Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Wanneer krijg je een ster bij voetbal?

Op voetbalshirts van grote clubs en landen staan soms sterren afgebeeld. Vaak rondom het logo op de linkerborst. In Europa geldt meestal: voor iedere tien nationale kampioenschappen ontvang je één Gouden Kampioensster. Landen ontvangen een ster na het winnen van de wereldbeker. Meer informatie over deze ster, uitzonderingen en andere prestigebadges op voetbalshirts lees je in dit artikel.

Het ontstaan van de Gouden Kampioensster

De sterren die rondom de logo’s op voetbalshirts afgebeeld staan, zijn gebaseerd op heraldiek. Dit is een verzamelterm van logo’s, emblemen en symbolen waar de uitrusting van ridders mee werd versierd. In de late jaren '50 begonnen de eerste clubs met het invoeren van de Gouden Kampioensster. De FIFA was de eerste sportfederatie die deze vorm van prestige-uiting reguleerde. Inmiddels hebben andere sporten deze symboliek overgenomen. Zelfs in e-sports zie je het nu terug.

De eerste ster in de geschiedenis van het voetbal ging naar Juventus. In 1958 wonnen ze hun tiende nationale titel en dus verdienden ze een ster. Ondanks dat je in de meeste landen na tien landskampioenschappen een ster verdient, is dat niet overal het geval.

Landen met uitzondering op de regel

In sommige Europese landen wordt deze vorm van symboliek anders toegepast, bijvoorbeeld in Duitsland. Sterker nog: sommige landen doen helemaal niet aan prestigesterren. In het volgende overzicht vind je landen die binnen hun nationale competitie een uitzondering op de regel zijn:

  • Duitsland: daar krijg je één ster bij drie kampioenschappen, twee sterren bij vijf kampioenschappen, drie sterren bij tien kampioenschappen en vier sterren bij 20 kampioenschappen. Je kunt in Duitsland maximaal vijf sterren behalen. Bayern heeft dit al gehaald.
  • Rusland: een ster bij vijf kampioenschappen
  • Turkije: een ster bij vijf kampioenschappen
  • Engeland: geen sterren
  • Spanje: geen sterren

In sommige landen mag je als regerend kampioen een jaar lang een badge met de kleuren van de nationale vlag op je shirt dragen. Bijvoorbeeld in Italië en Turkije.

Prestige-ster na elke WK-winst

Na het WK van 1970 in Mexico liet winnaar Brazilië voor het eerst een ster boven hun logo plaatsen. Sterker nog: ze lieten er direct drie plaatsen. Eén voor elke WK-winst. Deze symboliek werd als snel door alle andere landen die erna wereldkampioen werden opgevolgd. Officieel mogen landen van de FIFA ook een ster op het shirt laten borduren na een gouden Olympische Medaille, maar de meesten doen dat niet. Op Uruguay na; die hebben nu vier sterren op het shirt, in plaats van twee. Voor de rest spant Brazilië de kroon met vijf, dan Duitsland en Italië met vier, Argentinië met drie en Frankrijk met twee.

Ster in het amateurvoetbal

In het Nederlandse amateurvoetbal ontving je tot 2015/16 een ster na het behalen van één kampioenschap in de topklasse. Na dat seizoen werd de topklasse afgeschaft en dus ook de prestigesterren. IJsselmeervogels spant de kroon met zeven sterren op het shirt. Katwijk telt er vier. Een hele groep andere amateurclubs die wel de algehele amateurtitel wonnen, kozen ervoor om géén ster op hun wedstrijdtenue te laten plaatsen.

Badge of Honour in de Champions League

Champions League-winnaars ontvangen in plaats van een ster een Badge of Honour. Dit embleem wordt op de mouw geborduurd en toont het aantal gewonnen Champions League-titels. Je krijgt zo’n badge na vijf titels óf drie titels op rij. Tot nu toe hebben alleen Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Liverpool, Bayern en Ajax een Badge of Honour.

Ajax ontvang de badge omdat ze drie keer op rij de Europacup 1 wonnen; in 1971, 1972 en 1973. Naast Ajax kregen Real Madrid en Bayern het ook voor elkaar om de cup met de grote oren drie keer op rij te winnen.

Bekijk alle blogs