Nederland live toejuichen op het EK 2024?
Bekijk onze busreizen naar Duitsland!

Bekende ex-profs met een bijzondere carrière na het voetbal

De profcarrière zit er bij de meeste voetballers rond hun 38e wel op. Hoewel veel van hen in de voetballerij blijven werken – bijvoorbeeld als jeugdtrainer – vaart een select groepje ex-profs een heel andere koers. Met bijzondere, nieuwe carrières als gevolg.

1. Patrick Paauwe - Hovenier

De in Dronten geboren middenvelder Patrick Paauwe speelde het grootste gedeelte van zijn loopbaan bij Feyenoord: 229 wedstrijden waarin hij 25 keer scoorde en flink wat prijzen pakte. Daarnaast kwam hij uit voor PSV, De Graafschap, Fortuna Sittard, Valenciennes, Borussia Mönchengladbach én VVV Venlo. Paauwe speelde vijf interlands voor het Nederlands elftal.

Toen hij in 2011 besloot te stoppen begon hij een carrière als jeugdtrainer. Sinds dien hebben de media hem uit het oog verloren, totdat RTV Rijnmond in 2021 een reportage maakte met Patrick Paauwe, die al jaren als hovenier blijkt te werken.

2. Jhonny van Beukering - Portier bij stripclub

De carrière van Jhonny van Beukering verliep op zijn zachts gezegd wisselvallig. De spits uit Velp doorliep de jeugdopleiding van De Graafschap en Vitesse waar hij in het jaar 2000 debuteerde. Daarna speelde hij voor Zwolle, De Graafschap, NEC, Go Ahead Eagles, Feyenoord, Pelita Jaya (Indonesie), FC Dordrecht en op amateurniveau bij FC Presikhaaf, AFC Arnhem en SP Silvolde. Van Beukering droeg twee keer het shirt van Indonesië.

Na zijn carrière ontstonden er geldproblemen waardoor hij en zijn gezin naar eigen zeggen voor 50 euro per week moesten leven. Alsof dat nog niet genoeg was, werd de oud-spits aangehouden op verdenking van hennepteelt. Hiervoor moest hij 40.000 euro betalen. Inmiddels werkt Jhonny van Beukering als nachtportier bij een stripclub om geld te verdienen. Daarnaast is hij hoofdtrainer van een vierde klasser.

3. Royston Drenthe - Rapper en verpleegkundige

Het verhaal van Royston Drenthe is zowel prachtig als tragisch. De razendsnelle linkspoot brak tussen 2005 en 2007 door bij Feyenoord. Real Madrid lijfde hem in waarna hij de concurrentie aan moest gaan met Marcelo. Hoewel de Nederlander de potentie had om de vaste linksback van de Koninklijke te worden, ging zijn voorkeur uit naar een positie op het middenveld en voorin. Helaas was daar te veel concurrentie voor.

Daarna speelde Drenthe voor een twaalftal clubs, waaronder Everton, Sparta Rotterdam en Reading. In 2017 begon Drenthe aan een carrière als rapper. Tegenwoordig is hij ook sporadisch op tv te zien als analist. Opvallend is dat Drenthe ook als ZZP’er in de zorg werkt sinds 2023. Een beroep waar hij naar eigen zeggen ‘een beter persoon’ van wordt. Wij hebben er alleen maar respect voor!

4. Arjan de Zeeuw - Rechercheur

De oudere lezers zullen Arjan de Zeeuw misschien kennen van zijn tijd bij Telstar tussen 1992 en 1995. Daarna vertrok hij naar Engeland om bij Barnsley, Wigan Athletic, Portsmouth en Coventry City te spelen. De in Castricum geboren centrale verdediger werd in 2007 uitgeroepen tot Speler van de Eeuw bij Wigan Athletic.

Na zijn carrière als profvoetballer, hervatte De Zeeuw in 2008 zijn studie geneeskunde aan de UVA. In 2020 werd door een artikel in de VI bekend dat de ex-voetballer werkzaam is bij de politie als rechercheur.

