Tips voor vliegen naar Newcastle

Newcastle, afgekort van Newcastle upon Tyne, is een hele oude stad met een rijke geschiedenis. De stad is tevens de thuishaven voor de gelijknamige club Newcastle United, dat sinds 1892 zijn thuiswedstrijden in het St. James' Park speelt. 

Naast het indrukwekkende stadion en voetbal biedt de stad nog meer bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn om te bezichtigen. Zo kunt u een bezoekje brengen aan The Garth Keep Castle, de perfecte plek om het uitzicht over de stad te bekijken. Ook is het zeker een aanrader om af te reizen naar de wijk Ouseburn waar u getrakteerd wordt op leuke pubs, cafés en gezellige festivals. In deze wijk kunt u optimaal genieten van de huiselijke sfeer rondom en kunt u altijd terecht voor een kopje koffie of een drankje. De Muur van Hadrianus is ook bijzonder om te bezichtigen: een lange muur uit het Romeinse tijdperk dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. 

Als u een Voetbalreis gaat maken naar Newcastle is het dus zeker de moeite om uw reis met één of twee dagen te verlengen. Prijstechnisch kan het soms zelfs voordeliger zijn om langer te blijven en zo buiten het weekend om te vliegen.

Voor het ontdekken van de mooiste bezienswaardigheden, de lekkerste restaurantjes of het uitgaansleven in de stad van bestemming, voorzien wij u graag van de beste adviezen.
Reizen naar Newcastle via Newcastle Airport

Voor vluchten naar Southampton Airport zijn er vanaf Amsterdam Schiphol meerdere opties, zowel op vrijdag overdag, ’s avonds en op zaterdagochtend voor 10.00 uur.  Als u op zaterdag de eerste voetbalwedstrijd heeft van 13.30 uur bent u op deze manier ruim op tijd. In Nederland kunt u alleen vanaf Schiphol rechtstreeks op Newcastle vliegen met KLM.
Vanaf de luchthaven Brussel Internationaal gaan er ook meerdere rechtstreekse vluchten naar Newcastle, met onder andere flybmi.com en Brussels Airlines. Op zaterdag gaan er echter geen rechtstreekse vluchten, dus zult u moeten uitwijken naar de vrijdag of een andere dag.
Een andere uitwijkmogelijkheid is naar Düsseldorf. Vanaf hier gaan er op vrijdag rechtstreekse vluchten naar Newcastle met Eurowings. Op zaterdag kunt u vanaf hier ook niet rechtstreeks vliegen.

Van Newcastle Airport naar het centrum
Het vliegveld van Newcastle is een luchthaven dat heel centraal ligt op ongeveer 12 kilometer ten noordwesten van de stad. De luchthaven is goed bereikbaar en met de taxi vanaf de luchthaven naar de stad bent u, afhankelijk van de verkeersdrukte, ongeveer 15 minuten onderweg. Dit kost ongeveer £ 20,-. U kunt vooraf een taxi reserveren via TaxiTender. Zo hoeft u niet te wachten en heeft u altijd een vaste prijs.

De meeste efficiënte manier om af te reizen naar het centrum van de stad is met de metro. U kunt vanaf de luchthaven naar station Newcastle Airport lopen om hier vervolgens op de groene metrolijn te stappen. Deze brengt u rechtstreeks naar Newcastle. De metro’s rijden elke 12 minuten en het ritje duurt ongeveer 25 minuten. Een single ticket kost £ 3,10 en een dagticket kost £ 5.20, voor alle zones. Voor de diverse mogelijkheden, tickets, tijden en prijzen kunt u vooraf kijken op de website van Nexus. U kunt uw tickets vooraf online bestellen of bij een ticketautomaat halen op het station.


Vluchten op zaterdag heel duur?

Een goed alternatief is om te kijken of u op vrijdag al heen kunt vliegen in plaats van zaterdag. Het kan prijstechnisch heel interessant zijn om uw reis met één dag te verlengen en al op vrijdag te vertrekken in verband met eventueel (veel) goedkopere vliegtickets. Zelfs met het boeken van een extra overnachting van vrijdag op zaterdag kan dit veel voordeliger zijn.


Openbaar vervoer in Newcastle

Newcastle heeft een verfijnd en uitgebreid metronetwerk. Het gebruik hiervan is vooral gemakkelijk als u van en naar het vliegveld wilt reizen of naar één van de grote winkelcentra rond Haymarket en Monument. Hetzelfde geldt voor reizen met de trein: het Centraal Station van Newcastle verbindt Newcastle met diverse grote steden zoals Londen, Liverpool, Edinburgh en Glasgow.

Om rond te reizen in het centrum van de stad zijn de elektrische bussen van QuayLink het meest efficiënt. De dienst rijdt frequent en is eigenlijk het beste vervoersmiddel voor in het centrum; alle bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft zijn met deze dienst verbonden. Een enkele ticket of dagkaart kunt u gewoon aanschaffen op de bus.


Extra tip

Tip! U zou het misschien niet verwachten maar u kunt ook fietsen in Newcastle. De beste plek om een fiets te huren is bij The Cycle Hub. De eigenaar van dit café is een ervaren fietser die ook volledige fietsvakanties organiseert. In het café, dat een prachtig uitzicht biedt over de Tyne-rivier, kunt u iets lekkers nuttigen en dus ook een fiets huren. Vele fietsers – beginners en gevorderden – komen hier samen om onder het genot van een kop koffie en de lekkerste vers gebakken cakes ideeën en ervaringen uit te wisselen. Voor tips en routes bent u hier dus aan het juiste adres!


Praktische informatie algemeen

  • De valuta in het Verenigd Koninkrijk is de Britse pond (GBP).
  • Wisselkoers: £ 1 = € 1,13.
  • Het is het beste om pas te pinnen als u in de binnenstad bent en niet gelijk op het vliegveld. De wisselkoersen zijn hier anders en niet gunstig waardoor u snel veel geld kwijt bent voor de transactie. Dit geldt ook voor geld wisselen vooraf.
  • In Engeland worden stopcontacten van type G gebruikt. Als u in Nederland woont heeft u dus een reisstekker nodig.
  • In Engeland is het altijd één uur vroeger dan in Nederland.
  • Neem alleen een officiële taxi, geen ‘snorder’; de officiële ‘black cabs’ zijn altijd voorzien van een meter.

* Genoemde prijzen en tarieven zijn indicatief en onderhevig aan wijzigingen.