Stadio San Siro: de historische voetbaltempel van Milaan

Stadio Giuseppe Meazza, een waar icoon in Milaan. Het voetbalstadion – een van de grootste stadions van Europa en het grootste stadion van Italië –
is de thuisbasis van maar liefst twee Italiaanse voetbalclubs: AC Milan en Internazionale. Maar ook Atalanta Bergamo speelt in het stadion: alle Europese voetbalwedstrijden worden hier afgewerkt door de club uit Bergamo. De drie clubs komen alle drie uit op het hoogste niveau van Italië: de Serie A. Het beroemde Stadio Giuseppe Meazza staat ook wel bekend als Stadio San Siro, genoemd naar de wijk waarin het stadion ligt.


Voetbalreis Milaan

Wanneer je een voetbalreis gaat maken naar Milaan om een wedstrijd van Internazionale of AC Milan te bezoeken, kom je dus terecht in deze prachtige voetbaltempel van Milaan, Stadio Giuseppe Meazza. Het stadion heeft hedendaags een capaciteit van maar liefst 80.018 zitplaatsen.Geschiedenis Stadio San Siro

Dit was niet altijd het geval. In 1920 werd Ulisse Stacchini, beroemde architect van onder andere het centraal station van Milaan, gevraagd om Stadio San Siro te ontwerpen. Het stadion dat AC Milan destijds gebruikte, was te klein voor het snel groeiende aantal fans van AC Milan. Het splinternieuwe Stadio San Siro opende zijn deuren in 1926 en kon destijds 35.000 toeschouwers herbergen. De eerste wedstrijd die er plaatsvond was tussen de beide clubs uit Milaan, AC Milan en Internazionale. Deze vriendschappelijke wedstrijd eindigde in 3-6.


Internazionale verhuist naar Stadio San Siro

In 1935 werd het Stadio San Siro verkocht door AC Milan aan de stad Milaan. De populariteit van voetbal en van AC Milan in het bijzonder bleef toenemen, waardoor besloten werd het stadion te vergroten. Binnen slechts negen jaar tijd werd de capaciteit dus al uitgebreid. In 1945 kwam ook Internazionale spelen in het Stadio San Siro, waar de capaciteit opnieuw uitgebreid moest worden. In 1955 konden er maar liefst 85.000 fans een wedstrijd van AC Milan en Internazionale bijwonen.


Stadio San Siro wordt Stadio Giuseppe Meazza

Stadio San Siro werd in 1980 voor het eerst gebruikt als locatie voor de eerste drie groepswedstrijden van het EK van datzelfde jaar. Dit was tevens het jaar waarin Stadio San Siro werd omgedoopt tot Stadio Giuseppe Meazza. Giuseppe Meazza was destijds een van de bekendste voetballers uit Milaan. Hij was eerder dat jaar overleden op 68-jarige leeftijd. Giuseppe Meazza won twee keer het WK als aanvoerder van Italië en voetbalde voor zowel Internazionale als voor AC Milan. Hij was tevens manager bij Internazionale én coach van het Italiaanse nationale elftal. Giuseppe Meazza werd door velen gezien als een van de beste voetballers van de wereld. Dankzij zijn technische skills en creatieve voetbalkunsten- en inzichten, werd hij ook wel il genio (het genie) genoemd. Op 23-jarige leeftijd wist hij als jongste speler ooit honderd goals te maken in de Italiaanse Serie A. Een Italiaanse icoon.

Vandaag de dag wordt het thuisstadion van beide clubs door de aanhangers van Internazionale vooral Stadio Giuseppe Meazza genoemd. De fans van AC Milan gebruiken voornamelijk de naam Stadio San Siro.

Laatste verbouwing Stadio Giuseppe Meazza

In 1990 mocht Italië voor het eerst het WK organiseren als gastland. Dit betekende dat het Stadio Giuseppe Meazza wederom vernieuwd moest worden. In 1989 werd een derde ring aan de tribunes toegevoegd en werd het stadion voorzien van een dak. De totale capaciteit: 85.700 zitplaatsen. Italië werd dat jaar derde van de wereld in eigen land.


WK Italië in Stadio Giuseppe Meazza

Tijdens het WK 1990 was Stadio Giuseppe Meazza gastheer voor de openingswedstrijd tussen Argentinië en Kameroen (0-1), drie andere groepswedstrijden, een ronde van 16 wedstrijden en de kwartfinale tussen Duitsland
FR en Tsjecho-Slowakije (1-0).

Het stadion werd in latere jaren verder opgeknapt, rekening houdend met de UEFA-veiligheidseisen, waardoor het San Siro een UEFA categorie vier heeft voor comfort en veiligheid. In 2001 werd de finale van de Champions League tussen Bayern München en Valencia (1-1) in het stadion gespeeld en in 2016 de finale tussen Real Madrid en Atlético Madrid (1-1). Stadio Giuseppe Meazza zal tevens het gaststadion zijn tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen van Milaan in 2026.


De toekomst van San Siro

Een rijke geschiedenis dus, geëtst in de muren van het Stadio San Siro of het hedendaagse Stadio Giuseppe Meazza. Maar hoe ziet de toekomst voor San Siro eruit? Vorig jaar werd er door zowel AC Milan als Internazionale gesproken over een nieuw, moderner voetbalstadion…

Stadio San Siro bezoeken?

Met de Olympische Winterspelen nog in het vooruitzicht is het wel duidelijk dat de tijd van San Siro nog niet voorbij is. De bouw van een nieuw stadion voor AC Milan en Internazionale is vooralsnog nog niet begonnen. Jij kunt dus nog steeds deze prachtige, historische voetbaltempel van Milaan bezoeken. Een ervaring om nooit meer te vergeten!


Voetbalreis Milaan - Bezoek het San Siro

Enthousiast geworden en wil je op voetbalreis naar AC Milan of Internazionale? Bij Number 1 Voetbalreizen boek je eenvoudig een voetbalreis naar Milaan. Wij stellen geheel op maat en tegen de scherpste prijzen je voetbalreis samen, van vervoer tot verblijf. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je koffers pakken. Heb je tijdens je reis vragen of is er nog wat onduidelijk? Geen probleem. Je hebt te allen tijde een persoonlijke reisadviseur die je 24/7 kunt bereiken. Wij wensen je alvast een fijne voetbalreis naar Milaan en uiteraard een geweldige San Siro-ervaring!


Voetbalreis Milaan - San Siro


Bekijk alle blogs