Plannen voor het Etihad Stadium

Nadat het Espai Barça-project in werking is gezet en bekend werd gemaakt dat het iconische San Siro stadion vervangen wordt door een moderne versie, heeft ook Manchester City bekendgemaakt dat hun stadion aan de beurt is voor grootschalige renovaties. Ondanks dat het Etihad Stadium nu al hartstikke modern is, heeft het bestuur toch besloten om het stadion onder handen te nemen. Ben je benieuwd naar de reden achter deze verbouwing? Lees dan snel verder!


Waarom is er een project gestart?

Het Etihad Stadium opende in 2003 haar deuren, wat betekent dat het stadion nog splinternieuw en hypermodern is. Velen vragen zich daarom af waarom er een project rondom het Etihad Stadium gestart is. De voornaamste reden is dat de populariteit en het succes van Manchester City elk seizoen stijgt. De capaciteit van het stadion kan niet meer voldoen aan de vraag van kaarten. Hierom willen zij het stadion uitbreiden en het doel is om het op één na grootste stadion van Engeland te worden. Het stadion is niet het enige dat renovaties zal ondergaan als dit plan wordt goedgekeurd; rondom het stadion zullen ook veel veranderingen plaatsvinden. Manchester City wil dat het Etihad Stadium het centrum wordt van een recreatiegebied. In maart zijn er allerlei bijeenkomsten gehouden waar de lokale bevolking en fans hun zegje konden doen over de plannen. Na het verwerken van feedback hebben zij erin meegestemd om de plannen door te voeren. Het is nu aan de gemeente om de knoop door te hakken…


De financiering van het project

Het is al een hele tijd bekend dat Manchester City een van de rijkste clubs ter wereld is. De reden hierachter is dat, net als bij Newcastle United en Paris Saint-Germain, de club een aantal jaar geleden is overgenomen door stinkend rijke Arabieren. Dit gebeurde om precies te zijn in 2008 door de Abu Dhabi United Group. Deze instelling heeft wel 185 miljoen euro in de club gepompt en tegenwoordig staat Man City bijna op eigen benen. The Citizens draaien namelijk jaarlijks een omzet van zo’n 450 miljoen euro. Met de superster Erling Haaland erbij zal hier niet snel verandering in komen, dus de club besloot om wederom groots te investeren. Manchester City zet 340 miljoen euro opzij voor de renovatie van het Etihad Stadium en de bouw van een groot recreatiepark rondom het stadion. De club verwacht binnen drie jaar klaar te zijn met het bouwproject.


Hoe komt het eruit te zien?

Zoals al eerder genoemd, zijn er plannen gemaakt voor een project om het Etihad Stadium en de omgeving eromheen om te toveren tot een groot entertainmentpark. Als dit plan wordt goedgekeurd, wat gaat er dan precies gebeuren?

Het stadion

Het is de bedoeling dat het stadion gemoderniseerd en uitgebreid wordt. Om de capaciteit te verhogen, wil de club een nieuwe ring implementeren op de North Stand. Verder zijn ze van plan om een sky bar in het stadion te bouwen vanwaaruit je een prachtig uitzicht hebt over het veld. Om het stadion nog iets aantrekkelijker te maken voor bezoekers wordt er ook nagedacht over een manier waarop bezoekers het dak van het stadion kunnen bezoeken om een ‘roof walk experience’ te creëren.

Omgeving stadion

Naast het stadion wil de club een plein bouwen speciaal ontworpen voor Manchester City-fans. 3000 fans kunnen hier genieten van een hapje en drankje voor of na de wedstrijd. Er zal ook een nieuwe fanshop, een nieuw clubmuseum en een hotel gebouwd worden aan het plein. Zo biedt de club de gelegenheid aan fans om dichtbij het stadion te overnachten en hebben de fans genoeg te doen rondom het stadion op zowel een wedstrijddag als een niet-wedstrijddag.

Ben jij benieuwd naar hoe het Etihad Stadium en haar omgeving eruit komt te zien na goedkeuring van het plan? Bekijk dan de video hieronder!


Bekijk alle blogs