Een voetbalreis naar de diverse stad Manchester

Manchester is de op vier na grootste stad van Engeland. Bij het horen van de plaatsnaam Manchester zullen velen direct aan de twee voetbalclubs denken. Dat is ook niet zo gek. Breed gezien kan Manchester United geschaard worden als een van de beste clubs van de wereld. Manchester City is daarentegen een van de beste clubs van het moment. Wanneer u een Voetbalreis gaat maken naar een van deze twee prachtige clubs, is het goed om te weten wat er allemaal nog meer in Manchester te beleven valt.

Doordat Manchester in het verleden werd geteisterd door diverse bomaanslagen en aanvallen van Ierse Republikeinen, werd een groot gedeelte van de historische binnenstad verwoest. Hierdoor is het stadshart van Manchester vrij modern te noemen. Het karakter van de stad is zeer divers, voor jong en oud. De stad barst van de restaurant, bars, galeries en musea, waaronder het National Football Museum. Rondom de stad zijn er ook een hoop markten, traditionele cafés en grote stukken groen waar u heerlijk kunt wandelen en zelfs fietsen. Manchester heeft geen echt highlight zoals de Eiffeltoren in Parijs of het Colosseum in Rome, maar als vier na grootste stad van Engeland zijn er genoeg bezienswaardigheden in de stad.


Buiten het weekend om vliegen is vaak goedkoper, dus prijstechnisch kan het zelfs voordeliger zijn om één of twee dagen langer te blijven. Voor het ontdekken van de mooiste bezienswaardigheden, de lekkerste restaurantjes of het uitgaansleven in de stad van bestemming, voorzien wij u graag van de beste adviezen. Wij hebben een overzicht voor u samengesteld met een aantal highlights die u niet mag missen wanneer u de stad Manchester bezoekt.


Albert Square

Albert Square is een gezellig plein in het hart van Manchester. Het centrale plein is omgeven door Victoriaanse architectuur. Diverse culturele evenementen worden hier door het jaar heen gehouden. In de winter staan er eet- en drinkkraampjes en is er een populaire kerstmarkt te vinden, de Manchester Christmas Market. Ook de voetbalhuldigingen worden op Albert Square gehouden.

Albert Square is de ideale plek om even bij te komen van het shoppen of struinen in de stad. Het plein ligt centraal en er staan diverse bankjes. Er is een fontein te vinden, alsook diverse monumenten en standbeelden. Het grootste monument is die van Prins Albert, het Albert Memorial.


Albert Memorial

Albert Memorial is het grootste monument op het Albert Square gelegen tegenover de Albert Hall. Zelfs wanneer in de wintermaanden de gigantische kerstmarkt op het plein staat, prijkt dit monument overal bovenuit. Het bestaat uit een marmeren standbeeld van Prins Albert dat ontworpen werd door Matthew Noble in 1869, in opdracht van Koningin Victoria. Prins Albert stierf op 42-jarige leeftijd in 1861. Het standbeeld van Prins Albert staat in een gouden Altaarkerk, ontworpen door de architect Thomas Worthington.


Manchester Town Hall

Een van de hoogtepunten van Manchester is toch wel de indrukwekkende Victoriaanse-gotische Manchester Town Hall. In dit gigantische stadhuis zetelt de gemeenteraad. Behalve kantoren zijn er openbare ruimten en waardevolle kunstwerken te vinden. Het prachtige gebouw valt vooral op vanwege zijn 87-meter hoge klokkentoren. De architect van Manchester Town Hall, Alfred Waterhouse, ontwierp ook het Manchester Museum.

Het iconische stadhuis staat op het Albert Square. Normaal gesproken is het gratis toegankelijk voor publiek, maar de Town Hall wordt momenteel gerestaureerd. Verwacht wordt dat het vanaf 2024 weer open is voor publiek.


John Rylands Library

Op slechts 4 minuten loopafstand van Albert Square bevindt zich de John Rylands Library. Deze gigantische bibliotheek is een bezienswaardigheid op zich. Het interieur en de gangen in de oude gedeeltes zijn als een reis terug in de tijd, en lijken wel het decor te zijn van de Harry Potter films. De John Ryland Library is ook gebouwd in neogotische stijl en werd al in 1900 geopend. De bibliotheek heeft een van de grootste verzamelingen van boeken en manuscripten van het Verenigd Koninkrijk, een collectie die bestaat uit meer dan 1,4 miljoen items.

