwse barokke basiliek is te zien vanuit verschillende locaties in het centrum, maar hoe imposant en majestueus het gebouw is, kun je pas zien wanneer je er echt voor staat. Gelegen op een heuvel van maar liefst 669 meter hoog, steken de torens van de basiliek hoog boven de stad uit. Je hebt vanaf hier dan ook een prachtig uitzicht over de stad Turijn en de Alpen. De adellijke Turijnse familie Savoye ligt begraven in de graftombe van de Basilica di Superga.

In 1949 stortte een vliegtuig door de dichte mist neer op de Superga heuvel. In het toestel zaten de spelers, trainers en begeleiders van de Italiaanse voetbalclub Grande Torino. Je vindt in de Basilica een gedenksteen van dit tragische ongeluk.

Wat ook heel bijzonder is aan een bezoek aan de Basilica of Superga en de prachtige heuvel waarop deze basiliek te vinden is, is de rit ernaartoe. Met een historisch rood treintje uit 1934 sjok je vanaf het Sassi treinstation over de tandradbaan tussen de bossen en villa’s van Turijn naar boven. Het uitzicht is op vele plaatsen werkelijk prachtig.


Park Valentino

Park Valentino is een populair stadspark in het centrum van Turijn. Het park ligt aan de rivier Po. Met een oppervlakte van maar liefst 500.000 vierkante meter is Park Valentino het tweede grootste stadpark van Turijn. Het prachtige Valentino-kasteel is gelegen in dit park, evenals een indrukwekkende replica van een middeleeuwse stad, de schitterende fontein Fontana dei dodici mesi, en een botanische tuin. Kortom: een perfecte plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad!


Valentino-kasteel

Gelegen in het prachtige stadspark Valentino in het centrum van de stad en aan de oever van de Po, is het indrukwekkende Castello del Valentino. Het kasteel is afkomstig uit de 13e eeuw. Het prachtige, gigantische gebouw was het onderkomen van de adellijke Savoye familie van Turijn. Het kasteel is iedere eerste, tweede en derde zaterdag van de maand geopend. Boeken moet minimaal acht dagen van tevoren online op de website van het Valentino-kasteel.


Hop-on Hop-off

Ook in Turijn rijden de beroemde Hop-on Hop-off-bussen. Deze bussen komen langs alle highlights van de stad. Het mooie van deze bussen is dat je kunt in- en uitstappen waar en wanneer je maar wilt. Zo kun je Turijn gemakkelijk verkennen op je eigen tempo. Houd er rekening mee dat het vaak druk is in de stad en dat je, ook in de Hop-on Hop-off-bussen, flink in de file kunt staan. Lees meer over de verschillende bustours en bestel je tickets vooraf online.

Storico tram

Wat ook leuk is, is de schattige, historische storico-tram in Turijn. Een heel leuke manier om snel een indruk te krijgen van het centrum van Turijn. De tram rijdt op zaterdagen elk uur van 9.30 tot 19.30 uur, op zondagen en feestdagen in de ochtend elk uur en in de middag elk half uur. Je komt zo in korte tijd langs bijna alle bezienswaardigheden in het centrum van Turijn.


Tip: Ben je enthousiast geworden van alle genoemde bezienswaardigheden in Turijn en weet je niet welke tickets je precies allemaal moet bestellen? In dat geval is de Turijn City Card een echte aanrader. Lees meer over de voordelen van de Turijn City Card, bestel je kaart vooraf online en doe er je voordeel mee tijdens jouw voetbalreis naar Turijn!


Voetbalreis Turijn


Bekijk alle blogs   Alle wedstrijden van Juventus