Krijgt de VAR in de toekomst een tijdslimitiet voor beslissingen?

Het duurde lang. Duizenden Ajacieden zaten tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid met knikkende knieën in afwachting van het VAR-moment, dat 3 hele minuten en 50 seconden duurde. De bal leek over de lijn te zijn, waardoor het schitterende doelpunt van Tadic, dat zo’n 20 seconden later pas viel, afgekeurd zou kunnen worden.

Een avond later was hetzelfde aan de hand bij PSGManchester United. Een omstreden handsbal binnen het strafschopgebied deed de VAR besluiten een penalty toe te kennen aan Manchester United, waardoor zij de wedstrijd wonnen en doorgingen naar de kwartfinale van de Champions League. Door het VAR-moment liep de wedstrijd bijna 7(!) minuten uit.

Nog geen week eerder was de VAR een hevig discussiepunt tijdens de klassieker van 27 februari; Ajax kreeg een onterechte corner waar vervolgens de 0-1 uit viel. Er was veel protest over deze onterechte corner, en Feyenoord eiste een VAR-moment, waar de scheidsrechter echter niet op inging.

In het weekend waarin de kwartfinales van de FA Cup werden gespeeld was er een ander frappant voorbeeld: op zaterdag 16 maart speelt Swansea in eigen huis tegen Manchester City. Bij de deze wedstrijd is geen VAR aanwezig, om de reden dat er niet genoeg videoscheidsrechters zijn. De wedstrijd wordt gewonnen door Manchester City, door 2 onterechte goals. Swansea wordt dus onterecht een plek ontnomen in de halve finale van de FA Cup.

Niet veel later neemt Manchester United het op tegen suptopper Wolverhampton (plek 7 Premier League). Bij deze wedstrijd is de VAR wél aanwezig; dankzij de aanwezigheid van de VAR ontloopt Lindelöf een rode kaart. De scheidsrechter gaf hem direct rood, maar werd teruggeroepen en verbeterd door de VAR.

Al met al, cruciale rollen van de VAR, al dan niet door aanwezigheid of afwezigheid.

Deze momenten wekken bij veel mensen een hoop vragen op. Hoe lang mag de VAR eigenlijk terugkijken op een situatie en tot hoe ver mag er ingegrepen worden?

Op de website van de KNVB staat: ‘De VAR grijpt alleen in bij een clear error, een duidelijke fout: wel of geen doelpunt door hands, buitenspel, of een andere overtreding. De 4 regels met betrekking tot de VAR luiden, zeer specifiek, dat de videoscheidsrechter alleen mag ingrijpen bij:

 • Een (onterechte) strafschop;
 • Een (onterechte) rode kaart;
 • Een identiteitswisseling bij een kaart;
 • Doelpunten.

Een onterechte corner bijvoorbeeld behoort dus niet tot één van bovenstaande fouten.

Het laatste punt blijft echter lastig: ‘doelpunten’. Zoals bij de ‘uitbal’ van Mazraoui, waar ruim 20 seconden later een doelpunt uit voortkwam. Hoe ver mag de VAR nou eigenlijk terugkijken? En hoe lang mag de VAR doen over zijn beslissing? Er zou toch een tijdslimiet aan verbonden moeten worden, dat bijvoorbeeld binnen 1,5 minuut de knoop doorgehakt wordt, en er niet eindeloos gekeken wordt naar één actie.

Vooralsnog is dit echter nog niet het geval. Iets nieuws moet natuurlijk altijd wennen, en heeft nou eenmaal vaak kinderziektes. Voor vele landen en competities is het pas het eerste jaar VAR; in de Premier League zal de VAR vanaf het volgende seizoen zijn intrede doen.

Wat echter wel te gek voor woorden is, is dat bij de ene wedstrijd wel de VAR ingezet wordt, maar bij de andere wedstrijd niet. Met als voorbeeld de wedstrijd van Manchester City in de FA Cup, waarbij Swansea onterecht wordt uitgeschakeld voor de halve finale. De VAR is er tenslotte om bij te dragen aan de eerlijkheid van het spel; dan is het alles behalve eerlijk om op dat niveau, in een beslissende kwartfinale, de VAR bij de ene wedstrijd wel te gebruiken, en bij de andere wedstrijd niet. Trek daarin één lijn, IFAB.

Finale
03 aug
20:30
Borussia Dortmund
Bayern München
Voetbalreizen Borussia Dortmund
Inclusief:
 • Overnachting
 • Ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Losse tickets

Indien u liever losse tickets voor deze wedstrijd wilt bestellen, klik dan hier

Inklappen
Voetbalreizen DFL-Supercup DFL-Supercup / Signal Iduna Park, Dortmund
Vanaf 189,- p.p.
Finale
04 aug
15:00
Liverpool
Manchester City
Voetbalreizen Liverpool Voetbalwedstrijd Liverpool - Manchester City
									 bezoeken
Inclusief:
 • Overnachting
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd op 1 overnachting(en) + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.
 

Inklappen
Inclusief vlucht

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 1 overnachting(en) + wedstrijdkaarten. De prijs van het arrangement inclusief vlucht kan afwijken van de actuele prijs.

 

Inklappen
Voetbalreizen Community Shield Community Shield / Wembley, Londen
Vanaf 349,- p.p.
NR1'S KEUZE
24 aug
15:00
Manchester United
Crystal Palace
Inclusief:
 • 2 overnachtingen
 • 2x ontbijt
 • Zitplaats
Eigen vervoer

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten en eigen vervoer. Klik op de andere vervoersmogelijkheden voor de actuele prijzen.

Inklappen
Inclusief vlucht

Deze prijs is gebaseerd o.b.v. 2 overnachting(en) incl. ontbijt + wedstrijdkaarten. De prijs van het arrangement inclusief vlucht kan afwijken van de actuele prijs.

Inklappen
Voetbalreizen Premier League Premier League / Old Trafford, Manchester
Vanaf 289,- p.p.
Bekijk alle blogs