5. Tim Wiese - Worstelaar

De 1 meter 92 lange topkeeper speelde 194 wedstrijden voor Werder Bremen en 10 voor Hoffenheim. Daarnaast keepte hij zes wedstrijden voor het Duitse nationale elftal. Toen in 2014 het contract van de keeper ontbonden werd, besloot Wiese te bodybuilden. Twee jaar later – toen hij flink was aangekomen door spiermassa – besloot hij zich te richten op het worstelen.

Tot op de dag van vandaag is Tim Wiese onder de naam The Machinegun professioneel worstelaar bij WWE.

6. Jody Craddock - Kunstschilder

Jody Craddock is een ex-profvoetballer uit Engeland die uitkwam voor Sunderland, Sheffield United, Wolverhampton en Stoke City. Hij speelde als centrale verdediger en kwam de meeste duels uit voor Wolverhampton.

Na zijn bescheiden carrière als profvoetballer begon hij als schilder. Craddock maakt prachtige kunstwerken van olieverf, die op zijn website en insta te bewonderen zijn.

7. Eric Cantona - Acteur en zanger

Eric Cantona is een van de meest charismatische oud-voetballers. De Fransman wordt nog altijd ‘Eric the King’ genoemd door de fans van Manchester United. Bij die club speelde Cantona 144 wedstrijden waarin hij 64 keer tot scoren kwam. Daarvoor speelde hij bij Leeds United en bij verschillende clubs in Frankrijk. Cantona speelde 45 interlands.

Na zijn carrière had Cantona wat bestuursfuncties, maar de laatste jaren is hij vooral bekend geworden als acteur, fotograaf, dichter en zanger. Ook werd hij in 2020 wereldnieuws toen hij een onnavolgbare speech gaf.

8. Demy de Zeeuw - Ondernemer

Demy de Zeeuw was een smaakvolle middenvelder met een geweldige passing. De in Apeldoorn geboren rechtspoot speelde voor Go Ahead Eagles, AZ, Ajax, Spartak Moskou, RSC Anderlecht en NAC Breda. Ook speelde hij 27 interlands, waaronder een aantal op het legendarische WK in 2010.

Na zijn carrière begon De Zeeuw als ondernemer. Hij zette twee miljoenenbedrijven op: kledingmerk BALR en één van de bekendste online voetbalplatformen ter wereld: 433. Het Instagramaccount telt inmiddels meer dan 72 miljoen volgers.

9. Lee Bowyer - Karpervis-ondernemer

Engelsman Lee Bowyer was een verdienstelijke middenvelder bij een aantal Engelse clubs: Charlton Athletic, Leeds United, West Ham United, Newcastle United, Birmingham City en Ipswich Town. Hij speelde één interland voor Engeland en won één prijs: de League Cup in 2011. Bowyer staat vooral bekend om zijn vechtpartij met teamgenoot Kieron Dyer in 2005.

In 2015 werd bekend dat Lee Bowyer een karpervismeer in Frankrijk kocht, waar hij visstekken verhuurt aan mensen die willen vissen. Het meer heet ‘Bowyer’s Water’ en is aan de revieews te zien een prima mer om een hengeltje te werpen.

10. Daniel Agger - Tatoeëerder

De 1 meter 91 lange Deense verdediger kwam het grootste deel van zijn loopbaan uit voor Liverpool. Hij speelde 175 wedstrijden waarin hij negen keer tot scoren kwam. Hij begon en eindigde zijn carrière in zijn thuisland bij Brøndby. Agger stond bekend als iemand die het spel ongelooflijk goed kon lezen en een geweldig schot had.

Door persoonlijke omstandigheden keerde hij op 29e jarige leeftijd al terug naar Denemarken waar hij twee jaar later al stopte als voetballer. Inmiddels is hij tattoo artist, coach en investeerde hij zijn geld in riolering bedrijven.

Voetballers regelmatig werkloos na loopbaan

Hoewel de meeste oud-profvoetballers er warmpjes bijzitten, moet een groot deel gewoon werken voor zijn geld. Vaak vinden ze iets gerelateerd aan (top)sport, maar dat lukt lang niet altijd. Zo blijkt dat ongeveer 12 procent van de oud-voetballers geen baan vindt na hun profcarrière. Gelukkig zijn de meeste oud-voetballers goed terecht gekomen.

Bekijk alle blogs