Promovendus Sheffield United uitgelicht

Sheffield United bleef afgelopen seizoen wedstrijd na wedstrijd verrassen. Kort voor de winterstop nam de Engelse voetbalclub uit Sheffield zelfs de vijfde positie in van de Premier League. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze club en waar hingen zij al die tijd uit?Sheffield United – Premier League - Championship - League One

Toen de Premier League in 1992 werd opgericht speelde Sheffield United twee jaar op het hoogste niveau van Engeland. In 1994/95 degradeerden zij naar de First Division, toen de op-één-na-hoogste divisie in Engeland; in 2004/05 veranderde deze in de Championship.

Slechts één jaar later promoveerde Sheffield United naar de Premier League. Dit was in het seizoen van 2005/06, en was tevens het laatste seizoen op het hoogste niveau; de club degradeerde na één seizoen terug naar de Championship en vier jaar later degradeerden zij zelfs nog een niveau lager. De zes jaren die volgden speelde Sheffield United in League One. In 2017/18 kwam de club uit Sheffield eindelijk weer uit in de Championship, om binnen slechts twee jaar weer te promoveren naar het hoogste niveau van Engeland.


Sheffield United – grootste promovendus-verrassing

En hoe! Voor een club die drie seizoenen geleden nog twee niveaus lager speelde, doen zij het weergaloos. Van de drie clubs die afgelopen seizoen promoveerden (Norwich City, Sheffield United en Aston Villa) was Sheffield de grootste verrassing. Zonder extreem grote extra uitgaven van de club wisten The Blades als enigen de kampioen Norwich City bij te benen in de race naar het kampioenschap. Norwich City werd uiteindelijk kampioen met 94 punten; Sheffield volgde met 89.

Waar de verwachtingen voor Norwich City hoger waren, neemt de club van Tim Krul momenteel de onderste positie van de Premier League in; Aston Villa volgt met slechts vier punten meer op de 19e plaats. Sheffield United staat daarentegen na 28 gespeelde wedstrijden op plek zeven in de Premier League-tabel: boven Engelse clubs Tottenham Hotspur en Arsenal.


Statistieken Sheffield United

Van de 28 gespeelde wedstrijden won Sheffield United er 11; zij verloren er maar 7 en speelden 10 wedstrijden gelijk. Zij wisten 30 keer te scoren op het hoogste niveau van Engeland, kregen slechts 25 doelpunten tegen en hadden maar liefst 10 clean sheets. Al met al prachtige statistieken waarmee de club zich perfect handhaaft in de Premier League.


Uitspelen Premier League

Of de Premier League nog uitgespeeld gaat worden is niet zeker. Net als vele competities ligt de Premier League al sinds 13 maart stil door het coronavirus. Gesproken wordt over een hervatting begin juni, maar vele trainers en spelers zijn hierop tegen. Zo ook de spelers van Sheffield United. Velen van hen weigeren om persoonlijke veiligheids- en gezondheidsredenen om het huidige seizoen uit te spelen. Coach Chris Wilder respecteert dat. “Als er iemand tot de conclusie komt dat het niks voor hem is, dan respecteer ik dat”, aldus Wilder.


Wat er ook gaat gebeuren met de rest van het seizoen, promovendus Sheffield United is in ieder geval verzekerd van nog een jaar Premier League!


Bekijk alle blogs