De bibliotheek is dagelijks geopend en gratis te bezoeken.


Kathedraal van Manchester

De Kathedraal van Manchester is een van de vele gebouwen die verwoest werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het kostte meer dan 20 jaar om de kathedraal te herstellen. De bouw van de kathedraal – voluit The Cathedral and Collegiate Church of St Mary, St Denys and St George – begon al in 1421. Meer dan 600 jaar werd er gewerkt aan de kathedraal.

De gotische kathedraal bevindt zich in het hart van Manchester, omringd door winkels en kantoren. Van maandag t/m zaterdag worden er gratis rondleidingen gegeven door de prachtige kathedraal, die ongeveer 30 minuten duren. Een donatie van £ 3,- (± € 3,50) per persoon wordt gewaardeerd. Kijk voor de verschillende rondleidingen op de officiële website van de kathedraal en plan uw bezoek.


Imperial War Museum North

Het Imperial War Museum North is een onderdeel van meerdere oorlogsmusea, waarvan de grootste gelegen in Londen. Het museum belicht de impact van oorlog op de mens en de maatschappij. Imperial War Museum North is gevestigd op Trafford Park (Salford Quays) aan het Manchester Ship Canal, een kanaal van 60 kilometer lang dat de landinwaartse stad Manchester verbindt met de Mersey. De locatie van het museum was het middelpunt van bombardementen in 1940.

Het museum opende in 2002 en ontving diverse prijzen en awards vanwege de prachtige, typisch asymmetrische architectuur. Net als het Manchester Museum wordt het IWMN voornamelijk gerund door vrijwilligers. Toegang is dan ook gratis. Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en bevindt zich op slechts 15 minuten loopafstand van het voetbalstadion van Manchester United.


National Football Museum

Misschien wel het populairste museum van Manchester: het National Football Museum. Niet zo gek, aangezien het museum zich bevindt in een echte voetbalstad waar jaarlijks duizenden voetbalfans de clubs Manchester United en Manchester City komen aanmoedigen. Het National Football Museum is ruim opgezet en een zeer interactief museum, waar je bijvoorbeeld zelf penalty’s kunt schieten of balletje hooghouden. Geweldig voor de echte voetballiefhebber en ook super leuk voor kinderen.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Inwoners van Manchester hebben gratis toegang tot het museum; voor toeristen kost de entree sinds januari 2019 £ 10,- (± € 11,50). Voor kinderen tot 5 jaar is toegang nog gratis; vanaf 5 tot 15 jaar kost een kaartje £ 5,- (± € 6,-).


Manchester Museum

Het Manchester Museum is een natuurhistorisch museum met een zeer afwisselende collectie. Er zijn onder meer mummies te bezichtigen, skeletten van dinosaurussen en diverse opgezette dieren van over de hele wereld. Een bezoek aan het museum is als een reis door de tijd, vanuit de Romeinen naar de Egyptenaren. Het Manchester Museum is voor alle leeftijden en is gratis te bezoeken. Het is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Het museum is eigendom van de Universiteit van Manchester en bevindt zich - net als de imposante Withworth Art Gallery - op Oxford Road.


Science and Industry Museum

Het museum van wetenschap en industrie: een indrukwekkend museum over de industriële oorsprong van Manchester. Vooral de locatie van het museum is bijzonder: het museum bevindt zich op het terrein van het oudste spoorwegstation ter wereld, Manchester Liverpool Road, dat al opende in 1830. Het oude treinstation is onderdeel van het Science and Industry Museum. Het museum belicht enkele highlights van de industriële revolutie in Manchester. Science and Industry Museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en de toegang is gratis. Donaties zijn welkom.


Salford Quays

Salford Quays, ook wel de mediastad van Manchester genoemd, is de belangrijke zeehaven van Manchester. Op deze plaats was in het verleden de zware industrie van Manchester gevestigd en in de beste tijd was het zelfs de derde drukste haven van heel Groot-Brittannië.

Na een tijd van verval werd in 1988 besloten de oude, ooit zo drukke haven een transformatie te geven. Het Lowry Project ging van start en het volledige havengebied van Manchester kreeg een boost. Woon- en werkgelegenheden werden gecreëerd en hedendaags zijn er diverse theaters, studio’s, cafés, bars, winkels, restaurants en musea te vinden.

Salford Quay ligt op loopafstand van het centrum van Manchester. Het voetbalstadion Old Trafford ligt een kwartier lopen vanaf Salford Quay.


