Voetbalseizoen 2019/20 gaat van start met 4 nieuwe regels

Per ingang van het nieuwe voetbalseizoen 2019/20 gaan er 4 nieuwe spelregels in. De wijziging werd op zaterdag 2 maart door de internationale spelregelorganisatie IFAB doorgevoerd (International Football Association Board). De IFAB vergadert 2 keer per jaar om veranderingen door te nemen en te bespreken. De beslissingen en wijzigingen zijn geldig vanaf 1 juli. 

De 4 nieuwe wijzigingen voor aankomend voetbalseizoen zijn als volgt: 

 • Kortst mogelijke wissel;
  Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten, via de kortste weg. Tijdrekken door langzaam naar de zijkant te lopen is zo niet meer ter sprake. Nadeel is wel dat de speler die gewisseld wordt op deze manier soms het hele veld nog om moet lopen; dit omdat de speler dan nog langs een hoop vijandelijke supporters loopt waardoor het nog wel eens een beker bier naar het hoofd geslingerd kan krijgen.
   
 • Vrije trap = 1 meter afstand;
  Aanvallers dienen minimaal 1 meter afstand te nemen van het muurtje bij een vrije trap. Het is dus niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan. Zo wordt het zicht van de keeper minder belemmerd en nemen we gelijk afscheid van het geduw en getrek in de muur.
   
 • Doeltrap mag naar speler binnen de 16 meter;
  Bij het nemen van de doeltrap mag de keeper de bal ook spelen naar zijn medespeler binnen het eigen zestienmetergebied. Dit zal ervoor zorgen dat het spel nog sneller wordt. Het zal wel erg wennen zijn voor de spelers die al jaren niet anders doen dan de bal buiten de 16 aannemen. Hoogstwaarschijnlijk zullen ook de scheidsrechters erg moeten wennen aan deze nieuwe regel. 
   
 • Hands = hands.
  Een handsbal in een aanvallende situatie wordt altijd bestraft wanneer er een doelpunt uit voortkomt. De intentie ervan is niet meer relevant. Hands is hands. Wanneer de bal dus via de hand van een speler gaat en er komt een doelpunt uit voort, is het niet belangrijk of deze actie met opzet was of door aangeschoten hands kwam. Dit zal in de toekomst een hoop discussies tegengaan en de beslissingen voor de scheids makkelijker maken. Echter is wel de vraag of spelers niet opzettelijk zullen proberen iemand op de hand/arm/schouder te schieten. De regel blijft omstreden. 


In de studio bij Ziggo Sport werden de 4 nieuwe regels ook doorgenomen. Eigenlijk was iedereen eensgezind: het zijn 4 nieuwe regels die het voetbal ten goede zullen komen. Louis van Gaal was ook enthousiast; het spel wordt straks sneller en aantrekkelijker. De praktijk zal het ons leren.
 


De IFAB voerde op zaterdag 2 maart niet alleen bovenstaande 4 regels in; ook weigerden zij er eentje door te voeren. Penaltyreeksen volgens het ABBA-principe zijn hiermee voorlopig van de baan. 

Finale
04 aug
15:00
Manchester City
Liverpool
Voetbalwedstrijd Manchester City - Liverpool
									 bezoeken
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Inclusief vlucht

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten. De prijs van het arrangement inclusief vlucht kan afwijken van de actuele prijs.

Inklappen
Voetbalreizen Community Shield Community Shield / Wembley, Londen
Vanaf 429,- p.p.
Bekijk alle blogs