Piccadilly Gardens

Een grote stad is geen volwaardige stad zonder stadspark. Even ontsnappen aan de drukte van Manchester kan dan ook perfect in de Piccadilly Gardens. Het park is helaas niet meer wat het was: het grote reuzenrad is weggehaald en de tuintjes worden niet meer onderhouden zoals vroeger. Het plein heeft nog wel de gezellige fonteinen, waardoor het vooral bij mooi weer een leuke plek blijft om even te stoppen. Piccadilly Gardens is tevens het centrale vervoersknooppunt van Manchester waar verschillende soorten openbaar vervoer stoppen. Het is de ideale plek om even bij te komen van het shoppen of wandelen in de drukke stad. En het plein/park ligt centraal om direct je weg weer te vervolgen: op 5 minuten loopafstand van het treinstation Piccadilly en slechts 10 minuten lopen van het treinstation Victoria. Alle Metrolink trams stoppen tevens op Piccadilly Garden.


Hop-on Hop-off

Ook in Manchester rijden de populaire Hop-on Hop-off bussen. Deze lichtgroene dubbeldekkers stoppen op 15 plekken in en om het centrum van Manchester om alle highlights van de stad te laten zien. Het mooie van deze bussen is dat u kunt in- en uitstappen waar en wanneer u maar wilt. Zo kunt u Manchester gemakkelijk verkennen op uw eigen tempo. Houd er rekening mee dat het vaak druk is in de stad en dat u, ook in de Hop-on Hop-off-bussen, flink in de file kunt staan. Een ticket kan aan boord gekocht worden of vooraf online.


Mersey Ferries

Manchester is een landinwaartse stad in het Noordwesten van Engeland. Desondanks behoorde de stad tot een van de belangrijkste een drukste zeehavens van Groot-Britannië. Dit is te danken aan het 60-kilometer-lange kanaal dat de stad liet aanleggen, die vanuit Manchester uitmondt in de Mersey. De Mersey Ferries varen over dit kanaal en laten onder andere de bruggen en constructies van 125 jaar oud zien die de grote bloei van Manchester destijds mogelijk maakten. Vanuit Manchester brengt de Mersey Ferry u naar Liverpool. Hier heeft u ook nog even tijd om van een paar highlights te genieten, zoals de Royal Albert Dock, The Beatles Story en Liverpool ONE. De terugweg naar Manchester is per bus. Deze zit inbegrepen bij een dagtour.


Liverpool

Liverpool? Jazeker! Het klinkt misschien gek, maar waarom Manchester niet combineren met Liverpool? Binnen één uur bent uit vanuit het centrum van de stad met de trein in Liverpool, waar het aantal bezienswaardigheden echt onbeperkt is. Of bezoek de stad in combinatie met een boottocht van Manchester naar Liverpool op de Mersey Ferry. Bekijk snel alle highlights die Liverpool te bieden heeft!


Ook geïnteresseerd in een voetbalwedstrijd in Manchester, in combinatie met een van de vele bezienswaardigheden die de stad rijk is? Boek uw volledig verzorgde Voetbalreis bij Number 1 Voetbalreizen, gemakkelijk en snel via onze website. Wij voorzien u graag van de beste adviezen!


07 aug
14:00
Manchester United
Brighton & Hove Albion
Voetbalreizen Manchester United
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Old Trafford, Manchester
Vanaf 299,- p.p.
NR1'S KEUZE
13 aug
15:00
Manchester City
AFC Bournemouth
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 299,- p.p.
North West Derby
20 aug
15:00
Manchester United
Liverpool
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Old Trafford, Manchester
Vanaf 699,- p.p.
27 aug
15:00
Manchester City
Crystal Palace
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 299,- p.p.
31 aug
15:00
Manchester City
Nottingham Forest
Inclusief:
 • Overnachting(en)
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 3 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 349,- p.p.
03 sep
15:00
Manchester United
Arsenal
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Old Trafford, Manchester
Vanaf 499,- p.p.
10 sep
15:00
Manchester City
Tottenham Hotspur
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 399,- p.p.
ROSES DERBY
17 sep
15:00
Manchester United
Leeds United
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Old Trafford, Manchester
Vanaf 399,- p.p.
Manchester Derby
01 okt
15:00
Manchester City
Manchester United
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 549,- p.p.
08 okt
15:00
Manchester City
Southampton
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Etihad Stadium, Manchester
Vanaf 299,- p.p.
Bekijk alle blogs